15 συνηθισμένα λάθη στην καθομιλουμένη

15 συνηθισμένα λάθη στην καθομιλουμένη

15 συνηθισμένα λάθη στην καθομιλουμένη

Οφείλουμε να μεταδώσουμε την ελληνική γλώσσα στις επόμενες γενιές με σωστό τρόπο…

Αν με ρωτήσεις, αγαπητό μου ημερολόγιο, τι είναι αυτό που με γοητεύει περισσότερο σε έναν άνθρωπο δεν είναι η ομορφιά των χαρακτηριστικών του, ούτε οι κοιλιακοί του, ούτε τα κιλά του, αλλά ο τρόπος που μιλάει! Σίγουρα, και η χροιά της φωνής του με επηρεάζει αλλά το βασικό είναι το πώς μιλάει, το πώς χειρίζεται το λόγο, η ταχύτητα με την οποία μιλάει, το πώς προφέρει τις λέξεις και φυσικά τα λάθη ελληνικών που κάνει. Δεν εννοώ ότι θέλω να χρησιμοποιεί δύσκολες και επιτηδευμένες λέξεις, ούτε θέλω να κάνει επίδειξη γνώσεων και λέξεων ώστε να χρειάζομαι λεξικό για να τον καταλάβω! Θέλω απλώς να μην κάνει λάθη και να μιλάει σωστά. Γενικότερα, μου αρέσουν οι άνθρωποι που μιλάνε σωστά.

Ίσως επειδή οι γονείς μου, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μιλούσαν σωστά ελληνικά και αρκετές ξένες γλώσσες. Θυμάμαι πάντα να με διορθώνουν όταν έκανα λαθάκια, όπως κάνουν κι ακόμα τα παιδιά μου! Και φυσικά εγώ δεν είμαι αλάνθαστη, απλώς γενικά με ενδιαφέρει ο τομέας “Γλώσσα” και προσπαθώ να παρατηρώ και να διορθώνω τα λάθη μου ψάχνοντας στο ίντερνετ ή ρωτώντας τον μπαμπάκα μου! Μου αρέσει επίσης, έτσι ως παιχνίδι, να ψάχνω την ετυμολογία των λέξεων. Είναι πολύ διασκεδαστικό! Πολλές φορές λοιπόν που διορθώνω τα παιδιά μου, ακούνε το λάθος στην τηλεόραση ας πούμε και μου λένε -με το δίκιο τους!- ότι αφού το άκουσαν στην τηλεόραση είναι σωστό! Και τους εξηγώ ότι δυστυχώς, ακόμα και στην τηλεόραση, δεν προσέχουν πως μιλάνε.

Είναι φοβερό, έχω ακούσει λάθη που βγάζουν αυτί ακόμα και σε εκφώνηση διαφημίσεων. Και μιλάω για λάθη συντακτικού ή γραμματικής. Δεν θα αναφερθώ στα λάθη προφοράς με το “ντ” και το “μπ” γιατί είναι δύσκολο στο χαρτί. Στα παιδιά πάντως, τα έχω μάθει γιατί εμένα προσωπικά με ενοχλεί ας πούμε να ακούω τη λέξη “πέντε” χωρίς να ακούγεται καθόλου το “ν”. Όταν με ρωτάνε τα παιδιά γιατί να τα λένε σωστά ενώ όλοι οι άλλοι γύρω τους, ακόμα και οι δάσκαλοι τα λένε διαφορετικά, τους απαντώ ότι καλό είναι να προσπαθούμε να είμαστε εμείς σωστοί κι ας αφήσουμε τους άλλους να είναι λάθος. Άλλωστε, το να μιλάς σωστά προσθέτει γοητεία και ποιότητα.

Θέλω να καταγράψω λοιπόν, κάποια συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όλοι μας καθώς μιλάμε:

  1. Λάθος: Εσύ αντέγραψε ή εσύ υπέγραψε! (Προστακτική)
    Σωστό: Αντίγραψε ή υπόγραψε (Η Προστακτική δεν παίρνει χρονική αύξηση)
  2. Λάθος: Σεπτέβριος – Οκτώμβριος
    Σωστό: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος
  3. Λάθος: Ξαναεπαναλαμβάνω
    Σωστό: Επαναλαμβάνω
  4. Λάθος: Στις μία
    Σωστό: Στη μία
  5. Λάθος: 15 Σεπτέμβρη
    Σωστό: 15 του Σεπτέμβρη ή 15 Σεπτεμβρίου
  6. Λάθος: Στο βιβλίο του ο συγγραφέας διαπραγματεύεται…
    Σωστό: Στο βιβλίο του ο συγγραφέας πραγματεύεται…
  7. Λάθος: Μεγένθυση
    Σωστό: Μεγέθυνση
  8. Λάθος: Ασχολιόμαστε ή ασχολιέμαι
    Σωστό: Ασχολούμαστε ή ασχολούμαι
  9. Λάθος: Απλά
    Σωστό: Απλώς (Το απλά είναι σωστό όταν π.χ. θέλουμε να πούμε «Τα πράγματα είναι απλά»)
  10. Όταν έχει πεθάνει κάποιος δεν βάζουμε το «Κύριος» ή το «Κυρία» πριν το όνομα όταν αναφερόμαστε σε εκείνον
  11. Λάθος: Με πολύ αγάπη (Γραπτός λόγος)
    Σωστό: Με πολλή αγάπη (Αυτό το λάθος το έχω κάνει πολλές φορές σε αυτόγραφα…)
  12. Λάθος: Τον επικεφαλή ή του επικεφαλούς
    Σωστό: Ο επικεφαλής, του επικεφαλής, τον επικεφαλής κλπ.
  13. Λάθος: Μετά Χριστού
    Σωστό: Μετά Χριστόν
  14. Λάθος: Ευχαριστούμε όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν
    Σωστό: Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν
  15. Λάθος: Κύριε Βενιζέλο!
    Σωστό: Κύριε Βενιζέλε!

Ίσως, αγαπητό μου ημερολόγιο, κάποιοι να με θεωρήσουν σχολαστική και υπερβολική αλλά θεωρώ ότι οφείλουμε να μεταδώσουμε την ελληνική γλώσσα στις επόμενες γενιές με σωστό τρόπο… με όλο της τον πλούτο και την ομορφιά της. Γι αυτό και προσπαθώ να τη χειρίζομαι όσο πιο σωστά μπορώ, έτσι ώστε τα παιδιά μου να έχουν ορθά ακούσματα της γλώσσας. Επίσης, δεν γράφω ποτέ greeklish στα μηνύματά μου και έχω συμβουλέψει να κάνουν το ίδιο και τα παιδιά μου. Με τα greeklish χάνεις κάθε αίσθηση της ορθογραφίας και το λεξιλόγιο γίνεται φτωχότερο.

Ροή Ειδήσεων