Έφτασε ο ταχυδρόμος…

Έφτασε ο ταχυδρόμος…

Τι σχέση έχουν τα παιδιά σήμερα με την αλληλογραφία και πόσο εξοικειωμένα είναι με την αίσθηση του «περιμένω γράμμα»; Η <strong>Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων </strong>, στις 9 Οκτωβρίου, σας δίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τα μυήσετε στον κόσμο του φτεροπόδαρου Ερμή.

Τι σχέση έχουν τα παιδιά σήμερα με την αλληλογραφία και πόσο εξοικειωμένα είναι με την αίσθηση του «περιμένω γράμμα»; Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων ,στις 9 Οκτωβρίου, σας δίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τα μυήσετε στον κόσμο του φτεροπόδαρου Ερμή.

Θυμηθείτε λίγο τα παιδικά σας χρόνια και τις συλλογές που μετά μανίας κρατούσατε. Ανάμεσα σε αυτές περίοπτη θέση είχε η συλλογή σας με τα γραμματόσημα. Και τι χαρά που νιώθατε όταν ένα καινούργιο κομμάτι από κάποια μακρινή χώρα έπεφτε στα χέρια σας, εμπλουτίζοντας τη συλλογή σας, την οποία με καμάρι την επόμενη μέρα επιδεικνύατε στους συμμαθητές. Αυτά ίσχυαν τότε. Σήμερα, που τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, η 9 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων μάς δίνει την αφορμή να δούμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, που θα πραγματοποιήσετε μαζί με τα παιδιά, δίνοντας έτσι την έννοια του βιωματικού σε όσα θα τους πείτε για τα ταχυδρομεία, την αλληλογραφία και τα γραμματόσημα.

Τι είναι ο Φιλοτελισμός

Για αρχή λοιπόν μιλήστε τους για το φιλοτελισμό, που μάλλον ως όρος θα τους φανεί περίεργος. Εξηγήστε στα παιδιά ότι πρόκειται για τη μελέτη ή απλώς τη συλλογή γραμματοσήμων, ένα χόμπι που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα, αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύουν ορισμένοι, δεν είναι ένα ακριβό χόμπι, αφού κάλλιστα μπορεί να προσαρμοστεί στις οικονομικές δυνατότητες, στα ενδιαφέροντα του παιδιού (τα γραμματόσημα κυκλοφορούν σε θεματικές ενότητες), στον ελεύθερο χρόνο του και την προσωπικότητά του. Τι κερδίζει το παιδί αν αρχίσει να συλλέγει γραμματόσημα;
1. Πρώτα απ’ όλα αποκτά γνώσεις που δεν σχετίζονται με την ύλη του σχολείου, είτε μαθαίνοντας για τις χώρες και τις ηπείρους από τις οποίες προέρχεται ένα γραμματόσημο είτε για τις θεματικές ενότητες που βλέπει να απεικονίζονται. Πιο συγκεκριμένα, στα ελληνικά γραμματόσημα εικονίζονται αρχαίοι θεοί και ήρωες (Ερμής – Αθηνά – Εστία – Δαίδαλος και Ίκαρος, Αχιλλέας, Οδυσσέας),
μεγάλες μορφές (Όμηρος, Μιλτιάδης, Περικλής, Αριστοτέλης, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αυτοκράτορας του Βυζαντίου), δείγματα της ελληνικής αρχιτεκτονικής (Παρθενώνας, Κνωσός, Ιωνικά και Κορινθιακά κιονόκρανα), ευρήματα αρχαιολογικών χώρων (Μυκήνες, Θήρα, Κνωσός κ.λπ.), σταθμοί-ορόσημα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ποιητές, συγγραφείς και μουσουργοί της νεότερης Ελλάδας (Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Διονύσιος Σολωμός, Νίκος Καζαντζάκης, Μαρία Κάλλας κ.λπ.), τοπία (Σούνιο, η λίμνη της Καστοριάς, κ.ά.), αθλητικά θέματα, θέατρο.
2. Κοινωνικοποίηση. Τα παιδιά που κάνουν συλλογές ανταλλάσσουν τους μικρούς θησαυρούς τους, μαθαίνουν να επικοινωνούν και να συναλλάσσονται πάνω σε ένα θέμα, που δεν έχει σχέση με τα μαθήματά τους. Αν τύχει να τα παρακολουθήσετε σε ώρα τέτοιας συναλλαγής, θα σας εντυπωσιάσει η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα με την οποία χειρίζονται το θέμα.

Επίσκεψη στο Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο
Ένα πανέμορφο μουσείο στην καρδιά της Αθήνας (δίπλα στο Καλλιμάρμαρο), του οποίου την ύπαρξη είναι πολύ πιθανό να αγνοούσατε και οι ίδιοι. Πριν πάτε, προνοήστε και ζητήστε τηλεφωνικώς ραντεβού για ξενάγηση από τους υπεύθυνους του μουσείου. Εκεί θα σας μιλήσουν εκτενέστερα για την ταχυδρομική και φιλοτελική ιστορία της Ελλάδας. Έπειτα θα σας δείξουν το πρώτο Ελληνικό γραμματόσημο αλλά και τα πρώτα Ολυμπιακά γραμματόσημα στον κόσμο, που ήταν ελληνικά. Μάλιστα υπάρχει και η δυνατότητα (εάν συγκεντρώνεται ικανός αριθμός) για προβολή ταινίας ανάλογου περιεχομένου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η Ταχυδρομική Αίθουσα, όπου εκτίθενται χρηματοκιβώτια, σφραγιστικές μηχανές, τσάντες και σάλπιγγες διανομέων, υλικά σύνθεσης ταχυδρομικών αποστολών καθώς και άλλα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν από τις ενωμένες υπηρεσίες Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων. Μια αναδρομή στην ιστορία της γραπτής επικοινωνίας λοιπόν. Χαρακτηριστικά είναι μάλιστα τα γραμματοκιβώτια, αγροτικά και αστικά από τα τέλη του 19ου αι.
Περάστε έπειτα στην Φιλοτελική Αίθουσα, όπου θα θαυμάσετε συλλογές με σπάνια γραμματόσημα, όπως και το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο με την κεφαλή του Ερμή, από το 1861. Τέλος, ρωτήστε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά και αντιστοίχως δηλώστε συμμετοχή.

Ένα δώρο για τα παιδιά
Φτιάξτε το προσωπικό σας γραμματόσημο
Πέρα από την αγορά κάποιων σειρών που θα ήθελαν για να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους, οδηγήστε τα σε κάποιο γραφείο ΕΛΤΑ, όπου υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουν το προσωπικό τους γραμματόσημο, με εικόνα, -τι άλλο;- το πρόσωπό τους. Όχι, ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε ένα άλλο θέμα που θα τους αρέσει, αλλά με γραμματόσημο τον εαυτό τους μπορούν π.χ. να ετοιμάσουν και να ταχυδρομήσουν τις προσκλήσεις για το πάρτι τους, τα γενέθλια κ.λπ.

Info
Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο
Πλατεία Σταδίου 5 & Φωκιανού, Αθήνα, τηλ. 210 7519042 και 210 7519066 (για ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα)

Ροή Ειδήσεων