‘Γιοι και Κόρες’ …Μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας…στο Θέατρο Τεχνόπολις (16/9)

‘Γιοι και Κόρες’ …Μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας…στο Θέατρο Τεχνόπολις (16/9)

Υπάρχει η ιστορία που γράφουν τα βιβλία αλλά υπάρχει και η άλλη, η αληθινή, που απαρτίζεται από μικρότερες προσωπικές ιστορίες.

Οι ηθοποιοί της ομάδας Sforaris πήραν συνέντευξη από παππούδες και γιαγιάδες ζητώντας να μοιραστούν μαζί τους τις σημαντικότερες μνήμες της ζωής τους, προτού γίνουν «γιαγιάδες» και «παππούδες», όταν ήταν και αυτοί νέοι και αναζητούσαν την ευτυχία, έμπλεκαν σε περιπέτειες και ερωτεύονταν για πρώτη φορά. Πιάνοντας την ιστορία της χώρας από τον μεσοπόλεμο έως και τους Ολυμπιακούς του 2004, ζωντανεύουν με φροντίδα τους καθημερινούς αυτούς ήρωες-αφηγητές και τα δραματικά πρόσωπα των ζωών τους.

Από τις 80+ ιστορίες που συνέλεξαν έγινε μια επιλογή αυτών που ανταποκρίνονταν πιο στενά στα ιστορικά γεγονότα και κρίθηκαν πιο αξιόπιστες. Κάθε μια εξιστόριση περιέχει μικρές πρωτότυπες δραματουργικές πινελιές και ξεχωριστές συναισθηματικές λεπτομέρειες. Αναπόφευκτα όμως από ένα σημείο και μετά η κοινή αφηγηματική δομή τους και η στεγνή γραμμική αλληλουχία των ιστοριών αρχίζει να κουράζει. Η συνειδητοποίηση των κοινών θεματικών από κάθε εποχή και της διαχρονικότητας των εμπειριών μπορούσε να είχε επιτευχθεί και με μια πιο αυστηρή επιλογή ιστορίων, με σύντμηση ή ένωση αυτών με επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Μέσα στον καταιγισμό πληροφοριών και συναισθημάτων ξεχώρισαν (ευτυχώς) πολλές μοναδικές εικόνες. Από την αρχή, ήδη, η γνώριμη ανάμνηση της γυναίκας που πλένει την αυλή με το λάστιχο και μας παρασέρνει ακούσια στην ροή της ιστορίας. Η χρήση πάλι του νερού προσπαθώντας να πνίξει ένα τραγούδι απόγνωσης σαν κραυγή. Τα παραδοσιακά τραγούδια (εμποτισμένα με πρωτόγνωρο συναίσθημα και λησμονιά από τον παραπλανητικά νεαρό Κωνσταντίνο Ντέλλα) σαν σπαραξικάρδιο σάουντρακ ενός απρόσμενα Ταραντινικού δράματος, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του έργου σαν το κυριότερο συνδετικό στοιχείο μεταξύ των ιστοριών. Η τσαουσιά της πάντα βροντερής παρουσίας της Μαρίας Κοσκινά πάντα και παντού. Η εορταστική και χαρούμενη έκρηξη κονφεττί, σαπουνάδας και κομιξικών στοιχειών στο σμίξιμο δυο ερωτευμένων ψυχών. Πολλές πολλές ιδέες, έξυπνες, πρωτότυπες, που όμως όλες μαζί βαραίνουν την παράσταση και αφαιρούν την προσοχή από την συγκεκριμένη άποψη και δήλωση ταυτότητας της ομάδας.

Η μνήμη των γεγονότων, χωρίς τον συναπολογισμό της ανθρώπινης προσωπικής προοπτικής, είναι άχρηστη, κενή διαθήκη. Οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν αυτοί οι άνθρωποι είναι η αληθινή περιουσία τους. Η παράσταση αυτή είναι το κληροδότημα τους στις επόμενες γενιές. Μαζί και η γνώση πως, ότι κακό και να συμβεί, οι μεγαλύτερες ιστορικές ή προσωπικές καταστροφές, η ζωή συνεχίζεται… και εδώ είμαι και εδώ είσαι να στα διηγούμαι.

Info
Θεατρική Παράσταση ‘Γιοι και Κόρες’ από το Φεστιβάλ Αθηνών 2012
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου Θέατρο Τεχνόπολις – Ώρα έναρξης 21:30

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Ερμηνεύουν: Άννα Ελεφάντη, Μαρία Κοσκινά, Αλεξία Μπεζίκη, Κωνσταντίνος Ντέλλας.

Θέατρο Τεχνόπολις – Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 116 Αμμουδάρα , Ηράκλειο Κρήτης
Πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων στα τηλ. 2810823813 – 2810821400

Προπώληση 12ευρώ / Ταμείο : 15 ευρώ / Φοιτητικό 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων : Πολυχώρος Τεχνόπολις – Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης – Viva.gr

Ροή Ειδήσεων