10 πράγματα που κάθε παιδί πρέπει να μπορεί να κάνει μέχρι τα 10

10 πράγματα που κάθε παιδί πρέπει να μπορεί να κάνει μέχρι τα 10

Στις μέρες μας τα παιδιά μας βομβαρδίζονται με τόσες αμέτρητες πληροφορίες και γνώσεις, κυρίως από τα ηλεκτρονικά μέσα που ήδη από πολύ νωρίς γνωρίζουν απίστευτα πράγματα (χρηστικά και μη) για τον κόσμο που τα περιβάλλει. Δεν γνωρίζουν, ωστόσο, βασικές λειτουργίες της ζωής στο σπίτι τους.

Κι όμως, τα παιδιά μας είναι ικανά να κάνουν πολλά περισσότερα από όσα εμείς νομίζουμε. Και ειδικά μέχρι τα 10 τους χρόνια, πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τουλάχιστον τις δέκα παρακάτω δουλειές στο σπίτι, όχι για να τις γλυτώσουμε εμείς, αλλά για να κατανοήσουν την αξία της συνεισφοράς στην οικογένεια αλλά και τις δυνατότητες του ίδιου τους του εαυτού:

Να βάζουν πλυντήριο

Πολλοί νέοι ξεκίνησαν την φοιτητική τους ζωή χωρίς να έχουν ιδέα γα το πώς να καθαρίσουν τα ίδια τους τα ρούχα. Γιατί να συμβεί αυτό και στο δικό σας παιδί; Μπορείτε να ξεκινήσετε να βάζετε το παιδί σας στην διαδικασία του πλυντηρίου ήδη από την ηλικία των 6 ετών. Δείξτε του πώς θα μετρά το απορρυπαντικό, ποιο κουμπί πρέπει να πατήσει και φυσικά ζητήστε να σας βοηθήσει στο μάζεμα και στην τοποθέτηση των ρούχων στα ντουλάπια και τα ράφια.

Να φτιάχνουν ένα απλό γεύμα ή σνακ

Όπως ένα τοστ! Ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει όταν φτιάχνετε ένα κέικ ή όταν στρώνετε το τραπέζι. Ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά (ηλικίας 4 ή 5 ετών) μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κουτάλι για να βάλουν λίγο γιαούρτι στο πιάτο ή να πατήσουν το κουμπί στο μπλέντερ. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας κάθε φορά που κάποιο φρούτο θα πέσει κάτω ή θα χυθεί το αλεύρι…

Να καθαρίζουν το μπάνιο

Έχετε πάντα σε εμφανές σημείο ένα σφουγγάρι με το οποίο θα καθαρίζετε τον νιπτήρα από τυχόν λεκέδες οδοντόκρεμας ή αφρών. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να καθαρίσουν αυτούς τους λεκέδες, αλλά και όλο τον νιπτήρα ή την λεκάνη με ένα ειδικό μαντηλάκι. Να τους θυμίζετε πάντα να πλένουν τα χέρια τους μετά την καθαριότητα του μπάνιου.

Να γράφουν ένα γράμμα

Τα μικρά παιδία μπορούν να γράψουν ένα γράμμα σε κάποιο μέλος της οικογένειας που μένει μακριά. Σας ακούγεται λιγάκι απαρχαιωμένη τακτική, αλλά ο τρόπος και η διαδικασία γραφής του γράμματος είναι πολύ εποικοδομητικά για το παιδί. Το βοηθά να θυμάται διευθύνσεις, να γράφει σωστά και φυσικά να σας βοηθήσει με τις χριστουγεννιάτικες κάρτες ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά έχει να κάνει με την αλληλογραφία!

Να περιποιούνται μια πληγή

Τα παιδιά από μικρή ηλικία πρέπει να γνωρίζουν πως δεν πρέπει να τρομάζουν όταν βλέπουν αίμα. Κρατήστε και εσείς την ψυχραιμία σας και δείξτε στο παιδί σας πώς θα πιέσει την πληγή για να σταματήσει την αιμορραγία, τι θα χρησιμοποιήσει για να το κάνει και πώς θα τοποθετήσει τον επίδεσμο.

