Το Περγαλιό – Στοιχειά της Γης και του Νερού

Το Περγαλιό – Στοιχειά της Γης και του Νερού

<img src="https://www.infokids.gr/wp-content/uploads/2010/01/Pergalio-166x150.jpg" alt="Περγαλιό Βιβλίο" title="Περγαλιό Βιβλίο" class="alignnone size-thumbnail wp-image-8666" />Περγαλιό είναι ο ίσκιος του σπιτιού κι όποιο σπίτι το έχει, είναι καλορίζικο. Περγαλιό είναι ένα ανθρωπάκι κοντό, γαλανόματο, με φεσάκι. Είναι σαν παιδάκι τεσσάρων ως πέντε χρονών. Γυρίζει μέσα στο σπίτι και τη νύχτα πάει και κάθεται πάνω σε κάποιον που κοιμάται. Αν εκείνος σταθεί καλός μαζί του ...

Περγαλιό είναι ο ίσκιος του σπιτιού κι όποιο σπίτι το έχει, είναι καλορίζικο.
Περγαλιό είναι ένα ανθρωπάκι κοντό, γαλανόματο, με φεσάκι. Είναι σαν παιδάκι τεσσάρων ως πέντε χρονών. Γυρίζει μέσα στο σπίτι και τη νύχτα πάει και κάθεται πάνω σε κάποιον που κοιμάται. Αν εκείνος σταθεί καλός μαζί του και προλάβει να του πάρει το φέσι, γίνεται ευτυχισμένος, γιατί το Περγαλιό του λέει πού είναι κρυμμένος ο θησαυρός.
… οι παππούδες και οι παραπαππούδες μας είχαν εκείνα τα μάτια κι εκείνη την ποιητική φαντασία να ζωντανεύουν τα στοι¬χεία της φύσης και να γίνονται στοιχειά. Το νερό, ο αέρας, η φωτιά και το χώμα μεταμορφώνονται σε καλόβολα ή εκδικητικά πλάσματα. Πειραχτήρια ή μπαμπούλες που εξάπτουν ή γελοιοποιούν τους φό¬βους, την απορία μας γι’ αυτό το μυστήριο που λέγεται φύση και ζωή.

Ένα βιβλίο από τη σειρά «Ιστορίες από τις ελληνικές Παραδόσεις»
Τις ιστορίες αυτές ανθολόγησε η Αγνή Στρουμπούλη που ασχολείται από το 1995 με τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια.
Γράφει, μεταφράζει, κάνει ραδιόφωνο και δίνει παραστάσεις σ’ όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Διδάσκει την Τέχνη της Αφήγησης στο Δήμο Αθηναίων και στο Μουσείο Μπενάκη.

Σύνταξη : Αγνή Στρουμπούλη
Εικόνες : Μιχάλης Βόλαρης
Διόρθωση : Βασιλική Μανδαλά
I.S.B.N. : 978-960-7598-28-8
Σελίδες : 96
Εξώφυλλο : Σκληρό
Εκδόσεις: Αρμονία