Εφηβεία: Πώς τα παιδιά θα εξασφαλίσουν καλό ύπνο (ειδικά εν μέσω εξετάσεων);

https://infokids.gr/amerikaniki-akadimia-iatrikis-ypnou-o-kakos-ypnos-kai-ta-social-epireazoun-arnitika-tin-anaptyxi-tou-egkefalou-ton-efivon/

Εφηβεία: Πώς τα παιδιά θα εξασφαλίσουν καλό ύπνο (ειδικά εν μέσω εξετάσεων);

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει αυτό που συνδέεται στενά με τον κακό ύπνο σε αυτές τις ηλικίες.


Μια νέα μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου διαπίστωσε μια ξεχωριστή σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου, της χρήσης των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ενεργοποίησης του εγκεφάλου σε όλες τις περιοχές που είναι βασικές για τον εκτελεστικό έλεγχο και την επεξεργασία πληροφοριών.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση SLEEP 2024 και τα αποτελέσματά της δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της μικρότερης διάρκειας ύπνου και της μεγαλύτερης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους.

Η ανάλυση των ιατρικών παρατηρήσεων του εγκεφάλου υποδηλώνουν μια λεπτή αλληλεπίδραση μεταξύ συγκεκριμένων περιοχών του κατά τη διάρκεια της εφηβείας και την επίδρασή τους στη συμπεριφορά και τον ύπνο στο πλαίσιο της χρήσης ψηφιακών μέσων.

Ο κακός ύπνος και η υψηλή εμπλοκή στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Καθώς αυτοί οι νεαροί εγκέφαλοι υφίστανται σημαντικές αλλαγές, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο κακός ύπνος και η υψηλή εμπλοκή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν την ευαισθησία της νευρικής ανταμοιβής», δήλωσε η Orsolya Kiss, η οποία έχει διδακτορικό στη γνωστική ψυχολογία και είναι ερευνήτρια στο SRI International στο Menlo Park της Καλιφόρνια. «Αυτή η περίπλοκη αλληλεπίδραση δείχνει ότι τόσο η ψηφιακή δέσμευση όσο και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζουν σημαντικά την εγκεφαλική δραστηριότητα, με σαφείς συνέπειες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων».

Τα στοιχεία

Αυτή η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από 6. 516 εφήβους, ηλικίας 10-14 ετών. Η διάρκεια του ύπνου αξιολογήθηκε από το ερωτηματολόγιο Chronotype του Μονάχου και η ψυχαγωγική χρήση των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσω της Έρευνας Χρόνου Οθόνης Νέων. Οι δραστηριότητες του εγκεφάλου αναλύθηκαν από λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες.

Η μελέτη χρησιμοποίησε τρία διαφορετικά σύνολα μοντέλων και άλλαξε προγνωστικούς παράγοντες και αποτελέσματα κάθε φορά. Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν ως προς την ηλικία, το χρονοδιάγραμμα της πανδημίας COVID-19 και τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά.

Η χρήση των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η διάρκεια του ύπνου

Ο Kiss σημείωσε ότι αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν νέες ιδέες για το πώς δύο σημαντικές πτυχές της σύγχρονης εφηβικής ζωής – η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η διάρκεια του ύπνου – αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

«Η κατανόηση των συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις μας βοηθά να εντοπίσουμε πιθανούς κινδύνους και οφέλη που σχετίζονται με την ψηφιακή δέσμευση και τις συνήθειες ύπνου», δήλωσε ο Kiss. «Αυτή η γνώση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα μπορούσε να καθοδηγήσει την ανάπτυξη πιο ακριβών, τεκμηριωμένων παρεμβάσεων με στόχο την προώθηση πιο υγιεινών συνηθειών».

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου συνιστά ότι οι έφηβοι ηλικίας 13 έως 18 ετών πρέπει να κοιμούνται 8 έως 10 ώρες σε τακτική βάση.

  • Το AASM ενθαρρύνει επίσης τους εφήβους να αποσυνδεθούν από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον 30 λεπτά έως μία ώρα πριν από τον ύπνο.
  • Το SLEEP είναι η ετήσια συνάντηση των Associated Professional Sleep Societies, μιας κοινοπραξίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου και της Εταιρείας Έρευνας Ύπνου.

Πηγή: https://www.sciencedaily.com

Διαβάστε επίσης:

Τεχνητή νοημοσύνη και παιδιά: Είναι ασφαλής η χρήση της;

Ένας ψυχολόγος δείχνει πώς να καταλάβετε εάν το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ ή αν είναι απλώς ζωηρό