Αγκαλιές που δεν πρέπει να μένουν άδειες και παιδιά που πρέπει να αγκαλιάζονται… «Ψάχνοντας τη μαμά»

Αγκαλιές που δεν πρέπει να μένουν άδειες και παιδιά που πρέπει να αγκαλιάζονται… «Ψάχνοντας τη μαμά»

Μου τραβάει το βλέμμα το εξώφυλλό του. Είναι πολύ χαριτωμένο. Το ανοίγω και ξεκινώ να το ξεφυλλίζω. «Σε όλα τα παιδιά που στερήθηκαν την αγκαλιά» διαβάζω στην πρώτη του σελίδα.

Η αγκαλιά. Μπορεί να ανακουφίσει τον σωματικό πόνο. Όταν αγκαλιάζουμε και μας αγκαλιάζουν, το σώμα μας εκκρίνει ενδορφίνες, που μπλοκάρουν τα κανάλια του πόνου και τον μαλακώνουν.

Η αγκαλιά. Βοηθάει να αναπτυχθεί η συναισθηματική νοημοσύνη, τα επίπεδα συμπόνοιας,  η ενσυναίσθηση και η κατανόηση.

Η αγκαλιά. Γίνεται σύμμαχος για τη διαμόρφωση μιας δυνατής προσωπικότητας, ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή των παιδιών και εξοστρακίζοντας το φόβο και την ανασφάλειά τους.

Η αγκαλιά. Στηρίζει την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού. Το φυσικό άγγιγμα,  αναστέλλει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες,  ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού ενάντια στην αρρώστια.

Το παίρνω. Το βράδυ θα το διαβάσω στο μικρό μου.  Στο «Ψάχνοντας τη μαμά»,
ο Τέρλι το χελωνάκι βγαίνει από το αβγό του και δεν ξέρει ποια είναι η μαμά του. Ο μικρός ροζ  Τέρλι που στολίζει το εξώφυλλο, έρχεται να μας μάθει, πως σημασία έχει ν’ αγαπάς και να σε αγαπούν, κι όχι να ψάχνεις κάποιον που σου μοιάζει.

Το μικρούλι πηγαίνει σε όλες τις μαμάδες του δάσους. Με τη σειρά, στη μαμά πάπια, τη μαμά βατραχίνα, τη μαμά φίδι. Ώσπου βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πέτρα.

«Μαμά… μανούλα» λέει και ακουμπά το πρόσωπό του πάνω της. Όμως η πέτρα δεν απαντά. Εκείνο της λέει για το ταξίδι του, για το πόσο πεινάει… πάλι καμία απάντηση.

Λίγο πιο πέρα, μια απρόσμενη εξέλιξη θα του προσφέρει ό,τι χρειάζεται.

Στο πρώτο μεταφρασμένο βιβλίο των εκδόσεων Συμμετρία τα παιδιά μαθαίνουν για τους γονείς που μεγαλώνουν παιδιά που δεν είναι δικά τους. Κι όμως, τα αγαπούν, τα φροντίζουν και τα νοιάζονται.

Σ’ αυτόν τον κόσμο υπάρχουν παιδιά που επιθυμούν να έχουν μια μαμά αλλά δεν έχουν. Υπάρχουν όμως και μητέρες που αναλαμβάνουν να μεγαλώσουν αυτά τα παιδιά κι ας μην τους μοιάζουν καθόλου. Στην τελική, ποιος νοιάζεται; Σημασία έχει η αγάπη που μοιράζεσαι με κάποιον κι όχι το πόσο του μοιάζεις.

«Ψάχνοντας τη μαμά»
Εκδόσεις: Συμμετρία
Συγγραφέας: Sepideh Khalili
Μετάφραση: Αρετή Λαμπρόγιαννη
Εικονογράφηση: Sahar Haghoo
Για ηλικίες +3
Σελίδες: 48

Ροή Ειδήσεων