Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2009 για το Εφτά ορφανά μολύβια… εφτά ιστορίες

Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2009 για το Εφτά ορφανά μολύβια… εφτά ιστορίες

<img src="https://www.infokids.gr/wp-content/uploads/2010/02/EFTA-ORFANA-MOLYBIA-170x150.jpg" alt="Επτά ορφανά μολύβια" title="Επτά ορφανά μολύβια" class="alignnone size-thumbnail wp-image-10663" />Το βιβλίο της Φωτεινής Φραγκούλη "Εφτά ορφανά μολύβια… εφτά ιστορίες", εικονογράφηση Φωτεινής Στεφανίδη (εκδ. «Ελληνικά Γράμματα»), κέρδισε...

Το βιβλίο της Φωτεινής Φραγκούλη “Εφτά ορφανά μολύβια… εφτά ιστορίες” σε εικονογράφηση Φωτεινής Στεφανίδη από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2009, εξ ημισείας με το βιβλίο «Η προφητεία του κόκκινου κρασιού» της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου (εκδ. Πατάκη). Είναι το δεύτερο βραβείο με το οποίο τιμάται το συγκεκριμένο βιβλίο. Έχει προηγηθεί το Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου για Παιδιά από το περιοδικό «Διαβάζω».

Εφτά ιστορίες θαυμαστές και πολύχρωμες, εφτά ορφανά και γενναία μολύβια που τις καταγράφουν για να περισώσουν πολύτιμες στιγμές και ακριβά μυστικά της ζωής συνθέτουν το καινούργιο, όγδοο βιβλίο της πολυβραβευ-μένης συγγραφέως Φωτεινής Φραγκούλη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», με τίτλο «Εφτά ορφανά μολύβια… εφτά ιστορίες».

Οι ιστορίες εμφανίζονται αυτοτελείς, ωστόσο η μία συνδέεται με την άλλη, είτε με την αφήγηση είτε με τα πρόσωπα και τους ρόλους. «Η επίσκεψη», «Η κερασιά», «Η κερασιά του λιμανιού», «Η ορχήστρα», «Ο Ποτούλης», «Το σμαράγδι και το κεχριμπάρι» και «Τα ορφανά μολύβια» πλάθουν μία σπονδυλωτή εικονοποιία που εμπεριέχει υποδόριο χιούμορ και ποιητικότητα, για να αναδείξει βαθύτερα νοήματα, σύγχρονα και διαχρονικά.

Οι σύντομες ιστορίες περιέχουν δυνατές έννοιες, όπως αυτή της αγάπης, της ελευθερίας και του σεβασμού σε έμψυχα και άψυχα, αλλά και επίκαιρα μηνύματα, όπως η αξία της φύσης και σύγχρονη αγωνία για την τεχνολογική εξέλιξη. Το κείμενο της Φωτεινής Φραγκούλη, διαθέτει λογοτεχνική αρτιότητα, εκφραστικό και συναισθηματικό πλούτο, με έντονα λυρικά στοιχεία, που χαρακτηρίζουν τη γραφή της.

Η συγγραφέας παραδίδει στους αναγνώστες το όγδοο βιβλίο της, το οποίο εντάσσεται στην εικονογραφημένη λογοτεχνία για παιδιά (από 7 ετών), τρία χρόνια μετά τη βράβευσή της για «Το τραγούδι της Περσεφόνης» (εκδ. «Ελληνικά Γράμματα», 2005) με το Βραβείο για παιδιά μέσης ηλικίας 2005 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Η εικονογράφηση της πολυβραβευμένης, αναγνωρισμένης και εκτός συνόρων εικονογράφου Φωτεινής Στεφανίδη, είναι μία παράλληλη διήγηση, προσφέροντας στους αναγνώστε ένα εξαιρετικό ταξίδι στη φαντασία.
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον εκλιπόντα λογοτέχνη Νάσο Θεοφίλου, ο οποίος εμφανίζεται στην έβδομη ιστορία «Τα ορφανά μολύβια», συστήνεται στους αναγνώστες και τους μυεί στη χαρά της ανάγνωσης και της συγγραφής.

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα