10 πλεονεκτήματα που έχουν τα ομαδικά αθλήματα για τα παιδιά

10 πλεονεκτήματα που έχουν τα ομαδικά αθλήματα για τα παιδιά

Όπως τα παρουσιάζει η μαμά δύο αγοριών στην εφηβεία.

Στα περισσότερα παιδιά αρέσουν τα αθλήματα και γι’ αυτό θα δοκιμάσουν πολλά στη ζωή τους. Ποδόσφαιρο, μπασκετ, πόλο, βόλεϊ είναι μερικά μόνο από εκείνα που κερδίζουν τις προτιμήσεις των παιδιών και όπως αποκαλύπτει μαμά δύο παιδιών που έχουν δοκιμάσει τα παραπάνω, αλλά και πολλά ακόμη ομαδικά αθλήματα, αυτά δεν συμβάλλουν θετικά μόνο στη σωματική διάπλαση των παιδιών, αλλά προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα και στον χαρακτήρα τους.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι αυτά, όπως τα παρουσιάζει η Σαμάνθα, μαμά δύο αγοριών στην εφηβεία.

Ομαδικά αθλήματα για τα παιδιά: 10 πλεονεκτήματα

Τα ομαδικά αθλήματα αυξάνουν την αυτοπεποίθηση

Το να είσαι μέλος μιας ομάδας με έναν κοινό σκοπό είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συνδεθείς με τους συμπαίκτες σου και να προσφέρεις ακόμα και αν δεν βρίσκεσαι σε ηγετική θέση. Το να συνεισφέρεις σε μία ομάδα συμβάλλει θετικότατα στην αυτοπεποίθησή σου, ιδιαίτερα όταν βρίσκεσαι σε μικρή ηλικία. Το παιδί όταν βρίσκεται σε μια ομάδα νιώθει σημαντικό. Αναγνωρίζεται το ταλέντο του, ενώ οι έπαινοι που λαμβάνει κατά καιρούς από συμπαίκτες και προπονητές έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα στην αυτοεκτίμησή του.

Τα ομαδικά αθλήματα χτίζουν δυνατές σχέσεις

Η υποστήριξη και η συντροφικότητα, όχι μόνο των παιδιών που συμμετέχουν σε ένα ομαδικό άθλημα, αλλά και των γονέων και των αδερφών τους είναι συγκινητική. Όλοι θέλουμε η ομάδα να πετύχει. Βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο, δείχνουμε εμπιστοσύνη και αυτό «περνάει» και στα παιδιά μας, τα οποία δημιουργούν σχέσεις δυνατές και με γερές βάσεις με τους συμπαίκτες τους.

Τα ομαδικά αθλήματα αναπτύσσουν την κριτική σκέψη

Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Κάθε «φάση» είναι διαφορετική. Η τακτική, οι αντίπαλοι, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους. Όλα πρέπει να υπάρχουν στο μυαλό του προπονητή και των παιχτών σε ένα ομαδικό άθλημα. Οι παίκτες, λοιπόν, πρέπει κάθε φορά να «ζυγίζουν» τη στιγμή και τον αντίπαλό τους και να βρίσκουν τρόπους να ανταπεξέρχονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον εκάστοτε αγώνα.

Τα ομαδικά αθλήματα διδάσκουν πώς να αποδεχόμαστε την ήττα

Σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει, ειδικά όταν έχει προσπαθήσει και έχει ταλαιπωρηθεί πολύ για έναν αγώνα. Το αίσθημα της ήττας, όμως, είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και τον χαρακτήρα ενός παιδιού. Έχω δει πολλές φορές γονείς και παιδιά να ξεσπούν έντονα μετά από ένα χαμένο παιχνίδι και αυτό δεν είναι κάτι όμορφο. Η ήττα με αξιοπρέπεια, λοιπόν, είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα για τα παιδιά, το οποίο θα πάρουν μέσα από την καθοδήγηση του προπονητή τους και τη συναναστροφή με τους συμπαίκτες τους.

