Αλλεργίες της άνοιξης στα παιδιά: Τι θα πρέπει να προσέξετε

Ανάπτυξη παιδιού

Αλλεργίες της άνοιξης στα παιδιά: Τι θα πρέπει να προσέξετε

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλεργίες της άνοιξης στα παιδιά.

Η άνοιξη συνήθως συνοδεύεται από ζεστές ημέρες, ηλιοφάνεια, και γενικότερα καλοκαιρία. Το γεγονός αυτό συνδέεται με την επιθυμία μας να βγούμε στη φύση και να απολαύσουμε αυτό τον καλό καιρό. Ωστόσο, πολλές φορές η άνοιξη συνοδεύεται επίσης από την εμφάνιση διαφόρων αρνητικών καταστάσεων, που δεν είναι άλλες από τις αλλεργίες, και μάλιστα στα παιδιά.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλεργίες της άνοιξης στα παιδιά, καθώς και τι θα πρέπει να προσέξετε για την εύκολη αντιμετώπιση τους.

Τι είναι οι αλλεργίες της άνοιξης;

Αλλεργία δεν είναι άλλο από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε διάφορες ουσίες, όπως για παράδειγμα τη γύρη ή κάποια τρόφιμα, τα οποία από τη φύση τους δε θεωρούνται επιβλαβή. Η εμφάνιση της αλλεργίας πραγματοποιείται σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε ουσίες οι οποίες δεν επηρέαζαν πιο πριν το άτομο.

Πιο αναλυτικά, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης των παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στη σωστή λειτουργία του, ενώ την ίδια στιγμή αναπτύσσει αντιδραστικούς μηχανισμούς που τον προστατεύουν έναντι των ουσιών αυτών. Στα άτομα με αλλεργία εντοπίζεται διαταραχή σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να θεωρούνται επιβλαβείς ακόμη και αβλαβείς ουσίες. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από την υπεραντίδραση σε αυτές.

Ποια είναι η μορφή των πιο συνηθισμένων αλλεργιών της άνοιξης;

Η περίοδος της άνοιξης χαρακτηρίζεται για την εμφάνιση συγκεκριμένων αλλεργιών. Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν:

Αλλεργική ρινίτιδα: Βασικά της χαρακτηριστικά αποτελούν το συχνό φτέρνισμα, το μπούκωμα (ρινική συμφόρηση), η καταρροή, αλλά και φαγούρα (κνησμός) στη μύτη.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Προκαλεί ερεθισμό και ερυθρότητα των ματιών, καθώς και συχνό δάκρυσμα.

Αλλεργικό βρογχικό άσθμα: Χαρακτηρίζεται από ξηρό βήχα, σφύριγμα κατά τη διάρκεια της εκπνοής (συριγμός), δύσπνοια, καθώς και ενόχληση- “βάρος” στο στήθος.

Αλλεργιογόνα και εμφάνιση αλλεργιών της άνοιξης σε παιδιά

Οι αλλεργίες προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από τα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα συνήθως εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της όσφρησης, ή της επαφής με το δέρμα. Η γύρη διαφόρων φυτών και δέντρων, καθώς και οι μύκητες που αναπτύσσονται εξαιτίας της έντονης βλάστησης, της ανόδου της θερμοκρασίας και της υγρασίας αποτελούν μερικά αλλεργιογόνα.

Τρόποι πρόληψης αλλεργιών της άνοιξης στα παιδιά

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, την οποία έχει συστήσει ο γιατρός. Το αποτέλεσμα της αγωγής είναι η αποφυγή της επιδείνωσης της εμφάνισης των συμπτωμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε έτσι ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας στην αποφυγή της έκθεσης τους στα αλλεργιογόνα και της εμφάνισης των έντονων συμπτωμάτων.

Ανάμεσα σε αυτά ανήκουν:

• Αποφύγετε την έκθεση σε χώρους με μεγάλη βλάστηση πολύ πρωινές ώρες (7-10 πμ) και απογευματινές ώρες (3-5 μμ), διότι τότε παρατηρείται μεγάλη παραγωγή γύρης.

• Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να περπατάει ξυπόλητο στην εξοχή.

• Επιλέξτε κλιματιστικά με φίλτρα υψηλής απόδοσης.

• Αποφύγετε το αέρισμα και το στέγνωμα κλινοσκεπασμάτων και ρούχων σε εξωτερικούς χώρους την εποχή της γυρεοφορίας.

• Μειώστε την υγρασία στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού. Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων που προκαλούν αλλεργίες.

• Αποφύγετε το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού.

Φυσικά, η επίσκεψη σε έναν παιδίατρο θα σας βοηθήσει να διακρίνεται αν πρόκειται για αλλεργίες, και θα προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις για την εύρεση του λόγου εμφάνισης τους και της έγκαιρης αντιμετώπισης.

Ροή Ειδήσεων