2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου: Ένα Καινοτόμο και Πρωτοπόρο Δημόσιο Σχολείο

2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου: Ένα Καινοτόμο και Πρωτοπόρο Δημόσιο Σχολείο

2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου: Ένα Καινοτόμο και Πρωτοπόρο Δημόσιο Σχολείο

Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν σε εκπαιδευτικούς, γονείς και φυσικά τους μαθητές αυτού του υπέροχου σχολείου. Σε μια τόσο δύσκολη εποχή που διανύουμε στόχος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου δημοτικού σχολείου Καρύστου, του Διευθυντή και των δασκάλων είναι η δημιουργία ενός σχολείου καινοτόμου και εμπνευσμένου. Ενός σχολείου που αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δυνατότητες των παιδιών, ενός σχολείου που βοηθά τα παιδιά να δημιουργούν και να φαντάζονται.

Και φαίνεται πως όλοι μαζί, τα κατάφεραν περίφημα. Ας ακούσουμε όμως, τι έχουν να μας πουν.

“Όλοι μαζί ονειρευτήκαμε το σχολείο του μέλλοντος, ενός σχολείου ανοιχτό στην τέχνη, τον πολιτισμό, τις τεχνολογίες. Ενός σχολείου που να παράγει αισθητική, γνώση και δημιουργικότητα. Κατά τα τελευταία έτη πραγματοποιούνται από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων δράσεις που αναβαθμίζουν τον ρόλο του σχολείου και μετατρέπουν ένα δημόσιο σχολείο σε ένα χώρο που τα παιδιά έρχονται σε επαφή με καινοτόμες και πρωτοπόρες δράσεις.”

Βέβαια, όλα αυτά επιτυγχάνοnται μέσω της συνεργασίας του διευθυντή του σχολείου κου Παναγιώτη Ελευθερίου, του υποδιευθυντή κου Μιλτιάδη Κοτζιάμπαση και όλων των δασκάλων με το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που τα τελευταία έξι χρόνια εκπροσωπείται από την πρόεδρο Σοφία Παπανικολάου.
Όπως αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου κατά τα τελευταία 6 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω δράσεις:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Στο εργαστήριο Αστρονομίας που διεξάγεται στο σχολείο μας υπό την καθοδήγηση του Δρ. Αστροφυσικής Παν/μιου Αθηνών Αντώνιου Αντωνίου και με εισηγήτριες την Εύα Λέφα, φυσικό Ph.D Αστροφυσικής και την Ελένη Λαβασά, φυσικό, MSc Διαστημικής Επιστήμης τα παιδιά ως μικροί εξερευνητές έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του Διαστήματος που εκτείνεται γύρω μας. Κατανοώντας, δημιουργώντας και διασκεδάζοντας ξεναγούνται στις γειτονιές του σύμπαντος, από τον Πλανήτη μας, τη Γη, μέχρι τα μακρινά άστρα. Δουλεύοντας σε ομάδες τα παιδιά συμμετέχουν στα πρώτα τους διαστημικά πειράματα και φτιάχνουν με τα ίδια τους τα χέρια μικρές αστρονομικές κατασκευές. Τα μαθήματα είναι βιωματικά και διαδραστικά και εναρμονίζονται με τις αρχές της διερευνητικής μάθησης και της διεπιστημονικότητας στο πνεύμα της εκπαίδευσης STEM(Science, Technology, Engineering and Math).
Στο τέλος του εργαστηρίου πραγματοποιείται μια βραδιά παρατήρησης με το τηλεσκόπιο που διαθέτει το σχολείο μας όπου τα παιδιά παρατηρούν τους πλανήτες.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Στο εργαστήριο ρομποτικής τα παιδιά του σχολείου μας κατασκευάζουν, προγραμματίζουν και θέτουν σε κίνηση τα δικά τους ρομπότ. Τα ρομποτάκια μπαίνουν στις αίθουσες και ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος. Το σχολείο έχει εξοπλιστεί με τα κιτ «lego we do 2» και τάμπλετ και τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες φτιάχνουν, προγραμματίζουν και βάζουν σε κίνηση μια καινούργια κατασκευή.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ VIDEO ANIMATION

Στο τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς τα παιδιά της ΣΤ΄ δημοτικού του σχολείου μας με τον εικαστικό και εικονογράφο παιδικών βιβλίων Βασίλη Σελιμά εμπνεύστηκαν από τα έργα των Van Gogh, Marc Chagall, Marcel Duchamp και Man Ray, δημιούργησαν τις δικές τους κατασκευές, ηχογράφησαν ήχους και λόγια, έπαιξαν μουσική και έκαναν λήψεις βασισμένοι σε μια ιστορία που έφτιαξαν με το δάσκαλό τους.
Το εξαιρετικό βίντεο κινούμενης εικόνας δημιουργήθηκε με την τεχνική του stop motion animation και τα παιδιά ξεδίπλωσαν τα ταλέντα τους και τις ιδέες τους.

ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΝ ΜΟΥΣΕΙΟ

Έχοντας την πεποίθηση ότι η τέχνη είναι ο μόνος δρόμος για να διδάξουμε στα παιδιά την Αισθητική που αυτόματα οδηγεί στο ήθος, την αξιοπρέπεια και την απόκτηση παιδείας ονειρευτήκαμε ένα σχολείο γεμάτο τέχνη και πολιτισμό, γεμάτο ομορφιά και ελευθερία ως αντίβαρο των όσων σήμερα βιώνουν τα παιδιά. Έτσι λοιπόν επιλέξαμε έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών τα οποία τοποθετήσαμε σε όλους τους χώρους του σχολείου ώστε τα παιδιά να έρχονται καθημερινά σε επαφή με τα σημαντικότερα έργα των μεγαλύτερων σύγχρονων ζωγράφων και ασυνείδητα να συνομιλούν μαζί τους.

Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Εμπνευστήκαμε από την δύναμη της ποίησης και την χαρίσαμε απλόχερα στα παιδιά μας ελπίζοντας πως θα νοιώσουν ελεύθερα, δυνατά και δημιουργικά. Το σχολείο μας γέμισε με στίχους ποιητών. Σε κάθε τάξη γράφτηκαν στίχοι ποιημάτων σημαντικών Ελλήνων ποιητών ώστε διαβάζοντάς τους τα παιδιά να εμπνέονται , να ελπίζουν και να παλεύουν για την ομορφιά .

ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Το παγκάκι της φιλίας που τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας είναι ένα σημείο συνάντησης για όποιο παιδί νιώθει μόνο και θέλει να γνωρίσει νέους φίλους, για όποιο παιδί θέλει να βοηθήσει ένα συμμαθητή του που δεν έχει φίλους, για όποιο παιδί θέλει να συζητήσει με τον συμμαθητή του και να λύσουν μια διαφωνία. Στόχος της δράσης αυτής είναι τα παιδιά να μάθουν να μοιράζονται τα συναισθήματα, την αγάπη, τα όνειρα και τη μοναξιά τους ώστε κανένα παιδί να μην μένει χωρίς φίλους.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει φιλοξενήσει τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Ευρυδίκη, ο Νίκος Ζιώγαλας, η Σοφία Βόσσου, η Μιρέλλα Πάχου, ο Βαγγέλης Γερμανός. Με τα έσοδα που προκύπτουν από κάθε συναυλία καθώς και με χορηγίες που έχουν γίνει από επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουμε καταφέρει να εξοπλίσουμε πλήρως το σχολείο στο οποίο αυτή τη στιγμή η κάθε τάξη διαθέτει βιντεοπροβολέα και laptop, υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο φυσικής, αίθουσα γυμναστικής, βιβλιοθήκη, αίθουσα μουσικής, αίθουσα εκδηλώσεων, τηλεσκόπιο, κιτ lego we do 2 και tablet.

WATERBAGS BY AGONI GRAMMI GONIMI

Όλος ο κόσμος των παιδιών σε μια τσάντα..….Με θέμα «Τι είναι ο κόσμος για εσάς, με ένα σχέδιο και ένα χρώμα» οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου δημιούργησαν ένα πρωτότυπο σχέδιο για περιορισμένο αριθμό 100 Waterbags by Άγονη Γραμμή Γόνιμη. Οι τσάντες διατέθηκαν προς πώληση από το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη καθώς και από καταστήματα της Καρύστου. Τα έσοδα από τις πωλήσεις διατέθηκαν μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Άγονη Γραμμή Γόνιμη για την αγορά του εξοπλισμού του εργαστηρίου ρομποτικής το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Art School Festival

