Έξι βήματα για έναν ασφαλή φυσικό τοκετό

Έξι βήματα για έναν ασφαλή φυσικό τοκετό

Ο φυσικός τοκετός είναι ο τοκετός που ξεκινά αυθόρμητα μεταξύ της 37ης και της 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης. Από την έναρξη έως το τέλος του δεν έχουμε εμφανείς κινδύνους. Το παιδί γεννιέται με κεφαλική προβολή και μετά το τοκετό η μητέρα και το παιδί είναι σε καλή κατάσταση. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μεταξύ φυσικού και φυσιολογικού τοκετού υπάρχουν ορισμένες ουσιώδεις διαφορές, καθώς πολλοί λανθασμένα θεωρούν ίδιες τις δύο περιπτώσεις.

Φυσιολογικός είναι ο τοκετός κατά τον οποίο το νεογνό γεννιέται από τον κόλπο της μητέρας του. Ενώ φυσικός, είναι ο τοκετός χωρίς παρεμβάσεις. Ένας φυσιολογικός τοκετός μπορεί να γίνει φυσικός αν η μητέρα επιλέξει να γεννήσει όπως ορίζει η φύση.

Εάν λοιπόν έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε την επιλογή του φυσικού τοκετού τότε θα πρέπει να έχετε κατά νου τις έξι πρακτικές για έναν ασφαλή φυσικό τοκετό που προτείνει ο διεθνής οργανισμός περιγεννητικής φροντίδας Lamage. Απλά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία του τοκετού και προσφέρουν μια φυσική προσέγγιση για να αντιμετωπιστούν φόβοι και πόνοι.

«Ανεξάρτητα από το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι το μωρό σου, από το πόσο μεγάλης διάρκειας ή πολύπλοκος είναι ο τοκετός σου, από το πόση σιγουριά και αυτοπεποίθηση αισθάνεσαι, αυτές οι απλές πρακτικές θα σε βοηθήσουν να έχεις έναν ασφαλή, φυσικό τοκετό, χωρίς επιπλοκές», σημειώνει ο διεθνής οργανισμός Lamaze. Ας δούμε λοιπόν τις συμβουλές αναλυτικότερα:

1) Άφησε τον τοκετό να ξεκινήσει μόνος του

2) Στη διάρκεια του τοκετού να περπατάς, να κινείσαι, να άλλαζεις θέσεις και στάσεις για να νιώσεις άνετα και να χαλαρώσεις

3) Να έχεις μαζί σου τον σύντροφό σου, έναν καλό σου φίλο, μια βοηθό μητρότητας ή μια μαία που εμπιστεύεσαι και ξέρεις ότι μπορεί να σε ενθαρρύνει και να σε υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

4) Μην επιτρέψεις παρεμβάσεις που δεν είναι ιατρικά απαραίτητες .

5) Να αποφύγεις να είσαι ξαπλωμένη στην πλάτη σου και να προσπαθήσεις να ακολουθείς τις ωθήσεις του μωρού

6) Επέμεινε να μείνεις μαζί με το μωρό σου, από την πρώτη στιγμή. Είναι ό, τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου και στο μωρό και επίσης, ο πιο φυσικός τρόπος να ξεκινήσει ο θηλασμός και νιώσετε την μοναδική σχέση που σας συνδέει.

 

ΠΗΓΗ: Lamaze International – www.lamazeinternational.org

Ροή Ειδήσεων