Τα ομαδικά αθλήματα αναπτύσσουν την… ομαδικότητα

Ένα – λιγάκι – προφανές πλεονέκτημα των ομαδικών αθλημάτων είναι η ομαδικότητα, ένα χαρακτηριστικό που χρησιμοποιούμε σε όλη μας την ζωή. Τα ομαδικά αθλήματα μαθαίνουν από νωρίς στα παιδιά πώς να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες, να δουλεύουν ομαδικά, να πετυχαίνουν στόχους και να αναπτύσσουν δεξιότητες ομαδικής δουλειάς και ηγεσίας.

Τα ομαδικά αθλήματα δείχνουν ότι η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη

Αυτό είναι ένα δύσκολο μάθημα για όλες τις ηλικίες. Στα ομαδικά αθλήματα μπορεί ο διαιτητής να αδικήσει μια ομάδα, μπορεί ένας γονιός να προσβάλλει τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας ή να συμβεί κάτι το οποίο νιώθετε πως σας αδικεί, αλλά δεν θα μπορείτε να κάνετε κάτι. Σε αυτή την περίπτωση οι παίκτες – στην προκεινένη, τα παιδιά – πρέπει να αποδεχτούν γρήγορα το συμβάν και να προχωρήσουν παρακάτω…

Τα ομαδικά αθλήματα μάς κάνουν επίμονους

Οι παίκτες στα ομαδικά αθλήματα συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις  και πρακτικές. Καταφέρνουν, όμως, να ανταπεξέρχονται με αξιοπρέπεια, χωρίς να τα παρατούν. Πώς; Μέσα από την πίεση και τα διδάγματα που παίρνουν από το άθλημα με το οποίο ασχολούνται. Τα παιδιά πλέον ξέρουν πώς να λειτουργήσουν κάτω από πίεση και σκέφτονται με περισσότερο κριτικό τρόπο, ενώ τα παρατούν δύσκολα.

Τα ομαδικά αθλήματα διδάσκουν πειθαρχία

Οι ομάδες απαιτούν από τα παιδιά να έχουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Αν θέλουν να πετύχουν το σκοπό τους, που είναι η νίκη, πρέπει να ακολουθήσουν κάποια βήματα χωρίς να παρεκκλίνουν από αυτά. Τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να πειθαρχούν για να τα καταφέρουν όχι μόνο στην ομάδα, αλλά και σε άλλους τομείς της ζωής τους.

Τα ομαδικά αθλήματα δείχνουν ότι η σκληρή δουλειά αποδίδει

Στη ζωή τίποτα δεν αποκτιέται με εύκολο τρόπο. Και το ίδιο συμβαίνει και με τα ομαδικά αθλήματα. Ακόμα και διάσημοι παίκτες δούλεψαν πολύ για να καταφέρουν να φτάσουν στο σημείο που έφτασαν. Σίγουρα, το ταλέντο παίζει ρόλο , αλλά η σκληρή δουλειά είναι εκείνη που θα σε φτάσει στην κορυφή. Μπορεί να ακούγεται βαρετό να προσπαθείς για κάτι που σε δυσκολεύει, αλλά η ευχαρίστηση που θα νιώσεις όταν τα καταφέρεις δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Τα ομαδικά αθλήματα διδάσκουν αυτό ακριβώς στα παιδιά, μέσα από τις ήττες και τις νίκες σε κάθε αγώνα.

Τα ομαδικά αθλήματα βοηθούν να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας

Τα αθλήματα μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα συγκινησιακά και να προκαλέσουν πολλές εντάσεις στην ψυχολογία ενός παιδιού, αλλά και της οικογένειάς του που παρακολουθεί με αγωνία τα παιχνίδια του. Τα μπερδεμένα και γεμάτα οργή συναισθήματα είναι κάτι συνηθισμένο για τους παίκτες των ομαδικών αθλημάτων. Όσο πιο γρήγορα καταφέρουν να τα ξεπεράσουν και να τα ελέγξουν τόσο καλύτερα για το αποτέλεσμα της ομάδας τους.

Διαβάστε επίσης:

Ατομικό Vs Ομαδικό άθλημα: Τι να διαλέξει το παιδί μου;

Πρωτάκια εν δράσει: Ο δεκάλογος του μαθητή στην A’ τάξη!