Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν – Δεν φαντάζεστε ποσό καλό θα κάνετε στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη

Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν – Δεν φαντάζεστε ποσό καλό θα κάνετε στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη

Τα σημερινά παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν το αίσθημα του να  βαριούνται. Η τεχνολογία, ο καταναλωτισμός και η τεράστια άνοδος των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, έχουν δημιουργήσει έναν κόσμο όπου τα παιδιά ζουν εξαιρετικά δομημένες ζωές, με λίγο χρόνο για να «είναι ο εαυτός τους». Έχουμε γίνει μια κοινωνία άμεσης ικανοποίησης και τα παιδιά σχεδόν αρχίζουν να πανικοβάλλονται αν δεν έχουν τίποτα να κάνουν.

Είναι πραγματικά τόσο κακή η βαρεμάρα;

Όπως αποδεικνύεται, στην πραγματικότητα δεν είναι! Σίγουρα, είναι σημαντικό να μυήσετε το παιδί σας σε δραστηριότητες και χόμπι, που μπορεί να του αρέσουν. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό για αυτά, το να έχουν μη δομημένο ελεύθερο χρόνο.

Οι ενήλικες δεν αφήνουν συνήθως τον εαυτό τους να βαρεθεί. Σκεφτείτε το:

Πότε είναι η τελευταία φορά που βαρεθήκατε πραγματικά; Δηλαδή, πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν είχατε τίποτα ενδιαφέρον να κάνετε για να γεμίσετε το χρόνο σας;

Η σύγχρονη τεχνολογία μας έχει εμποδίσει, να χρησιμοποιήσουμε την πλήξη προς όφελός μας.

Η αλήθεια είναι, ότι ακόμα και όταν νομίζουμε ότι βαριόμαστε, δεν βαριόμαστε. Τα τηλέφωνά μας, και η συνεχής σύνδεση με το Διαδίκτυο και άλλους ανθρώπους, έχουν αφαιρέσει την απειλή της πλήξης από την καθημερινή μας ζωή. Η αληθινή πλήξη με τη μορφή έλλειψης ερεθισμάτων είναι τόσο σπάνια, που τη φοβόμαστε και αρνούμαστε να υποκύψουμε σε αυτήν. Εξαιτίας αυτού, πιστεύουμε, ότι ούτε τα παιδιά μας δεν πρέπει να βαριούνται ποτέ.

Αντιθέτως όμως τα οφέλη της πλήξης είναι πολλά:

Η πλήξη στην πραγματικότητα πυροδοτεί τη δημιουργικότητα και τη φαντασία
Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας! Είναι μια φράση που επαναλαμβάνεται σε όλο τον κόσμο από γονείς με βαριεστημένα παιδιά. Ενώ οι δραστηριότητες που εμπλέκουν τον εγκέφαλο είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την ανάπτυξη του παιδιού, το ίδιο είναι και η πλήξη.

Μια μελέτη διαπίστωσε, ότι η πλήξη στους ενήλικες μπορεί πράγματι να μας εμπνεύσει να σκεφτούμε έξω από το κουτί. Στους συμμετέχοντες της μελέτης δόθηκαν βαρετές εργασίες και αυτό στη συνέχεια βοήθησε στην ενίσχυση τόσο της παραγωγικότητας όσο και της δημιουργικότητας.

Όταν τα παιδιά αφήνονται στην τύχη τους, αναγκάζονται να είναι πιο δημιουργικά και ευφάνταστα στο να βρίσκουν τρόπους να διασκεδάζουν.

Η πλήξη δίνει στο παιδί σας χρόνο και λόγο να είναι δημιουργικό και να έχει τις δικές του ιδέες. Όταν το παιδί σας έχει ελεύθερο χρόνο μόνο του, έχει πραγματικά την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του. Μπορεί να εκπλαγείτε με αυτά που θα σκεφθούνε.

Η πλήξη ενθαρρύνει την εκτίμηση για τον ενθουσιασμό

Δεν προσπαθούμε να λύσουμε τα υπαρξιακά μας εδώ, αλλά ειλικρινά, πώς θα ήταν η ζωή αν δεν είχες πραγματικά ποτέ μια βαρετή στιγμή; Λίγη πλήξη είναι σαν μια βροχερή μέρα στη μέση του καλοκαιριού. Όταν συμβαίνει αυτό, μας κάνει να εκτιμούμε πραγματικά τις ηλιόλουστες μέρες που ακολουθούν. Εάν δεν υπάρχουν στιγμές νηνεμίας στη ζωή ενός παιδιού, μπορεί να μην εκτιμήσει τόσο πολύ τις συναρπαστικές στιγμές. Είναι θέμα προοπτικής.

