3+1 βασικές στρατηγικές για να βοηθήσουν οι γονείς τον μαθητή να διαχειριστεί αποτελεσματικά το άγχος των εξετάσεων

3+1 βασικές στρατηγικές για να βοηθήσουν οι γονείς τον μαθητή να διαχειριστεί αποτελεσματικά το άγχος των εξετάσεων

Διανύουμε επίσημα περίοδο εξετάσεων και όσο πλησιάζουμε προς τη λήξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές όλων των βαθμίδων κυριεύονται από το άγχος. 

Ενώ λοιπόν είναι αναμενόμενο ότι τα αρκετά παιδιά θα βιώσουν κάποιου βαθμού ένταση και άγχος, μερικές φορές όμως αυτά μπορεί να τα καταβάλουν, είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουν να υιοθετήσουν κάποιες συνήθειες που θα τα βοηθήσουν να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματα και τις σωματικές εκφάνσεις του άγχους και να αποκτήσουν στρατηγικές αντιμετώπισης.

Οι επιστημονικοί συνεργάτες από το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων μάς δίνουν  3+1 βασικές στρατηγικές για το πώς οι γονείς θα συμβάλλουν με τον τρόπο τους να μπορέσουν οι μαθητές να διαχειριστούν αποτελεσματικά το άγχος με απώτερο στόχο να διαπρέψουν στις εξετάσεις.

Πώς να δημιουργήσετε ένα υγιές περιβάλλον για τον μαθητή που εξετάζεται;

Ελέγξτε το Άγχος σας

Είναι φυσιολογικό να αγχωνόμαστε κι εμείς μαζί με τα παιδιά μας σε μια τέτοια στρεσογόνα περίοδο. Αλλά το δικό μας άγχος είναι πραγματικά περιττό. Χρειάζεται να μπορούμε να μένουμε σταθεροί και ήρεμοι δίπλα στο παιδί μας, για να είμαστε το στήριγμα που χρειάζεται αυτή τη περίοδο. Μόλις νιώσετε να σας καταβάλει το άγχος, πάρτε 3 βαθιές αναπνοές και αφιερώστε λίγο χρόνο μακριά από το παιδί σας μεχρι να νιώσετε και πάλι στο κέντρο σας.

“Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;”

Μερικές φορές η ανάγκη μας να βοηθήσουμε δημιουργεί ένα κλίμα πίεσης και ασφυξίας. Για να μην προσθέσουμε και εμεις περιττή πίεση στο ήδη πιεσμένο πρόγραμμα του παιδιού που εξετάζεται, μια πολύ καλή ερώτηση είναι: Πώς μπορώ να σε βοηθήσω; Έτσι βοηθάμε το παιδί μας να ενδυναμωθεί, να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο αλλά και να μας ζητήσει αυτό που χρειάζεται εκείνο, και όχι αυτό που νομίζουμε εμείς. Είναι σημαντικό δε, να παρέχουμε την βοήθεια που θα μας ζητήσει.

Ασχολούμαι με την λύση

Την εποχή των εξετάσεων αντιμετωπίζουμε μία σειρά από προβλήματα, στα οποία καλούμαστε να δώσουμε λύση. Η θετική ψυχολογία, μας μαθαίνει ότι όταν ασχολούμαστε με το πρόβλημα, δημιουργούμε προβλήματα. Ενώ αν ασχοληθούμε με τις λύσεις, δημιουργούμε λύσεις. Οπότε σε κάθε ένα πρόβλημα που δημιουργείται, συζητήστε για τις λύσεις που προτείνετε και όχι για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Παραδώστε τον Έλεγχο

Είναι μία εξαιρετική περίοδος για να ενδυναμώσουμε το παιδί μας. Εάν μπορείτε παραδώσετε τον έλεγχο του διαβάσματος στο ίδιο το παιδί. Να έχει εκείνο την ευθύνη της επιτυχίας ή της αποτυχίας του. Η δική σας η θέση, οφείλει να είναι του γονέα που στέκεται δίπλα στο παιδί του οτιδήποτε κι αν συμβεί. Ό,τι προσφέρεις, επιστρέφεται.

Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε πολύ πιο ανώδυνα αυτήν τη δύσκολη εποχή. Θυμηθείτε ότι όσο περισσότεροι γονείς γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, τόσο πιο όμορφα θα ζήσουμε όλοι.

Τα συναισθήματα είναι έντονα και μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, να προκαλέσουν συναισθηματικά προβλήματα στο μέλλον. Η έκφραση των συναισθημάτων είναι η πιο εύκολη και ορθή οδός. Αν χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου ειδικού μη διστάσετε να την αναζητήσετε.

 

Συγγραφέας: Αργύρης Σ. Μάρδας, συγγραφέας, πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων, δημιουργός της Expansion Method.

Επιστημονική Επιμέλεια: Γιάννα Φαφαλιού, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

 

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησαν οι προαγωγικές εξετάσεις στα Λύκεια – Η ώρα των Πανελληνίων 2023 πλησιάζει

Χαλκιδική: O 8χρονος περπατούσε 5 ώρες στα αίματα των νεκρών γονιών του – Ο μοιραίος καβγάς – Σε διαφορετικά μέρη οι κηδείες

Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2023-24: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

Ροή Ειδήσεων