Εφαρμογή για το iPhone γίνεται βοτανολόγος

Εφαρμογή για το iPhone γίνεται βοτανολόγος

Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να βρεθείτα κάπου στην εξοχή και να δείτε κάποια πανέμορφα φυτά, τα οποία όμως δεν μπορείτε ούτε να κατονομάσετε. Τι ωραία που θα ήταν όμως αν μπορούσατε να διηγηθείτε στους φίλους σας την εμπειρία σας, να μιλήσετε για τα χρώματα των ανθών τους και για το σχήμα των φύλλων τους. Να, που η επιστήμη έρχεται τώρα να καλύψει και αυτή την ανάγκη με μια ολοκαίνουργια εφαρμογή, το Leafsnap, για το iPhone και το Android που ταυτοποιεί τα δέντρα από απλές φωτογραφίες ενός φύλλου τους.

Το λογισμικό σχεδιάστηκε τόσο για ερασιτέχνες βοτανολόγους όσο και για να συμβάλει στην επιστημονική έρευνα: κάθε φορά που αναγνωρίζει ένα δέντρο, το Leafsnap μεταδίδει τα γεωγραφικά δεδομένα σε έναν κεντρικό διακομιστή, με στόχο να δημιουργήσει χάρτες της βλάστησης σε κάθε περιοχή.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από το διάσημο Ίδρυμα Smithsonian, το οποίο διατηρεί ένα αχανές βοτανολόγιο και συγκέντρωσε φωτογραφίες από τα φύλλα εκατοντάδων ειδών.

Αυτή τη στιγμή, το Leafsnap μπορεί να αναγνωρίζει όλα τα είδη δέντρων που υπάρχουν στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης και το Ροκ Κρικ Παρκ της Ουάσινγκτον. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα καλύπτει όλα τα δέντρα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί σε όλα τα δέντρα της Βορείου Αμερικής, περίπου 800 είδη.

Την ιδέα για την ανάπτυξη του Leafsnap είχε ο Τζον Κρες, ερευνητής βοτανικής στο Smithsonian, ο οποίος είχε αρχικά οραματιστεί το λογισμικό ως ερευνητικό εργαλείο για τον εντοπισμό και την καταγραφή νέων ειδών. Η εμφάνιση των smartphone, όμως, τον έπεισε τελικά να δημιουργήσει μια εφαρμογή χρήσιμη τόσο για τους επιστήμονες όσο και για το ευρύ κοινό.

Το Leafsnap είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να κόψει ένα φύλλο (όπου αυτό δεν απαγορεύεται) και να το φωτογραφήσει από μικρή απόσταση, κατά προτίμηση σε λευκό φόντο.

Όταν πατήσει το κουμπί αποστολής στην κεντρική βάση δεδομένων, το σύστημα των ενημερώνει για το πιθανό όνομα του είδους και προσφέρει εικόνες υψηλής ανάλυσης και πληροφορίες για τα άνθη, τους σπόρους και τους καρπούς.
Πληροφορίες από Associated Press