Πάμε Πάτρα, στο Καρναβάλι των Παιδιών

Πάμε Πάτρα, στο Καρναβάλι των Παιδιών

<img src="https://www.infokids.gr/wp-content/uploads/2010/02/karnavali-paidion-170x150.png" alt="Καρναβάλι Παιδιών" title="Καρναβάλι Παιδιών" class="alignnone size-thumbnail wp-image-10499" />Το Καρναβάλι των Μικρών συμπληρώνει 15 χρόνια και από φέτος μετονομάζεται σε Καρναβάλι των Παιδιών. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ με συναρπαστικά παιδικά δρώμενα, που έχει καταξιωθεί ως μια από τις πιο ζωντανές και ελπιδοφόρες ενότητες του Πατρινού Καρναβαλιού.

Στην Πάτρα όλοι και όλα κινούνται σε ρυθμούς Καρναβαλιού, γλεντιού και ξεφαντώματος. Ας δούμε τις εκδηλώσεις που αφορούν τα παιδιά για τις 5-6 Φεβρουαρίου:

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου
Σαπουνόφουσκες από τον Eros Goni
Αίθριο Veso Mare, 18.00

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου
Κινητή Καρναβαλούπολη/Οδός Οδυσσέα Ελύτη (Ζαρουχλέικα), 11.00-14.00
• Μπαντίνα Δήμου Πατρέων
• Καρναβαλικά στοιχεία
• Gazon, από τους Equipoize
• Σαπουνόφουσκες στο δρόμο από τον Eros Goni
• Μικρή Παρέλαση

Παράλληλα θα λειτουργεί παγοδρόμιο και Καρουζέλ στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων

Λίγα λόγια για την ιστορία

Πρώτοι παιδικοί χοροί & Βaby Rally
Το 1890 κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι αποκριάτικοι παιδικοί χοροί. Τα παιδιά ντύνονται και συμπεριφέρονται σαν μεγάλοι. Το 1968 ξεπηδάει και καθιερώνεται ένα καρναβάλι “μινιατούρα” στο οποίο σε πρώτη φάση συμμετείχαν σε μια εκδήλωση που είχε τη μορφή του ποδηλατικού αγώνα αγόρια και κορίτσια μασκαρεμένα, τα οποία έδιναν το δικό τους στίγμα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Οι τρομεροί “Μπέμπηδες” του Πατρινού Καρναβαλιού, κατόρθωσαν επί σειρά ετών να κατακτήσουν μια ξεχωριστή θέση στην πορεία του θεσμού με το γνωστό “baby rally”.

Καρναβάλι των Μικρών (1996 έως 2010)Από το 1996 το Baby Rally δίνει την σκυτάλη στο Καρναβάλι των Μικρών. Δεν είναι η ονομασία όμως που κάνει την αλλαγή αλλά η μετατροπή του σε ένα παιδικό φεστιβάλ το μοναδικό ίσως στην Ελλάδα, με τόση διάρκεια και μαζική συμμετοχή παιδιών.
Το Καρναβάλι των Μικρών συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια μιας γόνιμης πορείας (και από φέτος μετονομάζεται σε Καρναβάλι των Παιδιών), που έχει καταξιωθεί ως μια από τις πιο ζωντανές και ελπιδοφόρες ενότητες του Πατρινού Καρναβαλιού. Πειστήρια του είναι συναρπαστικά δρώμενα όπως Παιδικές Καρναβαλουπόλεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια κατασκευών, φεστιβάλ παιδικού τραγουδιού, θεατρικά και μουσικοκινητικά δρώμενα, εκθέσεις παιδικών δημιουργιών – κατασκευών, μεγάλη παρέλαση), τα οποία ενεργοποιούν 10.000 περίπου μικρούς Καρναβαλιστές, τις οικογένειές τους, τους φορείς της πόλης, ουσιαστικά όλες τις ηλικίες. Κινητοποιούν την Πάτρα ολόκληρη αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας που συμμετέχουν ενεργά στο Καρναβάλι των Μικρών.
Στηρίζοντας με ευαισθησία και αντιμετωπίζοντας με την δέουσα φαντασία την πρωτογενή και πρωταρχική αυτή έκφραση, μέσα από τις διαδικασίες της συλλογικής συμμετοχής, της δημιουργίας και της συνεργασίας, στοχεύουμε να μεταλαμπαδεύσουμε την απαραίτητη παιδεία, νοοτροπία και συνείδηση του σωστού καρναβαλιστή, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.