Η μαγευτική ομορφιά των ωκεανών

Η μαγευτική ομορφιά των ωκεανών

Οι ωκεανοί είναι απέραντες θαλάσσιες εκτάσεις που καλύπτουν μεγαλύτερη από τη μισή επιφάνεια της Γης. Ο βυθός της θάλασσας είναι ένα γοητευτικό τοπίο με υποθαλάσσια βουνά που πολλές φορές ξεπερνούν σε ύψος αυτά της ξηράς, μεγάλη ποικιλία σε χλωρίδα αλλά και ο μεγαλύτερος βιότοπος αφού στα σκοτεινά νερά του κατοικεί ο μεγαλύτερος αριθμός ζωντανών οργανισμών.

Ποιοι είναι

Υπάρχουν 5 κύριοι ωκεανοί: Ο Ειρηνικός, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος, ο Ατλαντικός, ο Ινδικός, ο Νότιος Παγωμένος και ο Αρκτικός (ο μικρότερος απ’ όλους).

Τα χαρακτηριστικά τους

Οι ωκεανοί είναι ρηχοί κοντά στην ακτή (ξηρά δίπλα στην θάλασσα) αλλά όσο απομακρυνόμαστε συναντάμε βαθιές χαράδρες, υποαθαλάσσια νησιά και βουνά που υψώνονται από τα βάθη του ωκεανού και κάποια απ’ αυτά έχουν ύψος μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα.

Στον πυθμένα του ωκεανού υπάρχει σκοτάδι και επικρατεί κρύο. Στις ηφαιστειογενείς περιοχές αναβλύζουν πίδακες καυτού νερού μέσα από τις τρύπες του πυθμένα, τις λεγόμενες “μαύρες καμινάδες”.

Η χαρά των απανταχού σέρφερ

Οι ωκεανοί φημίζονται μεταξύ άλλων και για τα μεγάλα κύματά τους που αποτελούν πρόκληση για τους λάτρεις του σέρφινγκ. Τα κύματα δημιουργούνται όταν ο άνεμος φυσάει πάνω από τον ωκεανό. Όταν μάλιστα ο άνεμος είναι πολύ δυνατός και φυσάει για πολλή ώρα τότε μπορεί να υψωθούν κύματα μέχρι και πάνω από 30 μέτρα σε ύψος.

Ροή Ειδήσεων