Η νέα γρίπη δεν χρειάζεται πανικό

Η νέα γρίπη δεν χρειάζεται πανικό

Αν και η πανδημία φαίνεται να μας χτυπά σοβαρά την πόρτα, δεν χρειάζεται πανικός. Η ψυχραιμία, η σωστή υγιεινή και η καλή φροντίδα και ανάρρωση σε περίπτωση που νοσήσετε θα σταθούν καταλυτικοί παράγοντες για να ξεπεράσετε τη νέα γρίπη όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Τα εμβόλια πάντως είναι εδώ και η Επιτροπή Πανδημίας αποφάσισε να γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σε δυο φάσεις. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στο διάστημα από τις 10 έως τις 25 Νοεμβρίου και θα αφορούν αρχικά την πρώτη ομάδα πληθυσμού που θα πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στον ιό.

Ποια είναι η πρώτη ομάδα πληθυσμού;
Οι χρόνιοι πάσχοντες και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας, οι εγκύες του δευτέρου και τρίτου τριμήνου και ιδιαίτερα, όσες αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας στην εγκυμοσύνη τους, όπως για παράδειγμα διαβήτη.
Σε πρώτη φάση, το εμβόλιο θα κληθούν να κάνουν όσοι φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών και το μεγαλύτερο μέρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Ποιοι ανήκουν στην δεύτερη ομάδα πληθυσμού;
Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου και αφορά κατά σειρά προτεραιότητας τις εξής ηλικιακές ομάδες: υγιείς άνδρες και γυναίκες 15-40 ετών, καθώς παρατηρείται στις ηλικίες αυτές πιο συχνά η εμφάνιση επιπλοκών από τη νέα γρίπη.
Θα ακολουθήσουν, υγιείς ενήλικες 40-50 ετών και στη συνέχεια όσοι βρίσκονται στη δεκαετία μεταξύ 50 και 60. Η τελευταία κατηγορία πολιτών που θα εμβολιαστούν, αφορά τα υγιή άτομα κάτω των 15 ετών και άνω των 65 ετών.

Όσον αφορά στη δοσολογία του εμβολίου, όλοι όσοι θα εμβολιαστούν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα κάνουν μόνο μια δόση του εμβολίου, ενώ όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου, δύο δόσεις του εμβολίου θα κάνουν όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και η ηλικία τους είναι κάτω των δέκα ετών και άνω των 60.

Σε ποιους χώρους θα γίνονται τα εμβόλια;
Οι χώροι στους οποίους θα γίνονται οι εμβολιασμοί είναι κατά κύριο λόγο υπηρεσίες Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, νοσοκομεία, αλλά και σε δομές των Νομαρχιών, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και από τις νομαρχίες ακόμη, και σε ώρες μη λειτουργίας, σχολεία.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης;
Σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου οι επιστήμονες τόνισαν ότι για την παρασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί ο ίδιος ανοσοενισχυτικός παράγοντας με αυτόν της κοινής γρίπης και της γρίπης των πτηνών και παρόμοια τεχνική με τα προηγούμενα εμβόλια.
Η μέχρι τώρα χρήση του, τόνισαν οι επιστήμονες δείχνει ότι πρόκειται για ασφαλές εμβόλιο. Το ζήτημα της ασφάλειας παρακολουθούν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί, που σχετίζονται με την ασφάλεια των φαρμάκων.

Θα έχουμε παρενέργειες από τον εμβολιασμό;
Οι επιστήμονες, χαρακτήρισαν ήπιες σε γενικές γραμμές τις παρενέργειες του εμβολίου. Έκαναν λόγο για πόνο που εμφανίζεται στο χέρι το πρώτο 24ωρο, ενώ σε ένα από τα δυο εμβόλια που θα διατεθούν από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες, καταγράφεται μικρός πυρετός για μια ημέρα.
Το εμβόλιο προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη τις πρώτες δέκα ημέρες, ενώ μετά από τρεις εβδομάδες, οι περισσότεροι που το κάνουν έχουν υψηλά ποσοστά ανοσίας στον ιό της νέας γρίπης.