Η κόρη μας είναι 5 ετών και πάει στο προνήπιο. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες το πρωί ξυπνάει με κλάματα τις μέρες που είναι να πάει στο σχολείο…

Η κόρη μας είναι 5 ετών και πάει στο προνήπιο. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες το πρωί ξυπνάει με κλάματα τις μέρες που είναι να πάει στο σχολείο…

Η κόρη μας είναι 5 ετών και είναι η 2η χρονιά που πάει παιδικό σταθμό στα προνήπια. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες το πρωί ξυπνάει με κλάματα τις μέρες που είναι να πάει στο σχολείο, θέλει να την ετοιμάζω εγώ και όχι ο μπαμπάς της, να τη βάζω εγώ στο σχολικό και γενικώς έχει ένα κόλλημα μαζί μου που δεν είχε πριν σε τέτοιο βαθμό.
Στον παιδικό μόλις πάει είναι σκυθρωπή, δεν θέλει να ανεβαίνει στην τραπεζαρία για πρωινό με τα υπόλοιπα παιδάκια με την πρόφαση ότι δεν πεινάει, ενώ κατά τα άλλα η μέρα της στο σχολείο είναι αρκετά καλή όπως και μετά το σχολείο στο σπίτι.
Το παιδί είχε λείψει από το σχολείο 15 ημέρες με ιώσεις πριν συμβεί αυτό, και με το που επέστρεψε στο σχολείο μπήκαν σε εντατικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και στρεσαρίστηκε. Εμείς τι συμπεριφορά πρέπει να έχουμε απέναντί της για να τη βοηθήσουμε να επανέρθει δεδομένου ότι ως παιδί είναι ιδιαίτερα έξυπνο για την ηλικία του αλλά και αρκετά ήσυχο και ευαίσθητο.

Απάντηση από την ειδικό μας, Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας

Γεια σας και σας ευχαριστούμε για την ερώτηση που απευθύνατε στο InfoKids.gr. Από αυτά που μου περιγράφετε η απάντηση υπάρχει ήδη μέσα στο κείμενο σας. Πιθανόν αυτό το 15μερο και οι ακόλουθες εντατικές προσπάθειες που χρειάστηκε να καταβάλλει να έκαναν την κόρη σας να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να μην το κάνετε και μεγάλο θέμα!
Τα παιδιά έχουν τους δικούς του ρυθμούς για ενσωματώσουν τα διάφορα γεγονότα που τους συμβαίνουν. Αυξήστε με κάποιο τρόπο τις ώρες της ξεκούρασης της κόρης σας. Ρωτήστε τη χαλαρά τι νιώθει να χρειάζεται. Περάστε κι άλλες ώρες μαζί της.

Με λίγα λόγια δώστε της το μήνυμα ότι παρατηρείτε την αλλαγή της χωρίς υπερβολή. Πείτε κάτι σαν: “Παρατηρώ ότι μετά την επιστροφή σου από το σχολείο δείχνεις πιο λυπημένη. Τι σου συμβαίνει;” Αφήστε να σας πει (ή όχι, δεν είναι απαραίτητο το να πάρετε απάντηση) και έπειτα συνεχίστε με κάτι σαν “Πάντως και εγώ όταν έλειπα απ΄ το σχολείο μου, χρειαζόμουν λίγες μέρες για να το συνηθίσω. Προτιμούσα βλέπεις να μένω σπίτι. Όταν πέρναγαν οι μέρες όμως μου άρεσε και πάλι!”
Στα παιδιά χρειάζεται να διδάσκουμε το πώς να διαχειρίζονται τις αλλαγές γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν τα ίδια πώς να το κάνουν. Εμείς ως ενήλικοι έχουμε πλέον αναμνήσεις και καταγραφές και έχουμε βρει τους τρόπους. Αυτούς τους τρόπους θα τους διδάξουμε στα παιδιά τονίζοντας τους ότι είναι φυσιολογικό που νιώθουν έτσι.

Αν η δυσαρέσκεια της επιμείνει ,εξετάστε μήπως κάτι συμβαίνει με στο σχολείο που να τη δυσαρεστεί. Μήπως φορτώνεται παραπάνω απ΄όσο αντέχει;

Σας ευχαριστούμε και πάλι για το ερώτημα σας.

https://www.facebook.com/understanding.self.gr

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr

Ροή Ειδήσεων