Εφηβεία: 5 τρόποι να συνυπάρξετε με το παιδί χωρίς καβγάδες και φωνές

Εφηβεία: 5 τρόποι να συνυπάρξετε με το παιδί χωρίς καβγάδες και φωνές

Εφηβεία: 5 τρόποι να συνυπάρξετε με το παιδί χωρίς καβγάδες και φωνές

Θέλετε να μάθετε πώς θα το πετύχετε; Τι λέει η ψυχολόγος.

Το παιδί σας μπήκε στην εφηβεία και όλοι αυτοί οι κίνδυνοι που υπάρχουν σε συνδυασμό με την απαίτηση για περισσότερες ελευθερίες, σας κάνουν να θέλετε να θέσετε όρια και κανόνες. Θέλετε να μάθετε πώς θα το πετύχετε; Η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Εφηβεία: 5 τρόποι να συνυπάρξετε με το παιδί χωρίς καβγάδες

1. Οι κανόνες καλό είναι να μπαίνουν πάντα έπειτα από συζήτηση. Έχει μεγάλη σημασία να διασφαλίσετε ότι ο έφηβος αποδέχεται την όλη διαδικασία και συμμετέχει.

2. Ρωτήστε τον, υπολογίστε τη γνώμη του και με τη σκέψη αυτή θα νιώθει μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν παραβιάσεις των ορίων, είναι όμως πολύ πιθανό να είναι περιορισμένες. Θα προβληματίζεται περισσότερο προτού αθετήσει τη συμφωνία και όταν την παραβαίνει, θα αποδέχεται πιο εύκολα ότι έσφαλε και θα βλέπει τις συνέπειες ως αποδεκτό και φυσικό αποτέλεσμα χωρίς να ξεσηκώνεται “για την αδικία”.

3. Πείτε του ότι οι συνέπειες ισχύουν για όλους. Εξηγήστε στον έφηβο ότι είναι φυσικό επακόλουθο κάθε φορά που παραβαίνει έναν κανόνα να αντιμετωπίζει και τις συνέπειες. Εάν, για παράδειγμα, εσείς είστε ασυνεπής στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, διακυβεύεται η δουλειά σας, το εισόδημά σας, η αξιοπρέπεια σας κλπ.

4. Χρησιμοποιείτε συστηματικά τη λέξη “συνέπειες” και όχι “τιμωρία”. Έτσι, ο έφηβος αντιλαμβάνεται τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος, κατανοεί ότι φέρει ευθύνη για το πιθανώς δυσάρεστο για εκείνον αποτέλεσμα και γνωρίζει ότι είναι στο χέρι του να το αποτρέπει στο εξής με τη συμπεριφορά του. Η λέξη τιμωρία έχει εξωγενή χροιά και του επιβάλλεται αυταρχικά, χωρίς ο ίδιος να αισθάνεται το ρόλο του στην όλη διαδικασία.

5. Διαβεβαιώστε τον έφηβό σας ότι τον εμπιστεύεστε απόλυτα, αλλά ότι αντικειμενικά έχετε υποχρέωση να τον προφυλάσσετε από όσα δεν είναι ακόμη έτοιμος να αντιμετωπίσει στις διαπραγματεύσεις των διαφόρων ζητημάτων και κυρίως αυτών που έχουν να κάνουν με τις συναναστροφές και τις εξόδους. Εφόσον είναι ανήλικος, δυστυχώς ή ευτυχώς – εξηγήστε του – φέρετε ευθύνες για ό,τι κι αν κάνει.

Διαβάστε επίσης:

«Μα εγώ της μιλάω και αυτή δεν ακούει»: Έχετε πρόβλημα με τα παιδιά στην εφηβεία;

Έφηβη κόρη: 5 συμβουλές που πρέπει να δώσει η μητέρα για τις σχέσεις

Ο σημαντικός ρόλος του καθηγητή – παιδαγωγού στην εφηβεία