75 ευρώ για 3 ώρες: Όταν το κόστος της στολής εμποδίζει το παιδί να συμμετέχει στην παρέλαση

75 ευρώ για 3 ώρες: Όταν το κόστος της στολής εμποδίζει το παιδί να συμμετέχει στην παρέλαση

75 ευρώ για 3 ώρες: Όταν το κόστος της στολής εμποδίζει το παιδί να συμμετέχει στην παρέλαση

Όλο χαρά επέστρεψαν εκείνο το μεσημέρι στο σπίτι τους οι μικροί μαθητές που κληρώθηκαν για να εκπροσωπήσουν το σχολείο τους στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και όλο χαρά ενημερώθηκαν για τα νέα και οι γονείς. Και μαζί με την ανακοίνωση ήρθε και το μπουγιουρντί για τη στολή της παρέλασης, με το κόστος των ρούχων (για τα κορίτσια, τουλάχιστον) να ανέρχεται στα 75 ευρώ: 20 ευρώ η φούστα, 20 το πουκάμισο, 22 το γιλέκο, 7 το μαντήλι και 6 τα γάντια -τόσο τουλάχιστον κοστίζουν στο συνοικιακό μαγαζί που, μεταξύ άλλων πουλάει τέτοιες στολές, και από το οποίο προτείνει το σχολείο να αγοραστούν.

Τα παραπάνω συνέβησαν σε ένα συγκεκριμένο σχολείο της Αττικής -μα δεν είναι το μοναδικό. Η πρακτική εξυπηρετεί, βέβαια: Εγγυάται την ομοιομορφία και μειώνει τη σύγχυση των γονιών για το πού θα βρουν το κάθε τι.

Στις μέρες μας, όμως, δημιουργεί μια νέα σύγχυση: “75 ευρώ για 3 ώρες; Δεν θεωρείτε ότι το κόστος είναι υπερβολικό;” σχολίασε ένας γονιός του παραπάνω σχολείου, ενώ οι υπόλοιποι ρωτούσαν αν τυχόν έχει κανείς διαθέσιμο το σετ της στολής από προηγούμενες χρονιές για να το δανειστούν. Υπήρξε και ένας γονέας που ενημέρωσε τον Σύλλογο Γονέων, ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και ίσως το παιδί του να μη συμμετάσχει στην παρέλαση. Ο Σύλλογος ανέλαβε στην περίπτωση αυτή το έξοδο.

Η λύση του βεστιαρίου

Συζητώντας το θέμα της εμφάνισης στην παρέλαση με άλλους γονείς, προκειμένου να δούμε τι άλλες λύσεις θα μπορούσαν να δοθούν στο ουσιώδες αυτό πρόβλημα, μάθαμε, ότι σε κάποιες περιπτώσεις σχολείων οι γονείς καλούνται να επιλέξουν εκείνοι από πού θα προμηθευτούν τα ρούχα για την παρέλαση. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, η συνολική εικόνα των παιδιών παρουσιάζει ανομοιομορφία. Υφασμάτινο μπλε παντελόνι ο ένας, σκούρο τζιν ο άλλος, κρεμ πουκάμισα κλπ. Πειράζει; -θα ρωτήσουμε εμείς.

Η καλύτερη λύση, ωστόσο, ήρθε από δημοτικό σχολείο του Περιστερίου (μαθαίνουμε, ότι συμβαίνει και σε άλλα), το οποίο διαθέτει βεστιάριο με ρούχα παρέλασης που μπορούν να καλύψουν τα περισσότερα παιδιά. Αυτά είτε αγοράστηκαν κάποια στιγμή από τον Σύλλογο Γονέων είτε δωρίστηκαν από γονείς παιδιών που έχουν πλέον αποφοιτήσει και δίνονται στους μαθητές που πρόκειται να παρελάσουν, με μοναδική υποχρεώση να τα επιστρέψουν καθαρά στις ζελατίνες τους, προκειμένου να μπορέσουν να δοθούν την επόμενη χρονιά σε κάποιο άλλο παιδί.

Πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα που όχι μόνο δεν βάζει τους γονείς σε κανένα έξοδο, όπως άλλωστε θα έπρεπε να διέπει το σύστημα της δωρεάν παιδείας, αλλά και ενισχύει την έννοια της αλληλεγγύης, της παράδοσης και το σεβασμού τόσο στη μαθητική κοινότητα, όσο και στα ήθη.

Τα 75 ευρώ της στολής ούτε την έννοια της δημόσιας εκπαίδευσης τιμούν, ούτε και τον συμβολικό σκοπό της παρέλασης.

*φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε ακόμα:

Κορωνοϊός στα σχολεία: Το φαινόμενο domino που κάνει τους γονείς έξω φρενών

Το βίντεο του Snik να καπνίζει στο Λούβρο vs των Ελλήνων αθλητών στο Μόναχο: Εσείς ποιο θα δείξετε στα παιδιά σας;

Αγαπητές μαμάδες-Influencers: Με τα stories της υπέρλαμπρης ζωής σας δεν μας ενθαρρύνετε – μας εμπαίζετε