Τρίωρο σεμινάριο δημιουργικής κίνησης για εκπαιδευτικούς: “Η Ελευθερία, παράσταση για την επέτειο του Πολυτεχνείου”

Τρίωρο σεμινάριο δημιουργικής κίνησης για εκπαιδευτικούς: “Η Ελευθερία, παράσταση για την επέτειο του Πολυτεχνείου”

Στην ενότητα “Πώς μπορώ να κάνω το μάθημά μου ενδιαφέρον για μένα και τους μαθητές μου; Διαφορετικές προτάσεις διδασκαλίας για κάθε τάξη” η χορογράφος Μάτα Μάρρα παρουσιάζει ένα τρίωρο σεμινάριο δημιουργικής κίνησης για εκπαιδευτικούς με θέμα μια πράσταση για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου για το Πολυτεχνείο με τίτλο: «Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ»

Εμψυχώτρια: Μάτα Μάρρα (Χορεύτρια, Χορογράφος, Δασκάλα Δημιουργικής κίνησης και σύγχρονου χορού)

Η προετοιμασία μιας σχολικής γιορτής είναι μια αφορμή να περάσουμε πολύ ωραία με τα παιδιά & μια αιτία να εμβαθύνουμε στην έννοια για την οποία γιορτάζουμε μια επέτειο. Σε σχέση με τις άλλες εθνικές επετείους, η εποχή που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου είναι η πιο πρόσφατη, κι αυτός είναι ένα λόγος που τα παιδιά την αισθάνονται πιο κοντινή τους. Το να ετοιμάζουμε μια σχολική γιορτή μαζί με τα παιδιά, μπορεί να είναι μια εμπειρία πολύ ευχάριστη για μας και για εκείνα, μια εμπειρία που να εμπλουτίσει τις γνώσεις τους, να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους, να αναπτύξει την ομαδική εργασία και τη συνεργασία, να δώσει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να συμμετέχουν εξίσου το καθένα με τον τρόπο του, να εμβαθύνει το αληθινό μήνυμα της επετείου, στην έννοια της ελευθερίας.
Η εργασία με την έννοια της ελευθερίας ξεκινάει με έρευνα και ερωτήσεις (τι σημαίνει να έχω ελευθερία, αν την χάσω πως την ξανα-αποκτώ) και συνεχίζει με δομημένους αυτοχεδιασμούς, για να καταλήξει στην αισθητική και πρακτική προετοιμασία της παράστασης. Το υλικό όλο αντλείται από τα ίδια τα παιδιά ώστε η κάθε παράσταση να βασίζεται στις μνήμες, στις γνώσεις για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις εμπειρίες, στις δημιουργίες του κάθε παιδιού και στην δυναμική της ομάδας.
Έτσι η σχολική παράσταση, δεν είναι ένα στεγνό θέαμα που εξυπηρετεί την ημερήσια ανάγκη του σχολείου για γιορτή. Είναι μια παράσταση συν-δημιουργημένη από τον-την εκπαιδευτικό και τα παιδιά, τα οποία έχουν εμπλακεί νοητικά, αισθητικά, συναισθηματικά και ψυχικά στην προετοιμασία της και που παρασύρουν και τους θεατές της σε μια αυθεντική και συγκινητική καλλιτεχνική εμπειρία. Η παράσταση γίνεται ο πιο άμεσος τρόπος να συναισθανθούμε όλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές-τριες και θεατές το αληθινό μήνυμα της επετείου.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΑΝΕΤΑ ΡΟΥΧΑ.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δηλώσεις συμμετοχής έως: Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 20 ευρώ, Εδικές τιμές για ανέργους και φοιτητές

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΤΑΣ ΜΑΡΡΑ

Η Μάτα Μάρρα γεννήθηκε το 1970. Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Δ. Γρηγοριάδου, όπου και αποφοίτησε. Παρακολούθησε σεμινάρια χορού και χοροθεάτρου στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία. Σπούδασε κλασσικό ινδικό χορό με την Λήδα Shantala και τον Rajib Saha. Παρακολούθησε κύκλο σεμιναρίων κουκλοθέατρου από το Θέατρο της Κούκλας. Χόρεψε με τις ομάδες: “Seresta”, “Iώ”, “Χορευτές”, “Εννιάμορφο”, “Χρυσέα Φόρμινξ”, ” Ήρως Άγγελος”, Χοροθέατρο Λήδα Shantala”, “Ιntra Venus”, “Ανάσα”, ” Namaste” κ. ά. Συνεργάστηκε με τους θιάσους “Θέατρο της κούκλας” ” Θέατρο κάτω από τη γέφυρα”, “Θίασος 81”, “Προσωπείο” κ.ά .

Σαν δασκάλα δημιουργικής κίνησης και σύγχρονου χορού σε παιδιά και εκπαιδευτικούς, συνεργάστηκε με νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, σχολές χορού, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείο Γουλανδρή, εργαστήρια Θεάτρου Πόρτα, Εθνικό Θέατρο κ.α.. Από το 2010 συνεργάζεται και με το Θέατρο Νέων του Δημήτρη Σεϊτάνη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, www.akademeia.gr, e-mail: [email protected], Facebook: Ακαδήμεια Πολιτιστικό Κέντρο (Ομάδα και fan page) twitter: akademeiagr

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012, ΩΡΑ 5:00μ.μ. – 8:00μ.μ.

 

Ροή Ειδήσεων