Αμνιοπαρακέντηση: Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Ανδρέας Κόμης μιλά στο infokids.gr για την εξέταση που μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού

Αμνιοπαρακέντηση: Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Ανδρέας Κόμης μιλά στο infokids.gr και λύνει κάθε απορία για την εξέταση

Αμνιοπαρακέντηση: Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Ανδρέας Κόμης μιλά στο infokids.gr για την εξέταση που μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού

Η αμνιοπαρακέντηση (ή αμνιοκέντηση) είναι ειδική διαγνωστική επεμβατική εξέταση, κατά την οποία, μέσω μιας λεπτής βελόνας, λαμβάνεται αμνιακό υγρό από την κοιλιά μιας εγκύου γυναίκας. Το αμνιακό υγρό είναι εκείνο το υγρό που περιβάλει το έμβρυο μέσα στη μήτρα.

Γιατί γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;

Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται για να πάρουμε συγκεκριμένη ποσότητα αμνιακού υγρού (20ml). Αυτό το υγρό εξετάζεται, με σκοπό να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το έμβρυο (απλός ή μοριακός καρυότυπος), αφού μέσα στο υγρό περιέχονται κύτταρα του εμβρύου.

Η συχνότερη αιτία – ένδειξη για την εξέταση, είναι να μάθουμε εάν το έμβρυο πάσχει από κάποιο γενετικό νόσημα, όπως είναι το Σύνδρομο Down, η κυστική ίνωση, η μεσογειακή αναιμία κ.α. Ένδειξη επίσης για να κάνουμε αμνιοπαρακέντηση, μπορεί να μας δώσει κάποια αιματολογική εξέταση της μητέρας ή του πατέρα (γονιδιακό νόσημα ή χρωμοσωματική ανωμαλία), που βάζουν την υποψία κάποιου γενετικού προβλήματος, όπως και η ύπαρξη κάποιου κληρονομικού νοσήματος στην οικογένεια.

Συνήθως όμως κάνουμε αμνιοπαρακέντηση για γενετικά νοσήματα στις περιπτώσεις όπου στο υπερηχογράφημα (Αυχενική διαφάνεια, Β Επιπέδου) βρίσκεται κάποια βλάβη – ανωμαλία στο έμβρυο (ή υποψία αυτών), ή η μητέρα βρίσκεται σε μεγάλη αναπαραγωγική ηλικία (> 35-40 ετών).

Παρακάτω, στη συνέντευξη, ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Ανδρέας Κόμης μάς λύνει όλες τις απορίες αναφορικά με την εξέταση της αμνιοπαρακέντησης.

Διαβάστε επίσης

Απίστευτο θέαμα στη Μαγνησία: Ψαράδες είδαν… λύκο να κολυμπάει στη θάλασσα [βίντεο]

“Έφυγε” από τη ζωή ο 5χρονος Αλέξανδρος μετά από γενναία μάχη – Όταν η γειτονιά είχε ενωθεί για να του κάνουν έκπληξη (video)