Άλισον Δαμιανού: Η ψυχή του Meet Market μιλά στο Infokids.gr για το event που “φτιάχνει” τις Κυριακές μας!

Άλισον Δαμιανού: Η ψυχή του Meet Market μιλά στο Infokids.gr για το event που "φτιάχνει" τις Κυριακές μας!

Άλισον Δαμιανού: Η ψυχή του Meet Market μιλά στο Infokids.gr για το event που “φτιάχνει” τις Κυριακές μας!

Μια από τις αγαπημένες μας αφορμές για κυριακάτικη βόλτα είναι χρόνια τώρα το Meet Market και αυτό γιατί, πέρα από τις εξαιρετικές προτάσεις αγορών (με υπέροχα χειροποίητα είδη από Έλληνες δημιουργούς), φέρνει πάντα και ένα αίσθημα χαλάρωσης και ευχάριστης, παρεΐστικής διάθεσης, πριν την έναρξη μιας ακόμα κουραστικής εβδομάδας.

Το Meet Market της ερχόμενης Κυριακής, το οποίο μεταφέρθηκε για το Σάββατο 5/11 στο Σεράφειο, μάλιστα, είναι αφιερωμένο στους μικρούς επισκέπτες και ειδικά σχεδιασμένο για ολόκληρη την οικογένεια, με  δωρεάν εκπαιδευτικές και αθλητικές δραστηριότητες, διαδραστικά παιχνίδια και περισσότερα από 40 ελληνικά brands με προϊόντα προσανατολισμένα στο παιδί.

Η Άλισον Δαμιανού, Founder & Creative Director του Meet Market, που βιώνει αυτές τις μέρες τον πυρετό των προετοιμασιών της ερχόμενης Κυριακής, αφιέρωσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της ως εργαζόμενη μαμά για να μιλήσει στο Infokids.gr για το όραμά της που έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς των τελευταίων ετών στην Αθήνα.

Μίλησέ μας για το background σου; Τι ήταν αυτό που σε έφερε στην Ελλάδα και τι σε έκανε να μείνεις; Παραμένεις ακόμα πιστή σε αυτή την απόφαση;

Το background μου, όπως και εγώ, είναι λίγο μπερδεμένο. Γεννήθηκα από Έλληνα πατέρα και Βρετανίδα μητέρα στις ΗΠΑ όπου σπούδαζε ο πατέρας μου. Έζησα εκεί την πρώτη εβδομάδα της ζωής μου, για να αποκτήσω αμερικανικό διαβατήριο και μετά φύγαμε. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, λόγω της δουλειάς του πατέρα μου, μετακομίζαμε κάθε 3 χρόνια – από τη Χάγη της Ολλανδίας, στη Βαρσοβία της Πολωνίας, πίσω στις ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, πίσω στην Αθήνα, ξανά στις ΗΠΑ στη Βοστώνη και μετά στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου σπούδασα στο Chelsea College of Art & Design και πήρα πτυχίο στη Δημόσια Τέχνη.

Μεγαλώνοντας, ερχόμασταν πάντα στην Ελλάδα για το καλοκαίρι για να επισκεφτούμε τον παππού και τη γιαγιά μου και αυτά τα ταξίδια άφησαν ένα βαθύ σημάδι στην καρδιά μου και ένιωθα σαν το σπίτι μου στην Ελλάδα. Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι.

Ήταν καλοκαίρι του 2006 και ζούσα στην Καλιφόρνια, διατηρούσα μια μικρή επιχείρηση κοσμημάτων και τα πουλούσα σε αγορές στην Bay Area. Η γιαγιά μου πέθανε και γύρισα στην Ελλάδα για την κηδεία – και για να μην πολυλογώ, δεν έφυγα ποτέ. Έτσι κατέληξα εδώ – τυχαία.

Αυτό έγινε πριν από 18 χρόνια, και από τότε, ποτέ, ούτε για μια στιγμή, δεν μετάνιωσα που επέστρεψα εδώ. Επιλέγω να ζω εδώ και μου αρέσει η ζωή μου εδώ. Έχω ζήσει σε άλλες χώρες, επομένως μπορώ να συγκρίνω τι σημαίνει η ζωή εδώ με ζωή σε άλλα «πιο επιθυμητά» μέρη… αλλά όχι πιο επιθυμητά για μένα.

