Στοιχεία σοκ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας (12/6)

Στοιχεία σοκ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας (12/6)

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Η 12η Ιουνίου είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Το 1999 οι περισσότερες χώρες – μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Έως σήμερα, όμως, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά.Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.
Περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει έκθεση της UNICEF. Περιλαμβάνονται στα κατ’ εκτίμηση 246 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή.

Η κατάσταση στη Συρία

Σύροι στρατιώτες έχουν βασανίσει και χρησιμοποιήσει παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες για να αποτρέψουν επιθέσεις από δυνάμεις των ανταρτών, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις, Ράντικα Κουμαρασουάμι, δήλωσε ότι παιδιά βασανίζονται υπό κράτηση και εκτελούνται, ενώ οι δυνάμεις των ανταρτών χρησιμοποιούν παιδιά στην πρώτη γραμμή των μαχών.«Σπανίως έχω δει τόσες αγριότητες εναντίον παιδιών όσο στη Συρία, όπου κορίτσια και αγόρια φυλακίζονται, βασανίζονται, εκτελούνται και χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε η Κουμαρασουάμι.«Πολλοί πρώην στρατιώτες μίλησαν για πυροβολισμούς σε κατοικημένες περιοχές, ότι είδαν παιδιά, μικρά παιδιά, να ακρωτηριάζονται και να σκοτώνονται», είπε η ίδια μιλώντας στο BBC.«Είχαμε ακόμα μαρτυρίες και είδαμε παιδιά που είχαν βασανιστεί και που είχαν σημάδια από βασανιστήρια. Ακούσαμε ακόμα για παιδιά που τοποθετήθηκαν σε άρματα μάχης και χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες ώστε να μην γίνουν στόχος επίθεσης τα άρματα μάχης», πρόσθεσε η ίδια.Ωστόσο, άσκησε κριτική και στον αντιπολιτευόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό. «Για πρώτη φορά ακούσαμε για παιδιά που στρατολογήθηκαν από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, κυρίως για ιατρικές και υπηρεσιακές δουλειές, αλλά στην πρώτη γραμμή», δήλωσε.«Είμαστε πραγματικά σοκαρισμένοι. Το να σκοτώνονται και να ακρωτηριάζονται παιδιά σε διασταυρούμενα πυρά είναι κάτι που βλέπουμε σε πολλές διαμάχες, αλλά αυτοί οι βασανισμοί παιδιών υπό κράτηση, παιδιών ακόμα και δέκα ετών, είναι πραγματικά κάτι εκτός του συνηθισμένου, κάτι που δεν βλέπουμε σε άλλα μέρη», υπογράμμισε η ίδια. Σύμφωνα με την έκθεση, οι κυβερνητικές δυνάμεις άρπαξαν από τα σπίτια τους δεκάδες αγόρια ηλικίας από 8 ως 13 ετών πριν επιτεθούν στο χωριό.Τα παιδιά αυτά τα χρησιμοποίησαν στη συνέχεια οι στρατιώτες και οι πολιτοφύλακες ως ανθρώπινες ασπίδες, βάζοντάς τα μπροστά από τα παράθυρα των λεωφορείων που μετέφεραν στρατιώτες και πολιτοφύλακες σε χωριά στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.Μεταξύ των έντεκα νεκρών κατά την πρώτη ημέρα των μαχών ήταν τρία αγόρια από 15 ως 17 ετών. Τριάντα τέσσερις ακόμη άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο αγόρια ηλικίας 14 και 16 ετών και ένα κορίτσι εννέα ετών συνελήφθησαν.«Το χωριό στη συνέχεια πυρπολήθηκε και 34 αιχμάλωτοι εκτελέσθηκαν με πυροβόλα όπλα, τους οποίους στη συνέχεια έκαψαν», τονίζει η έκθεση του ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων