4 συμβουλές που πρέπει να δώσετε στα παιδιά πριν πάτε στη θάλασσα

4 συμβουλές που πρέπει να δώσετε στα παιδιά πριν πάτε στη θάλασσα

4 συμβουλές που πρέπει να δώσετε στα παιδιά πριν πάτε στη θάλασσα

Τα καλοκαιρινά μπάνια είναι ευχάριστα για τα παιδιά αλλά πολλές φορές αγχωτικά για τους γονείς.

Τα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα είναι η χαρά των παιδιών, γεμίζοντας τις μέρες τους με παιχνίδια, γέλια και δροσιά. Ωστόσο, αυτές οι ευχάριστες δραστηριότητες συνοδεύονται από ανησυχίες για τους γονείς, καθώς τα ατυχήματα στην παραλία δεν είναι σπάνια. Εδώ θα βρείτε μερικές βασικές και ουσιαστικές οδηγίες για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα απολαύσει το παιχνίδι και το κολύμπι με ασφάλεια στη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε πως πρέπει να κρατάτε την ψυχραιμία σας, ό,τι κι αν συμβεί στην παραλία!

Συμβουλές για καλοκαιρινά μπάνια με ασφάλεια:

Ο παιδίατρος Δρ. Κέκκος Α. Μάρκου προσφέρει μερικές χρήσιμες συμβουλές για το τι να πείτε στα παιδιά πριν πάτε στη θάλασσα, ώστε να είστε βέβαιοι για την ασφάλειά τους:

 1. Ειδοποίηση για κίνδυνο
  • Μάθετε τα παιδιά σας να φωνάξουν αμέσως έναν ενήλικα ή το ναυαγοσώστη αν δουν κάποιο παιδί σε κίνδυνο. Τονίστε ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουν να το βοηθήσουν μόνα τους, καθώς αυτό μπορεί να τα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
 2. Αυτοεκτίμηση και όρια
  • Συμβουλέψτε τα παιδιά να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους στο νερό και να μην απομακρύνονται από το σημείο της παραλίας όπου βρίσκεστε. Η θάλασσα μπορεί να είναι απρόβλεπτη, και είναι σημαντικό να παραμένουν κοντά σας για την ασφάλειά τους.
 3. Παρουσία και Επικοινωνία
  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κολυμπούν πάντα κοντά σας και δεν μπαίνουν ποτέ στο νερό μόνα τους ή χωρίς να σας το πουν. Η παρουσία ενός ενήλικα είναι κρίσιμη για την αποτροπή ατυχημάτων.
 4. Πραγματική Κλήση Βοήθειας
  • Εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να φωνάζουν «βοήθεια» χωρίς σοβαρό λόγο. Μόνο αν έχουν πραγματικό πρόβλημα, όπως όταν νιώθουν ότι δεν μπορούν να φτάσουν μόνα τους στην ακτή, πρέπει να ζητούν βοήθεια. Αυτό βοηθά στην αποφυγή πανικού και διασφαλίζει ότι η βοήθεια παρέχεται όταν είναι πραγματικά απαραίτητη.

Γενικές Οδηγίες Ασφαλείας

Εκτός από τις παραπάνω συμβουλές, υπάρχουν μερικές γενικές οδηγίες που μπορούν να κάνουν τις επισκέψεις σας στην παραλία πιο ασφαλείς και ευχάριστες:

 • Εξοπλισμός Ασφαλείας: Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά φορούν σωσίβια ή άλλα βοηθητικά μέσα, ειδικά αν δεν είναι καλοί κολυμβητές.
 • Επιτήρηση: Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά χωρίς επίβλεψη, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα.
 • Μαθήματα Κολύμβησης: Εγγράψτε τα παιδιά σε μαθήματα κολύμβησης για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να μάθουν βασικές τεχνικές.
 • Κατανόηση των Κινδύνων: Μιλήστε με τα παιδιά για τους κινδύνους της θάλασσας, όπως τα ρεύματα και τα κύματα, και πώς να τα αναγνωρίζουν.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές, αλλά ουσιαστικές οδηγίες, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να απολαύσουν το καλοκαίρι με ασφάλεια, μειώνοντας το άγχος σας.

Διαβάστε επίσης: 

Τι πρέπει να προσέχουμε για ξέγνοιαστο και ασφαλές παιχνίδι στις νεροτσουλήθρες

Αττική: 5 kids friendly παραλίες για να απολαύσετε ξέγνοιαστες βουτιές σε καθαρά νερά