Υγιεινή διατροφή μετά τις γιορτές

Υγιεινή διατροφή μετά τις γιορτές

Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι παραδοσιακά η περίοδος του χρόνου που οι περισσότεροι ξεφεύγουν από τις διατροφικές τους συνήθειες και ο δείκτης της ζυγαριάς συνήθως εμφανίζεται ανεβασμένος.

Τα γιορτινά τραπέζια με αυξημένη κατανάλωση κρέατος και υδατανθράκων, τα γλυκά που αποτελούν πειρασμό ακόμα και για εκείνους που δεν τα τιμούν συχνά στην κανονική τους διατροφή αλλά και τα λίγα ποτηράκια… αλκοόλ παραπάνω στα οποία παρασυρόμαστε κατά τις βραδινές εξόδους μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι πήραμε βάρος και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως δίαιτα. Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή. Ουσιαστικά αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι κάποιο είδος αποτοξίνωσης αλλά μια διατροφική συμπεριφορά διαφορετική από αυτή που είχαμε τις μέρες που πέρασαν.

Ο Παρασκευάς Παπαχρήστος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc. ([email protected])
μας δίνει συμβουλές για το πως να επανέλθουμε στα κιλά που είχαμε πριν την αυξημένη κατανάλωση θερμίδων που συνοδεύουν τις γιορτές.

Επιστρέφουμε στη μεσογειακή διατροφή
Κάνουμε λίγες μέρες αποχή από το κρέας και επαναφέρουμε τα βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής στο πρόγραμμά μας καταναλώνοντας για αρχή τροφές όπως λαδερά, όσπρια και ψάρι. Στη συνέχεια από την 4η-5η ημέρα μπoρούμε να επαναφέρουμε το κρέας.

Προσέχουμε τις μερίδες
Η μερίδα είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος ακόμα και για κάποιον που τρώει υγιεινά. Πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα της μερίδας μας και να τρώμε τόσο όσο να νιώσουμε ότι επήλθε ο κορεσμός και όχι να φτάνουμε στο σημείο που λέμε ότι “δεν πάει άλλο”.

Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε το πότε έχει επέλθει ο κορεσμός γιατί μπορεί να τρώμε για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την ικανοποίηση του αισθήματος της πείνας αλλά πιθανόν με μια συναισθηματική φόρτιση, επειδή παρασυρόμαστε λόγω παρέας ή γιατί μπορεί να έχουμε συνδυάσει την τηλεόραση τρώγοντας κάτι.

Δεν πάμε σε εξαντλητική δίαιτα

Καλό θα είναι να αλλάξουμε και πάλι τη διατροφική μας συμπεριφορά, προσέχοντας τι τρώμε αλλά και την ποσότητα και όχι να πάμε σε “δίαιτες-αστραπή” που συνήθως δεν έχουν μόνιμο αποτέλεσμα και μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία.

Μάλιστα είναι καλύτερα να αποφεύγουμε τη ζυγαριά αμέσως μετά τις γιορτές γιατί η διαπίστωση ξαφνικής αύξησης του βάρους, η οποία μπορεί να οφείλεται κυρίως σε κατακράτηση υγρών, μπορεί να μας προκαλέσει άγχος και να μας οδηγήσει στο άλλο άκρο, αυτό της εξουθενωτικής δίαιτας.

Η καλύτερη μέθοδος είναι να καθιερώσουμε πέντε γεύματα την ημέρα, πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό- με δύο ενδιάμεσα σνακ που μπορεί να περιλαμβάνουν γιαούρτι, φρούτα, κριτσίνια κ.ά

Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας
Μετά τις πολλές θερμίδες των εορτών εκτός από ισορροπημένη διατροφή χρειάζονται και καύσεις. Ώρα λοιπόν να ξεκινήσουμε το περπάτημα και να επιστρέψουμε στο γυμναστήριο ή σε όποια άλλη αθλητική δραστηριότητα έχουμε. Και αν δεν έχουμε ώρα να αποκτήσουμε!!!

Tip: Δεν χρειάζεται να βγάλουμε εντελώς τα γλυκά από την διατροφή μας αλλά πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην υποπέσουμε στο λάθος να φάμε όσα έχουν απομείνει από τις γιορτές μόνο και μόνο για να μην τα πετάξουμε.

Όσον αφορά στο αλκοόλ, για όσους ήπιαν λίγο παραπάνω τις προηγούμενες ημέρες, δεν χρειάζεται να το βγάλουμε από το πρόγραμμά μας αρκεί να υπάρχει ένα μέτρο. Η γυναίκα για παράδειγμα, που θέλει να συντηρήσει το βάρος της, μπορεί να καταναλώνει ημερησίως ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα.