18 λόγοι που τα εικονογραφημένα βιβλία είναι σημαντικά για τα παιδιά

εικονογραφημένα βιβλία

18 λόγοι που τα εικονογραφημένα βιβλία είναι σημαντικά για τα παιδιά

To παιδικό βιβλίο δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη για ένα παιδί.

Πόσοι πολλοί άνθρωποι υπάρχουν εκεί έξω που πιστεύουν στη σημασία του παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου! Και αυτό σε εποχή οικονομικής κρίσης, όταν το βιβλίο θεωρείται πολυτέλεια. Παρόλα αυτά, το παιδικό βιβλίο όχι μόνο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά είναι ανάγκη και η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να πετύχει!

Η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος εξηγεί γιατί τα εικονογραφημένα βιβλία είναι σημαντικά:

Τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία αποτελούν την πρώτη επαφή του παιδιού με τον κόσμο του βιβλίου. Από αυτά ξεκινάει η φιλαναγνωσία και η καλή συνήθεια της ανάγνωσης βιβλίων σε όλη τη ζωή, σε οποιαδήποτε μορφή, χάρτινη ή ηλεκτρονική.

Τα εικονογραφημένα βιβλία καλλιεργούν την απόλαυση του διαβάσματος. Επειδή είναι απλά, εύκολα και μικρά, τα παιδιά δε φοβούνται να τα ανοίξουν και να αρχίσουν να συλλαβίζουν. Έτσι γεννιέται η χαρά του διαβάσματος!

Τα εικονογραφημένα βιβλία τονώνουν τη σχέση ενήλικα που διαβάζει και παιδιού που ακούει. Ένας υπέροχος τρόπος για να προσεγγίσει συναισθηματικά ο γονιός το παιδί και να δεθούν μεταξύ τους!

Τα εικονογραφημένα βιβλία αποτελούν μια υπέροχη ευκαιρία για συζήτηση. Θέματα όπως η ζήλια, ο θυμός, η προετοιμασία για να έρθει μικρό αδερφάκι, θέματα φιλίας, έναρξης σχολείου και χίλια-δυο άλλα που μπορεί να συζητήσει ο γονιός με το παιδί και να το βοηθήσει ή να το προετοιμάσει.

Τα εικονογραφημένα βιβλία βοηθάνε το παιδί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Με έναυσμα το εικονογραφημένο βιβλίο που αγγίζει οποιαδήποτε συναισθηματική ή κοινωνική κατάσταση, το παιδί μπορεί να κάνει συνδέσεις με τη δική του ζωή και να ανακαλύψει τον εαυτό του.

Τα εικονογραφημένα βιβλία ενδυναμώνουν την ικανότητα οπτικοποιημένης σκέψης. Βοηθάνε το παιδί να συνδέσει αυτό που βλέπει στην εικόνα με λογικά αίτια και συνέπειες, συμπεράσματα, έννοιες και να τα συνδέσει όλα αυτά με λέξεις.

Τα εικονογραφημένα βιβλία αποτελούν σημαντική γνωριμία με τη ζωγραφική. Πέρα από την ομορφιά, οι εικόνες ενός βιβλίου βοηθάνε το παιδί να παρατηρήσει λεπτομέρειες, να αντιληφθεί συναισθήματα και χαρακτήρες, να ανακαλύψει χίλια-δυο πραγματάκια που δεν τα λέει με λόγια η ιστορία.

Τα εικονογραφημένα βιβλία καλλιεργούν τη φαντασία του παιδιού. Η εικονογράφηση μαζί με το κείμενο βοηθάνε το παιδί να φανταστεί και άλλα πράγματα πέρα από αυτά που βλέπει στις σελίδες και να αναπτύξει μια ιστορία πέρα από την ιστορία που διαβάζει.

Τα εικονογραφημένα βιβλία βοηθάνε το παιδί να γίνει καλύτερος ακροατής. Όταν το παιδί ακούει το βιβλίο που του διαβάζουν, καταλαβαίνει ότι το να προσέχει και να τεντώνει τα αυτιά του είναι σημαντικό και πολύ ωραίο! Έτσι, καλλιεργείται η ικανότητα της ενεργητικής ακρόασης και για αργότερα.

Τα εικονογραφημένα βιβλία βοηθάνε το παιδί να επεξεργάζεται καλύτερα αυτά που ακούει. Η γλωσσική επεξεργασία είναι σημαντική ικανότητα που χρειάζεται σε όλα τα χρόνια του σχολείου και μετά: να μπορεί κανείς να καταλάβει αυτό που ακούει και να το επεξεργαστεί ώστε να μη χάσει καμία λεπτομέρεια.

