4 τρόποι να βάλετε «φρένο» στην χριστουγεννιάτικη… απληστία των παιδιών

4 τρόποι να βάλετε «φρένο» στην χριστουγεννιάτικη... απληστία των παιδιών

4 τρόποι να βάλετε «φρένο» στην χριστουγεννιάτικη… απληστία των παιδιών

Χριστούγεννα έρχονται, τα πάντα είναι στολισμένα, η ατμόσφαιρα γίνεται ολοένα και πιο εορταστική, καθώς περνούν οι μέρες και μετράμε αντίστροφα και φυσικά, η διάθεση αλλάζει.

Κι επειδή η ομορφότερη εποχή του χρόνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παιδική ηλικία, τα παιδιά είναι αυτά που τρελαίνονται περισσότερο με την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αν ρωτήσετε, λοιπόν, το μικρό σας παιδάκι τι σκέφτεται, όταν ακούει «Χριστούγεννα» θα σας απαντήσει μονομιάς: Άγιος Βασίλης και δώρα! Κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε μία «άπληστη» συμπεριφορά και ένα συνεχές «θέλω» να ηχεί στα αυτιά σας, καθώς περπατάτε μέσα σε ένα πολυκατάστημα ή βλέπετε μία διαφήμιση στην τηλεόραση.

Καλό θα είναι λοιπόν, για να αποφύγεται τη «λαιμαργία του ματιού» του παιδιού για όλο και περισσότερα πράγματα που θέλει να αποκτήσει, να του υπενθυμίσετε την αξία του μέτρου και να του εμφυσήσετε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Γιατί συμβαίνει αυτό

Τίποτα δεν είναι απλό στην ανάπτυξη των παιδιών και υπάρχουν σημαντικά πράγματα που προκαλούν στο παιδί ένα λαίμαργο μάτι τις ημέρες των Χριστουγέννων. Αυτό βέβαια έχει τις ρίζες του στην ανθρώπινη εξέλιξη και πάντα ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να γίνεται όλο και καλύτερος. Παρόλα αυτά, χρειάζονται όρια. Τα μπορεί να είναι άπληστα αυτήν την εποχή του χρόνου και μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι επιρροές, όπως για παράδειγμα φίλοι, και φυσικά σήμερα είναι περισσότερο εκτεθειμένα στα social media και η επιθυμία τους για όλο και περισσότερα πράγματα είναι μεγαλύτερη.

Πως θα το καταφέρετε

Προσέξτε πώς ενεργείτε εσείς

Τα παιδιά έχουν την τάση να μαθαίνουν πολλά από τους γονείς και να τους αντιγράφουν, για αυτό χρειάζεται προσοχή το πώς ενεργούν τις ημέρες των γιορτών. Αυτό μπορεί να μετριαστεί κάνοντας μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας, όπως για παράδειγμα το πώς διαχειριζόμαστε την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μία κλασική σκηνή είναι να τρέχουμε για να ανοίξουμε τα πολλά δώρα μας. Όοοχι! Θα το κάνετε αργά και ο καθένας θα ανοίξει ένα και μόνο δώρο. Με αυτόν τον τρόπο το συναίσθημα του να ανοίγεις το δώρο σου, μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο και η εμπειρία αυτή να δώσει ακόμη μεγαλύτερη χαρά να βλέπει και τους άλλους να ανοίγουν το δικό τους δώρο.

Η αξία της φιλανθρωπίας

Η φιλανθρωπία είναι πάντα κάτι όμορφο, είτε τις γιορτινές μέρες, είτε γενικότερα. Όμως, ειδικά αυτήν την χριστουγεννιάτικη περίοδο μπορείτε να διδάξετε στο παιδί την ιδέα της προσφοράς. Το να δώσετε στο παιδί το κίνητρο να κάνει μία εθελοντική εργασία του δίνει την ευκαιρία να δει πώς είναι ο πραγματικός κόσμος γύρω του και το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που δεν έχουν τόσα πράγματα όσα μπορεί να έχει η δική του οικογένεια. Αυτό δεν θα το κάνετε σε καμία περίπτωση για να νιώσει ενοχή, αλλά για να το βοηθήσετε να βάλει τα πράγματα σε μία σωστή βάση και προοπτική. Είναι μία καλή πρακτική και για λίγο μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει γύρω τους.

Διδάξτε του πώς να κερδίζει χρήματα

Αν το παιδάκι σας θέλει να αγοράσει σε κάποιον ένα δώρο, αντί να σας ζητήσει λεφτά, ενθαρρύνετέ το να τα κερδίσει μόνο του. Αυτό μπορεί να είναι μέσα από κάποιες μικρές δουλειές που θα κάνει στο σπίτι και θα το ανταμείψετε. Κι έτσι θα του δώσετε να καταλάβει ότι όλα όσα αποκτούμε, γίνεται μέσα από δουλειά. Κι έτσι θα νιώσει ακόμη μεγαλύτερη χαρά το να δώσει ένα δώρο, από το να λάβει.

Βαλτε όριο στον προϋπολογισμό

Οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και πάντα έχουν την τάση να το παρακάνουν λίγο με τα δώρα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και να καταλήξετε με ένα σωρό πράγματα που δεν είχατε προβλέψει. Είναι σοφό να βάλετε και στον εαυτό σας ένα όριο και έναν προϋπολογισμό, που θα είστε σίγουροι ότι θα τον ηρήσετε. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας δεν θα παίρνει περισσότερα δώρα από αυτά που ξέρει τι να τα κάνει και μπορεί να βοηθήσει να καταλαγιάσει λίγο την απληστία. Αν ένα παιδί βλέπει λίγα δώρα, μπορεί να καταλάβει και τη σημασία τους περισσότερο.

Πηγή: moms.com

Διαβάστε επίσης: 

Φωτεινά Χριστούγεννα στην Αθήνα με τις πιο φαντασμαγορικές εκδηλώσεις

Πώς θα κάνετε τα παιδιά να μισήσουν το σχολείο, τη γνώση κι εσάς…

“Comedy club για παιδιά: Xmas Music Special”: Ο Γιώργος Χατζηπαύλου μας περιμένει στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη

Ροή Ειδήσεων