Αλαλούμ στα σχολεία με τις συμπτύξεις τμημάτων – Οι γονείς αντιδρούν για τις τάξεις με 28(!) μαθητές

Κρούσματα στα σχολεία: Ανησυχητική η διασπορά - Tα 2 μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα για να μην μπει λουκέτο

Αλαλούμ στα σχολεία με τις συμπτύξεις τμημάτων – Οι γονείς αντιδρούν για τις τάξεις με 28(!) μαθητές

Ανάστατοι είναι οι γονείς μαθητών σχολείων από όλη τη χώρα καθώς τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται σε πολλές περιοχές συμπτύξεις τμημάτων με αποτέλεσμα εν μέσω πανδημίας αντί για 25 μαθητές ανά τάξη πλέον να υπάρχουν τάξεις που με την ανοχή του Υπουργείου Παιδείας φτάνουν τους 28 με 30(!) μαθητές.

Συγκεκριμένα από την Θεσσαλονίκη, τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά, την Ανατολική Αττική, τα Ιωάννινα, την Κορινθία, την Ηλεία, τη Γ΄ Αθήνας, τη Φωκίδα, τη Σάμο, τη Νάξο, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα υπάρχουν διαμαρτυρίες από εκπαιδευτικούς για μαζική μείωση τμημάτων μέσα από συμπτύξεις.

Τι καταγγέλει η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

«Εξαθέσια σχολεία υποβαθμίζονται σε τετραθέσια, τριθέσια σε διθέσια, διθέσια σε μονοθέσια, ολοήμερα τμήματα κλείνουν ή υποβαθμίζονται, χωρίς κανείς να μπει στον κόπο να ενημερώσει γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί αν υπήρχε αιτία, αυτό δεν έγινε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά γίνεται σαράντα πέντε ημέρες μετά», σημειώνεται στην  σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών ΠΕ για τις συμπτύξεις τμημάτων.

Τι εξυπηρετούν οι συμπτύξεις τμημάτων

Όπως καταγγέλουν στο Infokids.gr γονείς “Με τη νέα τακτική των συμπτύξεων το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να καλύψει τα κενά εκπαιδευτικών σε άλλες σχολικές μονάδες. Είναι απαράδεκτο τα όσα διαδραματίζονται στα σχολεία αυτές τις μέρες. Είμαστε σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και αλλάξει με το έτσι θέλω η καθημερινότητα των μαθητών”. 

Ο μπαμπάς μαθητή του Περιστερίου καταγγέλει στο Infokids.gr “Aντί να επιδιώκουν να ενισχυθεί το δημόσιο σχολείο, κάνουν τα πάντα για να το υποβαθμίσουν και να βάλουν λουκέτο σε σχολικές μονάδες.

Τι θα αντιμετωπίσουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί - Πότε θα τους απαγορεύεται η είσοδος στο σχολείο

“Δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιο μπάχαλο στα σχολεία”

Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας σε σχολείο της Αττικής μιλώντας στο Infokids.gr έκανε λόγο για “μπάχαλο” και αλαλούμ εξαιτίας αυτής της αιφνίδιας στάσης του Υπουργείου για συμπτύξεις τμημάτων. “Υπηρετώ το δημόσιο σχολείο 15 χρόνια και τέτοιες καταστάσεις δεν έχω ξαναζήσει. Αφού έγινε επεξεργασία στοιχείων από το my school (αριθμός τμημάτων, μαθητών, τ. μ αιθουσών) το Υπουργείο ζήτησε από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης αιτιολόγηση για τα σπασίματα τάξεων που είχαν κάτω από 25 μαθητές και πρότεινε τρόπους εξοικονόμησης εκπαιδευτικών, κυρίως μέσω συμπτύξεων τμημάτων, ώστε να καλυφθούν κενά που υπάρχουν στο εκάστοτε ΠΥΣΠΕ!  Είναι ολοφάνερο ότι το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα χιλιάδες κενά των σχολείων με “κόφτες” που επιβάλλονται από το Υπουργείο και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.  Η υπουργός πρέπει να καλύψει άμεσα τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες.”

