Ασπίδα προστασίας στις ημικρανίες η αεροβική γυμναστική

Ασπίδα προστασίας στις ημικρανίες η αεροβική γυμναστική

Στην πρόληψη των ημικρανιών βοηθάει πολύ η αερόβια άσκηση, και μάλιστα εξίσου αποτελεσματικά με τις θεραπείες χαλάρωσης και τη φαρμακευτική θεραπεία, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Σουηδία.

Ειδικοί του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, πραγματοποίησαν μια κλινική μελέτη, σε δείγμα 91 γυναικών, ηλικίας 18 ως 65 ετών, και με διαγνωσμένη ημικρανία.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ακολουθώντας διαφορετική αντιμετώπιση. Η μια ομάδα έκανε αερόβια άσκηση σε στατικό ποδήλατο (τρεις φορές την εβδομάδα, επί 40 λεπτά τη φορά), η δεύτερη ακολουθούσε θεραπεία χαλάρωσης και η τρίτη ομάδα λάμβανε σε καθημερινή βάση την αντιεπιληπτική ουσία τοπιραμάτη.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη σημειώνουν ότι προηγούμενα στοιχεία έχουν δείξει ότι τόσο οι τεχνικές χαλάρωσης όσο και η τοπιραμάτη είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των ημικρανιών.

Οπως προέκυψε, και οι τρεις προσεγγίσεις μείωσαν τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας σε κάποιες γυναίκες ως και κατά τρία τέταρτα (αν και η συνολική μέση μείωση ήταν μικρότερη).

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ σημειώνουν ότι τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά για τους ασθενείς με ημικρανίες οι οποίοι αναζητούν συχνά μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

Ροή Ειδήσεων