Tο Σχολικό Φεστιβάλ Τέχνης «Πετάμε Πάνω από την Πόλη» στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές όλων των τάξεων πραγματοποιήθηκε 27-28 Μαιου 2023 στο χωρο του σχολείου μας.
Πετάμε πάνω από την πόλη με οδηγό την φαντασία, τη δημιουργία και την τέχνη! Οι σπουδαιότεροι καλλιτέχνες της γενιάς μας επισκέφτηκαν το σχολείο και πραγματοποίησαν με τα παιδιά τις παρακάτω δράσεις:

Εργαστήριο Εικονογράφησης – Μυρτώ Δεληβοριά

Γνωριμία με την εικονογράφο παιδικών βιβλίων Μυρτώ Δεληβοριά μέσα από τις εικονογραφήσεις της για τo βιβλίo «Χαριστική Βιβλιοθήκη» του Αντώνη Παπαθεοδούλου και του Δικαιου Χατζηπλή (Α΄& Β΄ δημοτικού) και για το βιβλίο «Πες μου τ΄ όνομά σου» του Φοίβου Δεληβοριά (Γ, Δ, Ε δημοτικού).
Ήρωες που βγαίνουν από τις σελίδες, καινούριοι ήρωες που μπαίνουν στις σελίδες, πολλά χρώματα και όσα υπέροχα συμβαίνουν όταν ένα βιβλίο συναντά τους αναγνώστες του.

Εργαστήριο Ζωγραφικής – Αχιλλέας Ραζής

Ο εικαστικός Αχιλλέας Ραζής θα ταξιδέψει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής.
Με θέμα «Το πορτραίτο: Ζωγραφίζω τον διπλανό μου» τα παιδιά της Α΄,Β, Γ΄ δημοτικού θα παρατηρήσουν, θα ζωγραφίσουν και θα προσπαθήσουν να γνωρίσουν καλύτερα τον διπλανό τους ώστε να καταφέρουν να τον ζωγραφίσουν. Ένα παιχνίδι που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά και αναπτύσσει την ενσυναίσθηση.
Με θέμα «Ζωγραφίζω την πόλη μου από ψηλά» τα παιδιά της Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ δημοτικού θα πετάξουν και με την φαντασία τους θα ζωγραφίσουν την πόλη από ψηλά. Εκεί που όλα μοιάζουν αλλιώς και τα σπίτια, το σχολείο, οι φίλοι, ολόκληρη η πόλη μεταμορφώνονται και γίνονται μια ζωγραφιά.

Θεατρικό Εργαστήρι – Μαρία Πανίδου

Στο θεατρικό εργαστήρι με θέμα «Θα σου πω μια ιστορία» τα παιδιά της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού θα εξερευνήσουν με την ηθοποιό Μαρία Πανίδου τη δύναμη του σώματος και της φωνής καθώς επίσης και το πώς μπορεί κάποιος με διαφορετικά μέσα εκτός του λόγου  να διηγηθεί μια ιστορία.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξερεύνηση των εκφραστικών μέσων κάθε συμμετέχοντα και η συνειδητοποίηση του ιδιαίτερου ρόλου που διαδραματίζει ο καθένας μέσα σε μια ομάδα. Η χαρά, οι ήχοι, η φαντασία, το τραγούδι και η συνεργασία γίνονται οι βάσεις για να δημιουργήσουν τα παιδιά μια ιστορία και να γεννηθούν όμορφα συναισθήματα (Τα παιδιά θα πρέπει να προσέλθουν με άνετα ρούχα).

Εργαστήριο Animation – Βασίλης Σελιμάς

Μπορεί ένα έργο τέχνης να μιλήσει; Tί συναισθήματα έχει όταν το κοιτούν τόσα βλέμματα; Ποια είναι η σχέση της Μόνα Λίζα με μια παρέα άγριων ζώων. Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα κληθούν να απαντήσουν τα παιδιά της ΣΤ’ δημοτικού που θα συμμετάσχουν στο εργαστήριο Animation υπο την καθοδήγηση του εικαστικού Βασίλη Σελιμά.

Περιεχόμενο Εργαστηρίου

• Παρουσίαση της κινούμενης εικόνας-μικρή ιστορική αναδρομή
• Κατασκευή ατομικής εργασίας με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή.
• Στο εργαστήριο θα χρησιμοποιηθούν υλικά που θα δοθούν.

Διαβάστε επίσης

Οδηγός σχολικού χτύπησε βίαια ΑμεΑ μπροστά σε μαθητές

Μαθητές της Δ’ δημοτικού πιάστηκαν στα χέρια – Μαθήτρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Ροή Ειδήσεων