Βάλτε τα όσπρια στη διατροφή σας

Βάλτε τα όσπρια στη διατροφή σας

Οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων είχαν μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς τα όσπρια. Οι Αρχαίοι έτρωγαν τα ρεβύθια, τα κουκιά και τις φακές ενώ στην πορεία γνωρίσαμε και τα φασόλια. Τα όσπρια, αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μια τροφή που όλοι οι γιατροί συστήνουν τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα στο μενού και ιδανικό γι΄αυτές τις μέρες που το κρύο είναι τσουχτερό…

Στα όσπρια, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών, συγκαταλέγονται τα φασόλια, τα ρεβύθια, οι φακές, τα κουκιά, η φάβα, το λαθούρι κ.ά.

Είναι σημαντικό να τα έχουμε στη διατροφή μας καθώς αποτελούν την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης από τα φυτικά τρόφιμα, έχουν ελάχιστα λιπαρά έως 2%, πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες 58%, φυτικές ίνες 2,4%, αρκετό κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες.

Αν και περιέχουν μεγάλη ποσότητα σιδήρου, αυτός ωστόσο δεν απορροφάται το ίδιο εύκολα, όπως από την κατανάλωση κρέατος. Τρώγοντας φακές για παράδειγμα δοκιμάστε να φάτε και μια σαλάτα με λεμόνι γιατί η βιταμίνη C βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με άπαχο κρέας π.χ. κοτόπουλο ή ψάρι, με φρέσκιες σαλάτες και άπαχο τυρί. Καλό είναι να αποφεύγονται σε συνδυασμό με αλλαντικά ή παστά κρέατα και ψάρια, λόγω αυξημένων λιπαρών και επειδή χωνεύονται δύσκολα.

Σε αρκετούς βέβαια τα όσπρια προκαλούν φουσκώματα στο στομάχι και αέρια και γι’ αυτό πολλοί είναι αυτοί που τα αποφεύγουν. Μπορούμε όμως να τα κάνουμε πιο ελαφριά και εύπεπτα μαγειρεύοντας τα με το σωστό τρόπο. Η αλλαγή νερού βρασίματος είναι μια λύση που ναι μεν μειώνει κάπως κάποιες βιταμίνες και μέταλλά, ωστόσο τα κάνει πιο ελαφριά. Επίσης είναι σημαντικό προτού τα μαγειρέψουμε να τα αφήσουμε σε νερό να μουλιάσουν για κάποιες ώρες. Εξαιρούνται τα μαυρομάτικα φασόλια, οι φακές και η φάβα.

Όπως κάθε τρόφιμο, έτσι και για τα όσπρια προτού τα μαγειρέψουμε πρέπει να προσέχουμε κάποιες μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες. Πρέπει να επιλέγουμε φρέσκα όσπρια, καθαρά και με καλή εμφάνιση. Όταν, μάλιστα, αγοράζουμε χύμα πρέπει να γνωρίζουμε την προέλευσή τους και να τα φυλάσσουμε μέσα σε πάνινο σακουλάκι σε σκοτεινό και ξηρό μέρος.

Ροή Ειδήσεων