Η πλήξη ενισχύει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Σε μια μελέτη ορόσημο του 2014, οι ερευνητές εξέτασαν την πλήξη – ειδικά την ονειροπόληση – και πώς επηρέασε την απόδοση σε εργασίες με μια σαφή σωστή ή λάθος απάντηση. Διαπίστωσαν, ότι οι συμμετέχοντες έβρισκαν πιο συχνά τη σωστή απάντηση, όταν είχαν περισσότερο χρόνο ονειροπόλησης πριν λύσουν το πρόβλημα.

Όπως και με τη δημιουργικότητα, το παιδί χρειάζεται ευκαιρίες να λύσει τα προβλήματά του χωρίς η παρουσία του γονέα εκεί, να παρέχει «εξωτερική» βοήθεια, εάν το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο. Σταματήστε λοιπόν να παρεμβαίνετε, γιατί το να βαριούνται θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στην επίλυση προβλημάτων.

Η πλήξη μπορεί πραγματικά να σας φέρει πιο κοντά

Προσπαθήστε να βαρεθείτε μαζί με το παιδί σας! Δοκιμάστε λίγο σκόπιμα, «βαρετό» χρόνο με τα παιδιά σας. Αφήστε κάτω το τηλέφωνο ή το τάμπλετ και ζητήστε από το παιδί σας να σκεφτεί κάτι διασκεδαστικό και όχι υποχρεωτικό, για να κάνετε μαζί. Σίγουρα θα περάσετε καλά και δύο.

Η πλήξη βοηθά τα παιδιά να δημιουργήσουν σχέσεις

Το να έχει μη δομημένο χρόνο για να παίξει με άλλα παιδιά, θα βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει διαπροσωπικές δεξιότητες, που χάνονται σε αυτή τη γενιά με την εμμονή με την τεχνολογία. Αν δίνεται χρόνος και χώρος στα παιδιά χωρίς τίποτα να τους αποσπά την προσοχή, τα βοηθά να διαπραγματεύονται και να συνεργάζονται μεταξύ τους, πράγματα που μπορούν να μάθουν μόνο από την εμπειρία.

Η πλήξη οδηγεί στην ανακάλυψη του εαυτού και των δυνατοτήτων μας

Δίνοντας του άπλετο χρόνο για να σκεφτεί ελεύθερα – για ό,τι του έρχεται φυσικά στο μυαλό – θα βοηθήσει το παιδί σας να μάθει ποιος είναι πραγματικά. Η έρευνα έχει δείξει, ότι είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική υγεία να αφήνουμε το μυαλό μας να περιπλανηθεί αντί να επικεντρώνεται συνεχώς σε δραστηριότητες.

Η πλήξη είναι προτιμότερη από την παθητική ψυχαγωγία

Την επόμενη φορά, που το παιδί σας θα παραπονεθεί ότι βαριέται, προσπαθήστε να το βοηθήσετε να αξιοποιήσει στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο.

Ενθαρρύνετε το να αφήσει τον εγκέφαλό του να περιπλανηθεί και να δει, πού πηγαίνουν φυσικά και αβίαστα οι σκέψεις του και να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τα πράγματα που το ενδιαφέρουν πραγματικά.

Τα μικρότερα παιδιά, θα τα καταφέρουν καλύτερα με λίγη καθοδηγούμενη πλήξη. Ζητήστε τους να σκεφτούν κάτι που τους αρέσει να κάνουν ή κάτι που μπορείτε να κάνετε μαζί. Αν έχουν αδέρφια, προτείνετε να κάνουν μια δραστηριότητα μαζί. Ό,τι κι αν κάνετε, μην ανοίξετε την τηλεόραση και μην παραδώσετε το iPad. Σκεφτείτε τις οθόνες ως έσχατη λύση. Ο στόχος μας δεν είναι να «αποφύγουμε την πλήξη με την παθητική ψυχαγωγία» αν μπορούμε να το καταφέρουμε.

Συνεπώς μην φοβάστε να επιτρέψετε στα παιδιά σας να βιώσουν λίγη πλήξη. Θα τους κάνει – και σε εσάς – καλό. Το παιδί σας μπορεί να υποστηρίζει, ότι το να βαριέται είναι βαρετό, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσε να κάνει την παιδική του ηλικία πιο ευτυχισμένη συνολικά.

Φέτος το καλοκαίρι λοιπόν, ας απενοχοποιήσουμε και τη βαρεμάρα και ας αφήσουμε τα παιδιά μας να ανακαλύψουν μόνα τους τι τα κάνει χαρούμενα και δημιουργικά

 

Πηγή: Healthline.com

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση για αίμα και αιμοπετάλια για τον μικρό Ραφαήλ που δίνει μάχη με τον καρκίνο

Οι γυναίκες εμπλέκονται σε ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές πιο συχνά από αυτό που ίσως να πιστεύουν οι περισσότεροι

Με αυτές τις συμβουλές θα αποκτήσετε το τέλειο μαύρισμα στον ήλιο με ασφάλεια

Ροή Ειδήσεων