Γιορτάζουμε την ημέρα των Μουσείων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (15/5)

Γιορτάζουμε την ημέρα των Μουσείων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (15/5)

To Mουσείο Φυσικής Ιστορίας γιορτάζει την ημέρα των Μουσείων, με πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων για τα παιδιά την Κυριακή 15 Μαΐου.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

10:00 – 11:00 & 11:30 – 12:30 : «Από την σκληρή πέτρα στον σκληρό δίσκο», εκπαιδευτικό εργαστήρι με τον με τον συγγραφέα, εικονογράφο, επιμελητή εκδόσεων τέχνης, καλλιτέχνη βιβλιοδέτη, Καθηγητή Διονύση Βαλάση. Από τις πρώτες χαρακιές πάνω σε κόκαλο ζώων, τις τοιχογραφίες στα σπήλαια, τη γραφή των Σουμερίων και τον Δίσκο της Φαιστού, από την αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη ως τους Βυζαντινούς αντιγραφείς, το πρώτο τυπωμένο βιβλίο και τα χειρόγραφα : Η εξέλιξη της γραφής: Μια περιπέτεια χωρίς τέλος.
Το εργαστήρι των 10:00 είναι για παιδιά γ’ και δ’ δημοτικού
Το εργαστήρι των 11:30 είναι για παιδιά ε’ και στ’ δημοτικού


10:00 – 12:00 :
«Μία κούκλα από αλεύρι και νερό»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το κουκλοθέατρο, την καλλιέργεια του σιταριού και την παραγωγή ψωμιού με την Ευαγγελία Νικηφόρου. Στο εργαστήρι αυτό τα παιδιά θα παρακολουθήσουν μία σύντομη παράσταση κουκλοθέατρου από μία κούκλα φυσικού μεγέθους (μία γιαγιά που πλάθει ιστορίες με το ζυμάρι), θα παίξουν ομαδικά παιχνίδια με τη συνοδεία μουσικής και στο τέλος θα κατασκευάσουν την δική τους κούκλα από αλεύρι και νερό.
Για παιδιά δημοτικού.

10:00 – 12:00 : «Και φύτρωσε ένα αγριολούλουδο ζωγραφιστό»
Δράση με εμψύχωση παιχνιδιού και εικαστική δραστηριότητα με την εικαστικό και παιδαγωγό τέχνης Πολυξένη Τσοπάνογλου. Ξεκινώντας από ένα «σπόρο» και ακολουθώντας μια καθορισμένη διαδρομή, τα παιδιά ανακαλύπτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά στοιχεία για να αναγνωρίσουν ένα φυτό. Αμοιβή για αυτή την ταυτοποίηση μια κάρτα που μπορούν να χρωματίσουν επί τόπου. Στην κάρτα εκτός από την εικόνα του φυτού που αναγνώρισαν, αναγράφονται και σχετικές με το φυτό πληροφορίες. Στόχος της δράσης είναι να γνωρίσουν τα παιδιά χαρακτηριστικά στοιχεία και ιδιότητες κάποιων φυτών (αγριολούλουδα της Ελλάδας) αλλά και να ανακαλύψουν βιωματικά την έννοια του σπόρου.
Για παιδιά δημοτικού.


14:00 -16:00 :
«Χρώματα από τη φύση»
Εργαστήρι φυτικών βαφών με τον εικαστικό Στάθη Κατσαρέλη. Μια προσέγγιση των παιδιών με το ποια φυτά βάφουν, και πως παίρνουμε το χρώμα. Μια μαγική διαδικασία, εκπαίδευσης, χαράς, και παιχνιδιού. Θα έρθουν σε επαφή με φυτά που βάφουν, και υλικά που βάφουμε όπως το μαλλί, το βαμβάκι, το μετάξι, κλπ. Στις βαφές που θα κάνουμε θα πάρουν δείγματα νημάτων ως ενθύμιο της συμμετοχής τους.
Για παιδιά δημοτικού.

11:00 – 12:30 : «Στα ίχνη των δεινοσαύρων»
Εργαστήρι με την παιδαγωγό και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού Μαρία Λαγωνίκα. Παιδιά και γονείς θα γίνουν παλαιοντολόγοι και θα ταξιδέψουν με τη μηχανή του χρόνου εκατομμύρια χρόνια πίσω, στον Μεσοζωικό Αιώνα ακολουθώντας τα ίχνη των δεινοσαύρων.
Για παιδιά νηπιαγωγείου, α’ και β’ δημοτικού με τους γονείς τους.