Ο καθένας μας αναζητά ιδιότητες από τα μέρη που ζούμε και αναζητούμε την ευτυχία σε αυτές και λίγο πολύ, η Ελλάδα τα έχει όλα… τουλάχιστον για μένα σύμφωνα με αυτά που εγώ χρειάζομαι και εκτιμώ να έχω. Ένα εξαίσιο φυσικό τοπίο, ο ήλιος λάμπει στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, το φαγητό είναι πεντανόστιμο και αγνό, οι άνθρωποι είναι ζεστοί, η ζωή είναι ελαφρώς πιο χαλαρή από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι φίλοι και η οικογένεια είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε. Αυτές είναι οι αξίες και οι ιδιότητες που αναζητώ για το μέρος που αποκαλώ σπίτι μου. Νιώθω πολύ ευγνώμων που κατάφερα να δημιουργήσω μια δουλειά που αγαπώ και βρήκα έναν τρόπο που με εκφράζει να ζήσω εδώ, ώστε να μεγαλώσω την οικογένειά μου και να έχω υπέροχους φίλους. Τι άλλο θα μπορούσα να ζητήσω;

Ποια ήταν η αφορμή για να εμπνευστείς και να δημιουργήσεις το Meet Market;

Όπως είπα, ζούσα στην Καλιφόρνια και διατηρούσα μια μικρή επιχείρηση κοσμημάτων που έφτιαχνα η ίδια. Πουλούσα τις δημιουργίες μου σε καταστήματα και σε διάφορες αγορές γύρω από την Bay Area. Επίσης, έχοντας σπουδάσει στο Λονδίνο, επισκεπτόμουν τις υπέροχες αγορές εκεί με κάθε ευκαιρία που έβρισκα, και μάλιστα η διατριβή ήταν πάνω σε αυτού του τύπου τις αγορές. Πάντα λοιπόν είχα αγάπη για τα markets και ως επισκέπτης και ως πωλητής. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα και αποφάσισα να ζήσω εδώ, άρχισα να ψάχνω για αυτές τις αγορές για να πουλήσω τα κοσμήματά μου, αλλά δεν μπορούσα να βρω ακριβώς αυτό που έψαχνα.

Ωστόσο, καθώς περπατούσα στους δρόμους της πόλης και άρχισα να χτίζω τη νέα μου ζωή, βρήκα μια πολύ ζωντανή κοινότητα τοπικών σχεδιαστών, χειροτεχνών και παραγωγών. Και ήταν μια κοινότητα τόσο εμπνευσμένη και τόσο αυθεντική. Άρχισα να συναντώ ολοένα και περισσότερους δημιουργούς με τους οποίους μοιραζόμασταν τις ίδιες ιδέες και σκέφτηκα ότι αυτή η αγορά χειροτεχνών που έψαχνα δεν υπήρχε, αλλά υπήρχε η ανάγκη για μια και αυτή ήταν μια ευκαιρία να την σχεδιάσω ενώνοντας το τοπικό ταλέντο.

Και αυτή η αγορά θα μπορούσε να είναι ό,τι και όπως τη θέλαμε. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε μερικούς dj για ατμόσφαιρα πάρτι, μερικά κοκτέιλ για περισσότερη διασκέδαση και κοινωνικοποίηση, κάποιες παράλληλες δραστηριότητες για να ενισχύσουμε την αίσθηση της παρέας και της κοινότητας – και να οργανώσουμε στ’ αλήθεια μια γιορτή από αυτή την αυθεντική, δημιουργική, τοπική σκηνή.

Και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Meet Market, στην αρχή ως μια χριστουγεννιάτικη αγορά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο τον Δεκέμβριο του 2007, με περίπου 20 πωλητές να πουλούν ένα ωραίο εκλεκτικό μείγμα εμπορευμάτων, στον πρώτο όροφο ενός σούπερ μοντέρνου μπαρ (k44 στο Γκάζι) που συχνάζα. Και από το πουθενά ήταν τεράστια επιτυχία! Η σωστή ώρα, το σωστό μέρος, πολλοί επισκέπτες, έγιναν πολλά ψώνια και στο τέλος του Σαββατοκύριακου, όλοι ήθελαν να μάθουν πότε θα γίνει το επόμενο.

Το Meet Market γίνεται σταδιακά όλο και πιο Kid-Friendly γιατί ο ίδιος ο κόσμος το οδήγησε προς τα εκεί. Εξάλλου, οι Κυριακές είναι παραδοσιακά αφιερωμένες στην οικογένεια. Τι περιμένει τους μικρούς επισκέπτες στο event της 6ης Νοεμβρίου; Γιατί αξίζει να έρθουν; Τι απολαμβάνουν περισσότερο τα δικά σου παιδιά σε αυτό;

Το Meet Market ήταν το πρώτο μου “παιδί” 10 χρόνια μετά την έναρξη του Meet Market, γέννησα τον μεγαλύτερο γιο μου τον Damian και δυόμισι χρόνια αργότερα τον δεύτερο γιο μου, τον Ari. Και έτσι το Meet Market απέκτησε μερικά αδέρφια και έπρεπε όλοι να προσαρμοστούμε. Το Meet Market έχει εξελιχθεί μαζί μου, γιατί είναι ένα τεράστιο κομμάτι του εαυτού μου, και όπως οι προτεραιότητες, οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντά μου αλλάζουν, το ίδιο συμβαίνει και με το Meet Market.

