Μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης από τον καρκίνο του τραχήλου δίνει η διάγνωση μέσω τεστ Παπ

Μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης από τον καρκίνο του τραχήλου δίνει η διάγνωση μέσω τεστ Παπ

Μεγαλύτερες πιθανότητες θεραπείας από τον καρκίνο του τράχηλου έχουν οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με την συγκεκριμένη νόσο μέσω τεστ Παπανικολάου, και όχι από βασικά συμπτώματα, σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη διαπίστωσαν 92% ποσοστό ίασης μετά από διάγνωση μέσω τεστ Παπ, συγκριτικά με 66%, από διαγνώσεις που είχαν βασιστεί στα συμπτώματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκαν, κατά μέσο όρο για οκτώ χρόνια, 1.230 ασθενείς στην Σουηδία που είχαν διαγνωστεί με τον συγκεκριμένο καρκίνο την περίοδο 1999-2001.

Προκειμένου να υπολογιστούν οι πιθανότητες θεραπείας μετά από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αναλύθηκαν οι καρκίνοι που εντοπίστηκαν μέσω ενός μη φυσιολογικού αποτελέσματος στο τεστ Παπ και όλες οι άλλες περιπτώσεις που είχαν διαγνωστεί βάσει συμπτωματολογίας.

Το ποσοστό των γυναικών που θεραπεύθηκαν μετά από τη εμφάνιση των συμπτωμάτων, εντός του συνιστώμενου μεσοδιαστήματος μεταξύ των ελέγχων ήταν 74%. Αλλά για τις γυναίκες με συμπτώματα που δεν ήταν τυπικές με τον ιατρικό έλεγχο, το ποσοστό έπεφτε κάτω από το 60%.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες ίασης για όλες τις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε τεστ Παπ εντός των συνιστώμενων τριών έως πέντε ετών ήταν 11% υψηλότερες απ’ ότι για τις γυναίκες που καθυστερούσαν να κάνουν τον έλεγχο ή δεν είχαν υποβληθεί ποτέ σε τεστ Παπ.

Το αποτέλεσμα οφείλεται στο γεγονός ότι οι καρκίνοι που εντοπίζονται νωρίς, είναι ευκολότερα αντιμετωπίσιμοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία τέταρτα των 373 γυναικών που είχαν αποβιώσει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην σουηδική μελέτη, δεν είχαν υποβληθεί σε τεστ Παπ, εντός του συνιστώμενου χρονικού πλαισίου.

Ροή Ειδήσεων