1η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού (11/10): Κάθε τρία δευτερόλεπτα ένα μικρό κορίτσι ντύνεται νύφη!

1η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού (11/10): Κάθε τρία δευτερόλεπτα ένα μικρό κορίτσι ντύνεται νύφη!

Η 11η Οκτωβρίου είναι από σήμερα μια ξεχωριστή μέρα καθώς είναι η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού και με κεντρικό σύνθημα «Η Ζωή μου, το Δικαίωμα μου, Τέλος στους Γάμους Παιδιών», η UNICEF και οι συνεργάτες της επισημαίνουν τις από κοινού προσπάθειες για τον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία, μια θεμελιώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός κοριτσιού.

Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε διάφορα μέρη του κόσμου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2011 υπήρξαν καταλυτικός παράγοντας για τη θέσπιση της εν λόγω ημέρας.

«Η Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού αντανακλά άμεσα την ανάγκη να τεθούν τα δικαιώματα των κοριτσιών στο επίκεντρο της ανάπτυξης», δήλωσε η Anju Malhotra από τον Τομέα της UNICEF για το Φύλο και τα Δικαιώματα, «τα Ηνωμένα Έθνη και οι συνεργάτες τους ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δείξουν την απίστευτη πρόοδο που έχει σημειωθεί και να τονίσουν τις υπάρχουσες προκλήσεις.»

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της UNICEF δείχνουν ότι περίπου 70 εκατομμύρια -ή σχεδόν η 1 στις 3- νεαρές γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών, με τα 23 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν παντρευτεί πριν από τα 15. Παγκοσμίως, σχεδόν 400 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-49, ή πάνω από το 40%, παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία.

Ο γάμος σε παιδική ηλικία βάζει σε κίνδυνο τα κορίτσια για πρώιμη και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Οι μητρικοί θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι ένα σημαντικό ποσοστό της θνησιμότητας κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών σε όλο τον κόσμο, που αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα κορίτσια μεταξύ 10 και 14 ετών διατρέχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό από τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών.

Η UNICEF, σε αγαστή συνεργασία με τα κράτη, την κοινωνία των πολιτών και οργανισμούς, ταμεία και προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών, θέτει τις βάσεις για να τερματισθεί το φαινόμενο των γάμων σε παιδική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο. «Οι γάμοι παιδιών μπορεί συχνά να οδηγήσουν στον τερματισμό της εκπαίδευσης ενός κοριτσιού. Σε κοινωνίες όπου η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη, ο γάμος μιας κοπέλας σε παιδική ηλικία είναι μέρος ενός συμπλέγματος κοινωνικών προτύπων και συμπεριφορών που αντανακλούν τη χαμηλή αξία που αποδίδεται στα ανθρώπινα δικαιώματα των κοριτσιών», δήλωσε η Anju Malhotra.

Η εκπαίδευση είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την προστασία των παιδιών ενάντια στο γάμο. Όταν τα κορίτσια είναι σε θέση να παραμείνουν στο σχολείο μια αλλαγή νοοτροπίας μπορεί επίσης να έλθει ως προς τις ευκαιρίες τους εντός της κοινότητας. Το ποσοστό των παιδιών-νυφών έχει μειωθεί κατά τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά οι γάμοι παιδιών παραμένουν σε υψηλά ποσοστά σε πολλές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές και μεταξύ των φτωχότερων.

Σε ανακοίνωσή του ο Προϊστάμενος της Γραμματείας UNGEI Cheryl Gregory Faye δήλωσε ότι «Αυτή η μέρα αναγνωρίζει ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών εξακολουθούν να υφίστανται. Πρέπει να συνεχίσουμε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τις προκλήσεις που εκατομμύρια κορίτσια αντιμετωπίζουν κάθε μέρα απλά προσπαθούν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και άλλων δικαιωμάτων.Μόνο μέσω της πλήρους και ισότιμης συμμετοχής των κοριτσιών σε όλους τους τομείς της ζωής, αρχίζοντας με μια ποιοτική εκπαίδευση, μπορούμε να ελπίζουμε για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και των θεμελιωδών ελευθεριών”.

Υπογράψτε και βοηθήστε κι εσείς να σταματήσει το εξωφρενικό έθιμο του γάμου μικρών κοριτσιών http://www.tooyoungtowed.org/index.html#/takeaction

Δείτε αυτό το συγκλονιστικό βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=qYleXcpbzKY&feature=player_embedded

Ροή Ειδήσεων