20 απλοί τρόποι για να έρθετε πιο κοντά στα παιδιά σας

έρθετε πιο κοντά στα παιδιά σας

20 απλοί τρόποι για να έρθετε πιο κοντά στα παιδιά σας

Ρουτίνα, καθημερινό πρόγραμμα, υποχρεώσεις, «μη» και «πρέπει» και «κάνε γρήγορα, μη χαζεύεις» είναι στην καθημερινότητα όλων των γονιών.

Μερικές φορές οι γονείς φωνάζουν στα παιδιά τους, πρέπει να βάλουν όρια ή να τα τιμωρήσουν, να τους αρνηθούν κάποια χάρη, να τα μαλώσουν, να τους δείξουν το σωστό και να τα βοηθήσουν να αλλάξουν συμπεριφορά και οι 24 ώρες της ημέρας δεν είναι ποτέ αρκετές για να γίνουν όλα όσα πρέπει! Μερικές φορές τα παιδιά αισθάνονται ότι πιέζονται, ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ή ότι οι γονείς είναι «κακοί» ή βγάζουν κάτι αρνητικό.

Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος

Οι έρευνες λένε ότι για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση με κάποιο άλλο άτομο χρειαζόμαστε πέντε θετικές αλληλεπιδράσεις. Και αυτές ακριβώς οι καλές στιγμές είναι που εξουδετερώνουν τα αρνητικά που προκύπτουν στη σχέση με τα παιδιά και τελικά μένει η αγάπη, η αίσθηση του “μαζί” και ο γερός οικογενειακός δεσμός.

Πώς μπορούν οι γονείς να αυξήσουν τις θετικές στιγμές με τα παιδιά τους μέσα στην καθημερινότητά τους; Με λίγη… φαντασία!

Αν εφαρμόσετε τις 20 παρακάτω απλές και γρήγορες ιδέες, ξεκινώντας σήμερα, σε 30 μέρες θα έχουν παγιωθεί σε μια νέα καλή συνήθεια! Να λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να έρθετε πιο κοντά στο παιδί σας:

1. Την ώρα του πρωινού ξυπνήματος αφιερώστε 4-5 λεπτά για αγκαλίτσα στο κρεβάτι με το κάθε παιδί (ναι, θα πρέπει να βάλετε το ξυπνητήρι λίγο νωρίτερα, αλλά αξίζει 100% τον κόπο!). Επίσης, κάτι που εφάρμοσα με τεράστια επιτυχία είναι να ξυπνάω τα παιδιά μου με αγαπημένα τους τραγούδια κάθε πρωί!

2. Πάρτε πρωινό μαζί με τα παιδιά σας, κοιτάξτε το καθένα χωριστά στα μάτια, αποκαλέστε το με το όνομά του και ρωτήστε το να σας πει τι περιμένει από τη μέρα του.

3. Καταργήστε τις πρωινές φωνές για να βιαστεί το παιδί! Είτε παίξτε το παιχνίδι «ας κερδίσουμε το ρολόι» (και να δούμε αν το ρολόι ή το παιδί θα κάνει πιο γρήγορα) είτε χρησιμοποιήστε ένα κολάζ με φωτογραφίες που δείχνουν τι πρέπει να κάνει το παιδί στην πρωινή του ρουτίνα. Ενθαρρύνετε το παιδί να γίνει «αρχηγός» και να εκτελέσει όλες τις «αποστολές» σύμφωνα με το κολάζ. Ενθαρρύνετέ το με χαμόγελα και λέγοντας τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια.

4. Σε ένα χρωματιστό χαρτάκι ή σε ένα απλό χαρτί ζωγραφίστε μια καρδιά και γράψτε του «Σε αγαπώ» ή ένα μικρό σημείωμα και βάλτε το στην τσάντα του. Λειτουργεί ακόμα και με μικρά παιδιά που δεν ξέρουν να διαβάζουν!

5. Αν πηγαίνετε εσείς το παιδί στο σχολείο με αυτοκίνητο, βάλτε παιδικά τραγούδια και τραγουδήστε μαζί. Αν στέκεστε στη στάση του σχολικού δοκιμάστε να κάνετε κουτσό παρέα ή να παίξετε ένα παιχνίδι με τα χέρια. Αν περπατάτε, συζητήστε, πείτε ανέκδοτα, παρατηρήστε διάφορα πράγματα στη διαδρομή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.com.cy

Ροή Ειδήσεων