Στις 9/6 η Τελετή Aφής Φλόγας των Special Olympics

Στις 9/6 η Τελετή Aφής Φλόγας των Special Olympics

Η Φλόγα της Ελπίδας θα ανάψει την Πέμπτη στον Ιερό Βράχο της Πνύκας, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο πλαίσιο των Special Olympics.

Στις 11.40 η Πρωθιέρεια Ηλιάνα Συμεωνίδου, Αθλήτρια Special Olympics Ρυθμικής Γυμναστικής, θα παραδώσει τη φλόγα στην Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 και εκείνη με τη σειρά της, στους πρώτους Λαμπαδηδρόμους Έλληνες αθλητές, τον Γιώργο Παπαδόπουλο και τη Γεωργία Γερακάρη.

Αμέσως μετά, η διεθνής ομάδα των Λαμπαδηδρόμων θα ξεκινήσει το ταξίδι της, περνώντας αρχικά μπροστά από την Ακρόπολη, το Θέατρο Ηρώδoυ του Αττικού, το Μουσείο της Ακρόπολης, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, τη Βουλή των Ελλήνων και στη συνέχεια στο Ζάππειο Μέγαρο.
Το πρωί της 10ης Ιουνίου, οι Λαμπαδηδρόμοι θα χωριστούν σε τρεις ομάδες και το ταξίδι της Φλόγας της Ελπίδας θα ξεκινήσει.

Κατά το παραδοσιακό τυπικό των Special Olympics, τη Φλόγα πρόκειται να μεταφέρουν αθλητές των Special Olympics και 150 λαμπαδηδρόμοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκπροσωπώντας τη χώρα τους, λειτουργούν ως «Φρουροί της Φλόγας της Ελπίδας».

H πρώτη διαδρομή ξεκινά από την Αθήνα και αφού διασχίσει την Ανατολική Ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά των Σποράδων, θα φτάσει στο συνοριακό σταθμό των Καστανιών την 20η Ιουνίου, για να κατευθυνθεί προς την Κωνσταντινούπολη. Κατά τη δεκαήμερη αυτή πορεία της, η Φλόγα της Ελπίδας θα περάσει συνολικά από 40 πόλεις της Ελλάδας, όπου θα την υποδεχθούν οι τοπικές αρχές με διάφορες τελετές. Στην Κωνσταντινούπολη, το σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας, τα Special Olympics Τουρκίας ετοιμάζουν ένα θερμό καλωσόρισμα στη Φλόγα, η οποία θα περάσει από τις σημαντικότερες γειτονιές και τα μνημεία της πόλης (την Πλατεία Ταξίμ, τη Γέφυρα του Γαλατά, τον Ναό της Αγίας Σοφίας, το Μπλε Τζαμί κ.λπ.), ενώ την επόμενη μέρα τη Φλόγα θα υποδεχθεί στο Πατριαρχείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η δεύτερη διαδρομή θα διασχίσει όλη τη δυτική Ελλάδα μέχρι τα δυτικά σύνορα της χώρας, τα Ιόνια Νησιά και την Πελοπόννησο, όπου θα περάσει από την Αρχαία Ολυμπία, την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διαδρομή αυτή η Φλόγα της Ελπίδας θα περάσει από 64 πόλεις σε 13 ημέρες.

Η τρίτη διαδρομή θα αναχωρήσει για την Κύπρο. Στην Κύπρο, οι Λαμπαδηδρόμοι θα περάσουν δύο ολόκληρες μέρες, διαδίδοντας το μήνυμα της Φλόγας σε όλες τις πόλεις του νησιού (την Πάφο, την Λεμεσό, την Λάρνακα, τη Λευκωσία κ.α.) φιλοξενούμενη από τα Special Olympics Κύπρου. Από εκεί θα κατευθυνθούν μέσω Αθήνας στα ελληνικά νησιά. Σε χρονικό διάστημα 10 ημερών, η Φλόγα της Ελπίδας θα επισκεφθεί περισσότερες από 30 πόλεις.

Στις 21 Ιουνίου, η ομάδα αυτή θα επισκεφθεί το νησί της Ρόδου, όπου θα φιλοξενούνται ήδη 15 Διεθνείς Αποστολές Αθλητών Special Olympics, στο πλαίσιο του προγράμματος Πόλις – Αμφιτρύων. Εκεί, η Φλόγα, αφού περάσει από τους χώρους φιλοξενίας των αθλητών, θα κατευθυνθεί προς την Λίνδο, όπου θα λάβει χώρα μία ειδική τελετή υποδοχής. Το απόγευμα της 23ης Ιουνίου, οι Λαμπαδηδρόμοι θα περάσουν μπροστά από σημαντικές τοποθεσίες της πόλης της Ρόδου, όπως το Δημαρχείο και την Παλιά Πόλη για να καταλήξει στο Κάστρο των Ιπποτών, όπου θα πραγματοποιηθεί μία μεγαλειώδης τελετή μπροστά στα μάτια των περισσότερων αθλητών και επίσημων των Special Olympics, που θα παρίστανται εκεί, ειδικά για το γεγονός αυτό.

Την 24η Ιουνίου, όλες οι ομάδες της Διεθνούς Λαμπαδηδρομίας θα επανενωθούν στην Αθήνα και θα τρέξουν μπροστά από τα κέντρα φιλοξενίας των αθλητών, όπου θα λάβουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις. Στις 18:30 η Φλόγα της Ελπίδας θα φτάσει στην Ακρόπολη, όπου θα διανυκτερεύσει μπροστά στο Ερεχθείο, φρουρούμενη τιμητικά από την Προεδρική Φρουρά.

Την 25η Ιουνίου, την ημέρα της Τελετής Έναρξης, οι Λαμπαδηδρόμοι θα περάσουν από το Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων και έπειτα, αφού περάσουν από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, θα καταλήξουν στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου η δάδα θα ανάψει τον βωμό σηματοδοτώντας επίσημα την Έναρξη των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011.

Info:
*Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα διεξαχθούν από τις 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2011. *Στους Αγώνες θα συμμετάσχουν πάνω από 7.000 αθλητές και 2.500 προπονητές από 180 χώρες, 3.000 κριτές/διαιτητές, 40.000 μέλη οικογενειών των αθλητών, 25.000 εθελοντές, ενώ τη διοργάνωση θα καλύψουν 3.000 δημοσιογράφοι απ΄όλο τον κόσμο.

Ροή Ειδήσεων