Κυρία Κεραμέως, φέρτε δασκάλους στα σχολεία και μην στριμώχνετε στις τάξεις τους μαθητές

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στους γονείς είναι η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω που μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι “Αντί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη όσων εκπαιδευτικών απαιτείται ώστε να καλυφθούν τα αρκετά εκπαιδευτικά κενά που ακόμη υπάρχουν , παρά τις διαβεβαιώσεις για έγκαιρη κάλυψη τους φέτος με το άνοιγμα των σχολείων, επιλέγει να χρησιμοποιήσει πρακτικές που επιφέρουν αρνητικές παιδαγωγικές και υγειονομικές συνέπειες , συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολείων.

Μάλιστα ζητάνε από την Νίκη Κεραμέως να δει ξανά την κατάσταση με τον αριθμό μαθητών ανά τάξη και τα κενά στους εκπαιδευτικούς καθώς όπως λένε “Να υπενθυμίσουμε στο ΥΠΑΙΘ ότι τα παιδιά μας δεν είναι απλά αριθμοί, ούτε οι εκπαιδευτικοί μας είναι “κουκιά ” που τα μετράμε και δεν μας βγαίνουν, άρα τα “μαγειρεύουμε” ανάλογα.

Ζητάμε οριστικές λύσεις για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των σχολείων μας και ανάκληση των αποφάσεων για συμπτύξεις τμημάτων , πόσο μάλλον σε καιρό πανδημίας.

Αντιδράσεις για ακατάλληλες συνθήκες μαθημάτων

Μάλιστα πολλοί γονείς κάνουν λόγο και για ακατάλληλες συνθήκες μαθημάτων με 28 μαθητές ανά τμήμα εν μέσω πανδημίας καθώς οι συμπτύξεις τμημάτων σε καμία περίπτωση δεν γίνονται με γνώμονα,  το μέγεθος της τάξης,  τις μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών και φυσικά τις  επιβαρυμένες κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων ( ανεπαρκής αερισμός, μικρά παράθυρα),πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών και διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Νέο λουκέτο σε τάξη λόγω κρούσματος - Mε προληπτικές απολυμάνσεις Δήμοι πασχίζουν να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία

Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης χαρακτήρισε τη συγχώνευση τμημάτων ως «εξορθολογισμό» και ότι «κάποτε έπρεπε να γίνει», κάνοντας λόγο για μεγάλο πλεόνασμα εκπαιδευτικών ωρών.

«Πρέπει τα σχολεία να λειτουργήσουν ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών για να μην έχουμε παρατυπίες. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν ομαλότερα και δεν θα παρουσιάζεται το φαινόμενο κατάχρησης του προσωπικού», δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το υπουργείο Παιδείας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία και εκπαίδευση των μαθητών.

Κινητοποιήσεις από τις Ενώσεις Γονέων  Αγίας Βαρβάρας, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου

Οι Ενώσεις Γονέων Αγίας Βαρβάρας, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου καλούν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την  Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στις 9π.μ. στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, (Αρκαδίας 22 Περιστέρι).

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι “Σε κάθε απόπειρα συγχώνευσης θα μας βρείτε απέναντι, ούτε να το σκέφτεστε να στοιβάξετε ακόμα παραπέρα τα παιδιά μας!  Δε φτάνει που δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία των παιδιών μας από την πανδημία! 

Δε φτάνει που η σχολική χρονιά ξεκίνησε με χιλιάδες κενά από εκπαιδευτικούς και χιλιάδες  παιδιά με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαίδευτικές ανάγκες ακάλυπτα από παράλληλες στηρίξεις! 

Φτιάχνουν τμήματα τερατουργήματα την στιγμή που οι προβλέψεις, για την πορεία της πανδημίας, είναι δυσοίωνες για την διασπορά της στις μικρότερες ηλικίες!”

Καλούν τους γονείς να τους στηρίξουν και απαιτούν ” Να μην κλείσει  ούτε ένα τμήμα, έγκριση των τμημάτων με βάση τις ανάγκες των μαθητών, ολιγομελή τμήματα (15 μαθητές ανά τάξη), να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες, να καλυφτούν όλα τα κενά και να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες κλειστές (!) αίθουσες.”

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Νέο περιστατικό bullying στον Γαλατά: Μαθητής της Γ’ Γυμνασίου έσβησε τσιγάρο πάνω σε μικρότερο παιδί

Εφετείο: Παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση – Ποινή 3.000 ευρώ – Τι απαντούν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Η Ζέττα Μακρή εγκαινίασε τα 3 υπερσύγχρονα γήπεδα που απέκτησαν σχολεία της Σαμοθράκης

Ροή Ειδήσεων