7 τρόποι για να μάθετε την ώρα στο παιδί σας

7 τρόποι για να μάθετε την ώρα στο παιδί σας

Η έννοια του χρόνου εισάγεται στο νηπιαγωγείο για τα περισσότερα παιδιά, αλλά μόνο μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών αισθάνονται σίγουρα να μάθουν την ώρα. Στην εποχή μας, δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από τα παιδιά να το κάνουν νωρίτερα, γιατί δεν έχουν το κίνητρο να διαβάσουν ένα αναλογικό ρολόι. Περιβάλλονται από ψηφιακά ρολόγια στα κινητά τηλέφωνα και τα tablets, ή τον φούρνο μικροκυμάτων και άλλες οικιακές συσκευές. Πώς λοιπόν θα ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να μάθουν την ώρα, όταν δεν υπάρχει πραγματικά καμία ανάγκη για να κατακτήσουν αυτή τη δεξιότητα;

 1. Εξισώστε την εκμάθηση της ώρας με την ανεξαρτησία
  Τα παιδιά του Δημοτικού είναι απελπισμένα για περισσότερη ανεξαρτησία. Χρησιμοποιήστε αυτό ως πλεονέκτημα όταν ενθαρρύνετε το παιδί να μάθει να διαβάζει την ώρα. Καθιστώντας ευθύνη τους να καθορίσουν πότε είναι η κατάλληλη ώρα να κάνουν τα πράγματα που τους αρέσουν, όπως για παράδειγμα ένα μάθημα κολύμβησης ή ένα ραντεβού για παιχνίδι στις κούνιες, θα μάθουν γρήγορα τα οφέλη της ανάγνωσης του ρολογιού.
 2. Χαρίστε ένα ρολόι στα παιδιά
  Αγοράστε ένα φθηνό αναλογικό ρολόι που θα ανταποκρίνεται στα γούστα του παιδιού σας, ώστε να βελτιώσετε τις ικανότητές του στην εκμάθηση της ώρας. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το παιδί να το διαλέξει, ώστε να κάνετε πιο ελκυστική όλη τη διαδικασία. Όσο περισσότερο το βλέπουν, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθούν οι δεξιότητες ανάγνωσης του ρολογιού. Έτσι, θα μπορείτε επίσης ζητήσετε την ώρα από τα παιδιά αρκετές φορές μέσα στη μέρα, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεστε κοντά σε κάποιο αναλογικό ρολόι.
 3. Συνδυάστε το χρόνο με την οικογενειακή ζωή
  Κάνετε ερωτήσεις στο παιδί σας, όπως για παράδειγμα, τι ώρα θα είναι όταν τελειώσει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η εστίαση σε σενάρια που έχουν κάποιο στοιχείο ανταμοιβής για τα παιδιά αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο, όπως για παράδειγμα: «Αν αυτό το κέικ χρειάζεται 40 λεπτά για να ψηθεί, πότε θα είναι έτοιμο;» ή «Εάν τα κινούμενα σχέδια ξεκινούν σε 20 λεπτά, τι ώρα θα προβληθούν;».
 4. Μετατρέψτε τη διαδικασία σε παιχνίδι
  Ένα τρόπος για να κάνετε πιο ευχάριστη τη διαδικασία εκμάθησης της ώρας είναι να τη μετατρέψετε σε παιχνίδι. Σχεδιάστε αναλογικά ρολόγια σε κάρτες, καθίστε απέναντι από τα παιδιά και σηκώστε μία-μία τις κάρτες. Κερδίζει το παιδί που θα δώσει πρώτο τη σωστή απάντηση. Όταν το παιδί σας εξοικειωθεί με την ώρα, προσθέστε τα μισάωρα και τα τέταρτα στο παιχνίδι για να αυξήσετε το επίπεδο δυσκολίας.
 5. Αποδείξτε πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος
  Κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπενθυμίστε στο παιδί σας κάθε πότε είναι απαραίτητο να κοιτάζει το ρολόι. Όταν αρχίσουν να αντιλαμβάνονται σε τι βαθμό η καθημερινή ζωή στηρίζεται στην ακρίβεια – για το σχολείο, το διάβασμα, τα ραντεβού και τις εξωσχολικές δραστηριότητες – θα πρέπει να έχουν κίνητρα να ασχολούνται περισσότερο με την εκμάθηση της ώρας.
 6. Αφήστε το παιδί να βάλει τους κανόνες (περιστασιακά!)
  Επιλέξτε ένα απόγευμα κάθε εβδομάδα και αφήστε το παιδί σας να ρυθμίσει το δικό του πρόγραμμα. Μπορεί να αποφασίσει πότε θα φάει, πότε θα κάνει τις εργασίες του, πότε θα κάνει μπάνιο και πότε θα πάει για ύπνο, υπό την προϋπόθεση ότι κοιτάει το ρολόι του και σας ενημερώνει πότε πρέπει να εκτελέσει κάθε δραστηριότητα.
 7. Φτιάξτε τα δικά σας ρολόγια
  Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να φτιάξουν τα δικά τους αναλογικά ρολόγια. Αφήστε τα να χρησιμοποιήσουν τα υλικά και τα χρώματα που τους αρέσουν και βοηθήστε τα να ολοκληρώσουν την κατασκευή τους. Μόλις ετοιμάσετε το εκπληκτικό ρολόι σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να το ρυθμίσετε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και ενθαρρύνετε το παιδί να διαβάσει την ώρα.

Πηγή: sheknows.com

Ροή Ειδήσεων