Να περιποιούνται λουλούδια

Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν στο σχολείο πώς να φυτεύουν λουλούδια, αλλά δεν μαθαίνουν πώς να τα μεταφυτεύουν σε άλλες γλάστρες ή πώς να τα περιποιούνται σωστά. Μια μέρα που θα είστε ήρεμοι, δείξτε στο παιδί πώς να ανοίγει τρύπα στο χώμα, μετακινήστε ένα λουλούδι από την μία γλάστρα στην άλλη και ζητήστε από το παιδί σας να πιέσει το χώμα γύρω από τις ρίζες του. Αφήστε το να το ποτίσει και θαυμάστε μαζί τα αποτελέσματα. Από την ηλικία των 6 ετών και μετά το παιδί μπορεί να κάνει την παραπάνω διαδικασία μόνο του, όπως και να ποτίζει και να καθαρίζει τις γλάστρες ή τον κήπο σας.

Να τυλίγουν δώρα

Όλα τα παιδιά αγαπούν τα δώρα. Το να τυλίγετε μαζί δώρα που θα προσφέρετε στους αγαπημένους σας θα δώσει στο παιδί σας ακόμη μεγαλύτερη χαρά. Ακόμα και τα νήπια μπορούν να κόψουν κορδέλες, να κολλήσουν χαρτιά, να βάλουν αντικείμενα μέσα σε κουτιά!

Να περιποιούνται τα νύχια τους

Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε αξεσουάρ περιποίησης νυχιών κατάλληλα για παιδιά. Χρησιμοποιήστε τα για να δείξετε στο παιδί σας ποιος είναι ο σωστός τρόπος να λιμάρει ή να κόβει ένα νύχι, μένοντας πάντα δίπλα του για αποφυγή τραυματισμών.

Να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους

Αν το παιδί σας παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα προσκοπισμού δεν έχετε πρόβλημα, ξέρει πολλά περισσότερα γι’ αυτό ακόμα και από εσάς. Αν όχι, όμως, πρέπει να διδάξετε το παιδί σας τι να κάνει σε περίπτωση που χαθεί σε κάποιο μέρος. Δείτε μαζί χάρτες για να έχει μία ιδέα πώς να τους διαβάζει και, φυσικά, χρησιμοποιήστε το GPS. Όταν είστε έξω αφήστε το να σας οδηγεί εκείνο όπου πάτε για να μαθαίνει και τους δρόμους μέσα στην πόλη σας.

Να ψωνίζουν

Το να διδάξετε το παιδί σας να ψωνίζει σωστά είναι ένα μάθημα που θέλει χρόνο. Υπάρχουν 3 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το κάνετε πιο εύκολο:

Εξηγήστε στο παιδί τι χρειάζεστε πριν φτάσετε στην αγορά. Αναφέρετε τις τιμές, τις επιλογές που έχετε και γιατί πρέπει να πάρετε μόνο όσα λέει η λίστα.

Αφήστε το να πληρώσει ορισμένες φορές. Δώστε του τα χρήματα και προτρέψτε το να μιλήσει στον ταμία ή την πωλήτρια. Αφού ακούσει πόσα του ζητούν, πρέπει να μετρήσει τα χρήματα και να δώσει το ανάλογο ποσό. Έτσι θα βελτιωθεί στα μαθηματικά, θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και θα καταλάβει περισσότερα για την αξία των χρημάτων.

Παίξτε ένα παιχνίδι. Όταν βρίσκεστε στην αγορά, το σούπερ μάρκετ ή τα μαγαζιά και κοιτάζετε προϊόντα, ζητήστε από το παιδί σας να βρει εκείνο που έχει την καλύτερη προσφορά. Έτσι και η παρατηρητικότητα του θα αυξηθεί και πιο ενημερωμένος καταναλωτής θα είναι.

Πηγή: parents.com