11:00 – 15:00 : «Ταξιδεκπαιδεύοντας έναν δίκαιο και αλληλέγγυο κόσμο»
Ένα επιδαπέδιο παιχνίδι της Fair Trade στον κήπο του Μουσείου, με σκοπό την ενημέρωση, τη δοκιμή προϊόντων δίκαιου εμπορίου και την ευαισθητοποίηση των παιδιών ως άτομα και ως καταναλωτές. Πως θα φτάσει η μία από τις δύο ομάδες στο τέρμα με τον πιο δίκαιο τρόπο και τις λιγότερες απώλειες?
Για όλες τις ηλικίες.

11:30 – 12:30 : «Η Πολύγλωσση Ευρωπαϊκή Ένωση»
σε συνεργασία με το Γραφείο Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πώς ενώνει μεταξύ τους τα κράτη-μέλη μέσα από τη διαφορετικότητα του καθενός; Στην ΕΕ κάθε λαός έχει τη γλώσσα του απόδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του. Πόσο μοιάζουν οι γλώσσες μεταξύ τους; Πως επικοινωνούν οι εκπρόσωποι στα όργανα της ΕΕ; Πως θα πούμε ένα γλωσσοδέτη σε διάφορες γλώσσες; Ένα παιχνίδι για την ΕΕ και την πολυπολισμικότητά της.

12:00 – 13:00 : «Αφήγηση ιστοριών για την Αρκούδα», με την Σάσα Βούλγαρη
Σχεδιασμένο για το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ειδικά για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.Η παγκόσμια ημέρα Μουσείων έχει εφέτος το θέμα Μουσείο και Μνήμη. Η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη, με την αφορμή αυτή, θα αφηγηθεί ιστορίες εμπνεόμενη από ένα θέμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Τα παραμύθια της θα έχουν ως κεντρικό θέμα την Αρκούδα.Ένα παλιό κι εντυπωσιακό λαϊκό παραμύθι, μύθοι και θρύλοι, μας θυμίζουν την ευγένεια και τη ρώμη ενός υπέροχου πλάσματος!
Για παιδιά 5 έως 105 χρονών.

12:30 – 14:30 : «Το πράσινο δεν είναι χρώμα, είναι τρόπος ζωής»
Ένα εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα την ηλεκτρική ενέργεια με τους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Τα παιδιά θα γνωρίσουν την ηλεκτρική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου ΓΑΙΑ και μετά θα αποτυπώσουν με σχήματα και χρώματα τον προβληματισμό τους για το περιβάλλον αλλά και τις ιδέες τους για ένα καλύτερο «πράσινο» μέλλον. Το ομαδικό έργο τους θα απλωθεί στο Κέντρο ΓΑΙΑ την ίδια μέρα σαν ένα μήνυμα προβληματισμού αλλά και αισιοδοξίας.
Για παιδιά δημοτικού.

12:30 – 14:30 : «Χειροποίητο χαρτί»
Εργαστήρι κατασκευής χειροποίητου χαρτιού με την εικαστικό Ιωάννα Μισίου.Τα παιδιά γνωρίζουν και μιλούν για την ανακύκλωση, τη φύση, την οικονομία, την συνεργασία, την παραγωγή, για τεχνικές και την εικαστική δημιουργία. Φτιάχνουν χαρτί με μια παμπάλαια συνταγή ανακυκλώνοντας και χρησιμοποιώντας απλά υλικά. (χρησιμοποιούν εφημερίδες, σχέδια, αναδευτήρα, μέγκενη, λεκάνες, νερό, σίτες και ξύλινα τελάρα).Ζωγραφίζουν, διακοσμούν με αποξηραμένα άνθη και τυπώνουν εικόνες και κείμενα πάνω στα χαρτιά.
Για παιδιά δημοτικού.

13:00 – 14:00 : «Χειροποίητη βιβλιοδεσία», με τον με τον συγγραφέα,εικονογράφο, επιμελητή εκδόσεων τέχνης, καλλιτέχνη βιβλιοδέτη, ΚαθηγητήΔιονύση Βαλάση. Πως από τα τυπογραφικά φύλλα φτάνουμε στο βιβλίο; Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν τις κατασκευαστικές φάσεις της βιβλιοδεσίας: Από το ράψιμο των φύλλων του βιβλίου μέχρι την κατασκευή του καλύμματος και τη διακόσμηση. Ένα βιβλίο-ένα έργο τέχνης. Για παιδιά ε’ και στ’ δημοτικού.

13:00 – 14:00 : «Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο των φυτών»
Χρησιμοποιώντας το στερεοσκόπιο του Μουσείου. Με τον υπεύθυνο του Βοτανικού τμήματος Διονύση Μέρμυγκα.
Για παιδιά ε’, στ’ δημοτικού και γυμνασίου.

Ροή Ειδήσεων