Φάλαινες: Αυξομοιώνουν την ακοή τους ανάλογα με τους ήχους

Φάλαινες: Αυξομοιώνουν την ακοή τους ανάλογα με τους ήχους

Είναι γνωστό ότι η ακοή για τα δελφίνια και τις φάλαινες είναι από τα πιο σημαντικά όργανα μια και με αυτό τον τρόπο προσανατολίζονται.

Η ιδιαίτερα αναπτυγμένη ακοή τους σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάης έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται ανάλογα με τους εξωτερικούς ήχους.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα έρχονται από ειδικούς οι οποίοι μελετώντας μια εκπαιδευμένη όρκα, την Κίνα, είδαν ότι μπορούσε να αυξομειώσει την ευαισθησία της ακοής της ανάλογα με τις συνθήκες που συναντούσε.
Η έξυπνη Κίνα όταν περίμενε ότι θα άκουγε έναν ήχο υψηλής έντασης «χαμήλωνε» την ακοή της. Με τη βοήθεια μαλακών επιθεμάτων με αισθητήρες που τοποθέτησαν στο σώμα της, οι ερευνητές προχώρησαν στην καταγραφή της δραστηριότητας των ηλεκτρικών σημάτων στον εγκέφαλό της κατά την αντίδρασή της στον ήχο. «Οι δυνατοί ήχοι προκαλούσαν μεγαλύτερα εγκεφαλικά κύματα, ενώ οι χαμηλής έντασης ήχοι προκαλούσαν μικρότερα κύματα» εξηγεί ο δρ Νάκτιγκαλ.
Οι ειδικοί έπαιξαν στην Κίνα έναν φυσικό ήχο χαμηλής έντασης και στη συνέχεια έναν ήχο διάρκειας πέντε δευτερολέπτων και έντασης 170 ντεσιμπέλ – ήχος αντίστοιχος με τον πυροβολισμό καραμπίνας από απόσταση ενός μέτρου.

Μετά από αρκετές επαναλήψεις, η Κίνα έμαθε ότι ο αρχικός φυσικός ήχος αποτελούσε προειδοποίηση για τον δυνατό που θα ακολουθούσε, με αποτέλεσμα να «χαμηλώνει» την ακοή της. Κάτι τέτοιο φάνηκε μέσω των αισθητήρων, καθώς κατά τη διάρκεια του δυνατού ήχου καταγράφονταν πολύ μικρότερα εγκεφαλικά κύματα από εκείνα που θα έπρεπε να καταγράφονται στο άκουσμα ενός ήχου τέτοιας έντασης.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου Acoustics 2012, που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ (13-18 Μαΐου).

Ο δρ Νάκτιγκαλ εξήγησε ότι τα θαλάσσια θηλαστικά που χρησιμοποιούν το σύστημα ηχοεντοπισμού (echolocation) – ένα είδος βιο-σόναρ που τα βοηθά να προσανατολίζονται, να εντοπίζουν «γείτονες» και να κυνηγούν – ενδεχομένως να έχουν αναπτύξει με τα χρόνια τη «ρυθμιζόμενη» ακοή για να προστατεύονται από τα δικά τους «τριξίματα» και «κραυγές».

«Οι ήχοι που παράγουν τα ζώα αυτά είναι υπερβολικά δυνατοί – μπορούν να ξεπεράσουν και τα 230 ντεσιμπέλ – και πολλές φορές αμέσως μετά το “κάλεσμά” τους πρέπει να είναι σε θέση να “πιάσουν” ήχους υπερβολικά χαμηλής έντασης» καταλήγει ο δρ Νάκτιγκαλ.

Ροή Ειδήσεων