«Αποβολή» των σνακ από τα σχολεία

«Αποβολή» των σνακ από τα σχολεία

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία, που αποτελεί μείζον πρόβλημα για τα ελληνόπουλα, το υπουργείο Υγείας θα θέσει τέλος στην ανεξέλεγκτη διάθεση σνακ στα σχολικά κυλικεία. Όπως επισηµαίνει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήµιο Αθηνών «αν ένα παιδί κάτω των 10 ετών γίνει παχύσαρκο, θα παραµείνει παχύσαρκο για όλη του τη ζωή. Τα αδύνατα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά στις λοιµώξεις και τις ασθένειες. Τα παχύσαρκα ανήκουν στην οµάδα υψηλού κινδύνου»,
Ετσι, τα αλλαντικά, οι τυρόπιτες, οι σοκολάτες και το σοκολατούχο γάλα «αποβάλλονται» από τα σχολικά κυλικεία, δίνοντας τη θέση τους σε φρέσκους χυµούς, φρούτα, λαχανικά, δηµητριακά και υγιεινά σάντουιτς µε µέλι και ταχίνι.

Με αυτά τα δεδοµένα και βάσει των οδηγιών του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να συντάξει έναν νέο, «αυστηρό» κατάλογο µε τα τρόφιµα που θα επιτρέπονται στα κυλικεία. Η αναπροσαρµοσµένη λίστα θα αναρτηθεί σε δηµόσια διαβούλευση από σήµερα και σε 20 ηµέρες αναµένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή. Παράλληλα, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Υγείας Χρήστο Αηδόνη, «θα ιδρυθεί άµεσα και ο κατάλληλος ελεγκτικός µηχανισµός ο οποίος θα επιβάλλει υψηλά χρηµατικά πρόστιµα τη στιγµή που οι αρµόδιοι εντοπίσουν παράβαση. Ολα αυτά αναµένεται να λειτουργήσουν µέχρι τον Απρίλιο». Η επιλογή των τροφίμων που θα μπορούν να αγοράζουν τα παιδιά από τα κυλικεία έχει γίνει βάσει του επιπέδου των βασικών θρεπτικών συστατικών που περιλαµβάνουν, όπως για παράδειγµα θερµίδες, ολικά και κορεσµένα λιπαρά, προσθήκη ζάχαρης και αλάτι. Ενώ σύντοµα θα απαγορευτούν από τις σχολικές καντίνες προϊόντα όπως γλειφιτζούρια, τσίχλες, αναψυκτικά, πατατάκια, χυµοί µε ζάχαρη, ζαµπόν, κρουασάν, γκοφρέτες.

Το υπουργείοΥγείας οδηγήθηκε στη συγκεκριµένη απόφαση µετά τη διαπίστωση ότι τα σχολικά κυλικεία ουσιαστικά συµβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, που στη χώρα µας αποτελεί µάστιγα, και ταυτόχρονα παίζουν ρόλο στην υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών από παιδιά και εφήβους. Ενδεικτικό του προβλήµατος είναι το συµπέρασµα πρόσφατης µελέτης της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, σύµφωνα µε την οποία το 31,2% των αγοριών και το 26,5% των κοριτσιών στη χώρα µας από 6 έως 12 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Ροή Ειδήσεων