5 δραστηριότητες για να «ζωντανέψετε» τις χριστουγεννιάτικες ευχές των παιδιών

5 δημιουργικές δραστηριότητες για να «ζωντανέψετε» τις ευχές των παιδιών τα φετινά Χριστούγεννα

5 δραστηριότητες για να «ζωντανέψετε» τις χριστουγεννιάτικες ευχές των παιδιών

Πλησιάζουν Χριστούγεννα. Κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, μικροί και μεγάλοι ανταλλάσσουν ευχές, επιθυμίες, προσδοκούν να πάρουν τα αγαπημένα τους δώρα οι μικρότεροι, αναμένουν καλύτερες προοπτικές με την έλευση της νέας χρονιάς οι μεγαλύτεροι…”Θέλω…”, “Θα ήθελα…”, “Μακάρι να…” ακούγονται από όλα τα στόματα!

Τις περισσότερες φορές οι επιθυμίες των παιδιών σχετίζονται με υλικά αγαθά, ωστόσο γνωρίζουμε καλά πως πέρα και πάνω από όσα λένε ή δείχνουν εξωτερικά, τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια, αγάπη και αποδοχή στην οικογένεια ή το περιβάλλον τους.

Τ’ αστέρι ψάχνω να βρω το φωτεινό

Με αφορμή λοιπόν αυτές τις γιορτινές μέρες, ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να μοιραστούν μαζί μας τι είναι αυτό που θα τα κάνει χαρούμενα κι ευτυχισμένα, εκτός από την απόκτηση του αγαπημένου τους παιχνιδιού. Μπορεί να είναι μια δραστηριότητα με όλη την οικογένεια ή ένα ταξίδι στη γιαγιά που ζει μακριά.

“Κι αν αυτό που ζητά δε γίνεται;”. Βέβαια, το ότι δε θα εκπληρωθούν ενδεχομένως όλες οι ευχές του παιδιού δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί ή να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα προκειμένου να τις εκφράσει ποικιλοτρόπως. Εξάλλου, είναι ευκαιρία με αυτό τον τρόπο να κατανοήσει πως δεν γίνονται πάντα όσα θέλουμε, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να εκφράζουμε τις επιθυμίες μας, να περνάμε καλά και να τις κρατάμε μέσα μας για να πραγματοποιηθούν κάποια άλλη στιγμή.

Πώς, λοιπόν, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά ώστε να βιώσουν και να συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο στην εκπλήρωση των ευχών και επιθυμιών τους;

5 δημιουργικές δραστηριότητες για να «ζωντανέψετε» τις ευχές των παιδιών τα φετινά Χριστούγεννα

Ακολουθούν 4+1 ιδέες για ευχές…βιωματικές!

1. Να χρησιμοποιήσει εικαστικά μέσα ώστε να εικονοποιήσει την ευχή του: μπογιές κάθε είδους, εικόνες από περιοδικά, υλικά της φύσης, πλαστελίνη και άλλα μπορούν να αποτελέσουν τον καμβά για τη δημιουργία του!

2. Να γράψει πάνω σε αστεράκια ή αγγελάκια, για παράδειγμα, όσες περισσότερες λέξεις μπορεί να σκεφτεί σχετικά με την ευχή του και να τις στολίσει στο δέντρο ή στο δωμάτιό του. “Πώς νιώθω με αυτή την ευχή;”, “Με ποιες λέξεις θα την περιγράψω;”, “Ποιοι μπορούν να τη μοιραστούν μαζί μου;” και άλλες ερωτήσεις θα τον βοηθήσουν να σκεφτεί πολλές λέξεις!

3. Να φτιάξει μια ιστορία ή ένα παραμύθι με αυτή την ευχή την οποία μπορεί να τη διανθίσει με ανάλογες εικόνες, ζωγραφιές ή αυτοκόλλητα. Πρωταγωνιστής της ιστορίας μπορεί να είναι το ίδιο το παιδί!

4. Να δραματοποιήσει την παραπάνω ιστορία παίζοντας ένα θεατρικό σκετσάκι! Φυσικά, η συμμετοχή και άλλων μελών της οικογένειας ή φίλων είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητή.

5. Να γράψει στιχάκια που μιλάνε για την ευχή του και να συνθέσει μια δικιά του μελωδία ή να τα τραγουδήσει με έναν γνωστό κι αγαπημένο του μουσικό σκοπό. Επιπρόσθετα, μπορεί να συνοδέψει το τραγουδάκι του με ένα μουσικό όργανο ή απλά με ένα τύμπανο ή ντέφι!

 

Φαιδώρα Ρίζου

Ειδική Παιδαγωγός

 

Διαβάστε επίσης:

Μεταφέρετε το κλίμα των Χριστουγέννων στο υπνοδωμάτιο σας!

Στο e-shop του “Χαμόγελου του Παιδιού” πραγματοποιούμε τις ωραιότερες χριστουγεννιάτικες αγορές!

Γιάννης Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τα πρώτα Χριστούγεννα με το μωρό (εικόνες)

Το Πάρκο του Πινόκιο σας περιμένει για τις πιο τέλειες χριστουγεννιάτικες βόλτες (εικόνες)

Ροή Ειδήσεων