Είναι αστείο γιατί κοιτάζοντας πίσω όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά, το Meet Market ήταν κάτι που προσέλκυσε κυρίως άτομα ηλικίας 20 ετών, τόσο από πλευράς επισκεπτών όσο και εκθετών. Ανοίγαμε στις 3, κλείναμε τα μεσάνυχτα, κάναμε after party και πίναμε πολλά κοκτέιλ. Τώρα, 15 χρόνια αργότερα, το Meet Market συνεχίζει να προσελκύει 20χρονους, αλλά κυρίως ένα πλήθος άνω των 30 με οικογένειες, φίλους, παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες και κατοικίδια. Το κοινό μας έχει διευρυνθεί. Ανοίγουμε πριν το μεσημέρι και κλείνουμε στις 10.  Έχουμε παιδικές δραστηριότητες και προϊόντα για όλη την οικογένεια. Όπως και εγώ, οι επισκέπτες και οι εκθέτες έχουν παντρευτεί, έχουν μεγαλώσει παιδιά και  εξισορροπούν δουλειά και οικογενειακή ζωή. Το Meet Market αντανακλά την εξέλιξή μας και προσαρμόζεται σε αυτές τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής.

Τόσο πολύ που αποφασίσαμε πριν από μερικά χρόνια να διοργανώσουμε Meet Markets αφιερωμένα σε παιδιά και οικογένειες, με προϊόντα προσανατολισμένα στο παιδί και τους γονείς και πολλές δωρεάν διασκεδαστικές δραστηριότητες για τα παιδιά. Αρχικά, το δοκιμάσαμε στο Κτήμα Αρίστη, ένα όμορφο κτήμα στο Χαλάνδρι.

Επειδή είμαστε γνωστοί για τις εκδηλώσεις μας στο κέντρο της πόλης, θέλαμε να δοκιμάσουμε και ένα Kids & Families Meet Market στο κέντρο της πόλης. Το Σεράφειο φάνηκε ως η ιδανική τοποθεσία, με εσωτερικό εκθεσιακό χώρο για την αγορά και πολλούς υπαίθριους χώρους για δραστηριότητες, πάγκους για φαγητό και ποτό και χώρο να καθήσεις.

Αξίζει να έρθετε γιατί τα παιδιά της οικογένειας, τα ανήψια, τα βαφτιστήρια μας θα περάσουν καλά, θα έχουν την ευκαιρία πάρουν μέρος στις διάφορες δραστηριότητες που έχουμε προγραμματίσει από slacklining μέχρι ταχυδακτυλουργικά, εργαστήριο κινηματογράφου, θεατρικό παιχνίδι, circus workshop, facepainting… και όλα αυτά δωρεάν. Οι γονείς μπορούν να βρουν προϊόντα υψηλής ποιότητας για τα παιδιά τους που είναι φτιαγμένα με αγάπη. Αλλά θα υπάρχουν και μερικά προϊόντα για τους γονείς φυσικά. Επιπλέον, και σε αυτό το Meet Market θα έχουμε djs, αλλά θα είναι όλοι μπαμπάδες. Οι οικογένειες μπορούν να συναντήσουν άλλες οικογένειες και όλοι μαζί θα μοιραστούμε το όμορφο χάος της οικογενειακής ζωής σε ένα περιβάλλον Meet Market.

Αυτό που αγαπούν περισσότερο τα αγόρια μου στο Meet Market είναι το γεγονός ότι νιώθουν σαν στο σπίτι τους, μπορούν να τρέχουν ελεύθερα και ξέρουν πάντα πού να με βρουν. Λατρεύουν το φαγητό – το παστέλι από το SAOS, το άλειμμα σοκολάτας Kakau Worship και το φαλάφελ από το Φαλαφελάδικο. Και τους αρέσει όταν ο Fundastick κάνει ταχυδακτυλουργικά με τη φωτιά. Fun fact: δεν με πιστεύουν όταν τους λέω ότι το οργανώνω!

Διαβάστε ακόμα:

Ο “Ρομπέν των Δασών”, ο αγαπημένος ήρωας όλων των εποχών στην παιδική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου

«Σπίτι μου»: Η εξειδίκευση των δράσεων στεγαστικής πολιτικής – Πώς επωφελούνται τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Η επιστολή 13χρονου στην Κ. Σακελλαροπούλου για τις πλημμύρες στην Κρήτη – “Μόνο η δική σας επίσκεψη θα μας δώσει θάρρος”