Τα εικονογραφημένα βιβλία βοηθάνε το παιδί να αναπτύξει κριτική σκέψη. Καθώς το μάτι του παιδιού πάει από εικόνα σε εικόνα, όχι μόνο λαμβάνει μηνύματα, αλλά «γεμίζει» τα κενά με τη φαντασία του, κάνει άλματα, υποθέσεις, συνδέει έννοιες, αναμένει και φαντάζεται τη συνέχεια, καταλήγει σε συμπεράσματα, εκπλήσσεται από ένα μη αναμενόμενο τέλος και μαθαίνει να σκέφτεται ενεργητικά με υλικό αυτό που του προσφέρει το βιβλίο και όχι απλώς να ακούει παθητικά την ιστορία.

Τα εικονογραφημένα βιβλία δίνουν στο παιδί την αίσθηση της αυτονομίας και του ελέγχου. Το παιδί αποφασίζει ποια ιστορία θα του διαβάσουν, πόσο αργά ή γρήγορα θα του τη διαβάσουν, πόσες πολλές ή λίγες ερωτήσεις και σχόλια θα κάνει σχετικά με το βιβλίο. Το παιδί επίσης αποφασίζει ποιο βιβλίο θα πάρει στα χέρια του και θα ξεφυλλίσει χαζεύοντας τις εικόνες, επιλέγει αν θα βυθιστεί στην ιστορία, αν θα πάρει μέρος σε αυτή με κάποιο ρόλο, αν και πώς θα φανταστεί διάφορα πράγματα και άλλες παρόμοιες μικρές αποφάσεις μεγάλης σημασίας.

Τα εικονογραφημένα βιβλία βοηθάνε το παιδί να χτίσει αυτοπεποίθηση. Καθώς το παιδί μεταβαίνει στη φάση της προ-ανάγνωσης και της πρώτης ανάγνωσης, αισθάνεται ικανό καθώς έχει μάθει απ έξω τις λέξεις στα αγαπημένα του βιβλία ή τις αναγνωρίζει και τις συλλαβίζει. Το παιδί αντιλαμβάνεται ότι έκανε το μεγάλο πέρασμα στον κόσμο της ανάγνωσης και αυτό του δίνει αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνάμεις του, ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Τα εικονογραφημένα βιβλία προσφέρουν με απλό και οπτικό τρόπο σύνθετες έννοιες, ακόμα και για μεγαλύτερα παιδιά. Εγκυκλοπαίδειες, λεξικά με εικόνες, βιβλία με επιστημονικές έννοιες, πειράματα, τέχνη, ιστορία, οποιοδήποτε θέμα, μπορεί να γίνουν πολύ εύληπτα και συναρπαστικά όταν προσφέρουν το υλικό τους οπτικοποιημένο, με συνοδεία κειμένου. Έτσι, τα βιβλία με εικόνες προσφέρονται για χρήση και για μεγαλύτερα παιδιά, ακόμα και στο γυμνάσιο.

Τα εικονογραφημένα βιβλία βοηθάνε το παιδί να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του. Υπάρχουν βιβλία για όλα τα θέματα, με καταπληκτική εικονογράφηση, που ανοίγουν τους ορίζοντες του παιδιού στον κόσμο γύρω του.

 Τα εικονογραφημένα βιβλία ενισχύουν το λεξιλόγιο του παιδιού. Το παιδί μπορεί να βρει μια πιο δύσκολη λέξη στο εικονογραφημένο βιβλίο, η οποία γίνεται κατανοητή από την εικόνα που τη συνοδεύει, ενώ σε ένα βιβλίο χωρίς εικόνες για αρχάριους αναγνώστες το λεξιλόγιο είναι πολύ απλό. Επίσης, οι λέξεις συχνά ομαδοποιούνται ή σχετίζονται με ένα θέμα.

Τα εικονογραφημένα βιβλία αποτελούν τη γέφυρα με το γραπτό λόγο. Η χαρά της ανάγνωσης ωθεί τον μικρό αναγνώστη να κάνει μια ζωγραφιά σχετική με την ιστορία ή να γράψει μια λέξη σχετικά, και έτσι ξεκινάει η σύνδεση της ανάγνωσης με τον γραπτό λόγο.

Τα εικονογραφημένα βιβλία έχουν συναισθηματική αξία! Επειδή τα παιδιά αγαπάνε πολύ τα εικονογραφημένα βιβλία και τα διαβάζουν ξανά και ξανά, όταν μεγαλώσουν μπορεί να επιστρέψουν σε αυτά και να τα ξεφυλλίσουν. Τότε θα νιώσουν όμορφα συναισθήματα και θα πλημμυρίσουν με ωραίες αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία.

Διαβάστε επίσης: 

5 διασκεδαστικοί τρόποι για να βελτιωθεί το παιδί στην ανάγνωση

Πώς θα κάνετε τα παιδιά να μισήσουν το σχολείο, τη γνώση κι εσάς…

Ροή Ειδήσεων