Ανατροφή παιδιών: 5 πράγματα που οι μπαμπάδες διδάσκουν στις μαμάδες

Ανατροφή παιδιών: 5 πράγματα που οι μπαμπάδες διδάσκουν στις μαμάδες

Η ανατροφή των παιδιών σίγουρα δεν είναι μόνο δουλειά της μητέρας. Ενώ υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι οι μητέρες αναλαμβάνουν πιο άνετα το ρόλο του γονέα σε σχέση με τους μπαμπάδες, τα παιδιά χρειάζονται τόσο την φροντίδα και το στυλ ανατροφής που μπορούν να τους δώσουν οι μητέρες τους, όσο και μια πιο πρακτική μέθοδο που έχουν έμφυτη οι περισσότεροι μπαμπάδες.

Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες έχουν σίγουρα διαφορετικά στυλ ανατροφής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η άλλη πλευρά κάνει κάτι λάθος. Οι μαμάδες έχουν συνήθως την τάση να συγκρίνουν τον τρόπο που οι σύντροφοι χειρίζονται τις ανάγκες των παιδιών με τον δικό τους τρόπο. Αντίθετα, θα μπορούσαν να τους ενθαρρύνουν και να τους υποστηρίξουν περισσότερο στο νέο αυτό ρόλο τους. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά πράγματα που οι μαμάδες θα μπορούσαν να διδαχθούν από τους συζύγους τους:

Δίνουν κίνητρο στα παιδιά

Όταν τα παιδιά φαίνεται ότι παλεύουν για να καταφέρουν κάτι ή όταν ξαφνικά σκοντάφτουν και πέφτουν κάτω, οι μητέρες είναι πιο συχνά εκείνες που θα τρέξουν να τα βοηθήσουν. Ωστόσο, η μέθοδος ανατροφής του πατέρα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αντιμετωπίσουν τον πραγματικό κόσμο και να εργαστούν μόνα τους για την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Δεν είναι λάθος να βοηθάμε τα παιδιά, αλλά είναι κάποιες φορές που ο τρόπος των μπαμπάδων δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να μεγαλώσουν και να είναι υπεύθυνα. Επιπλέον, θα μάθουν έτσι να εκτιμούν την αίσθηση της ολοκλήρωσης και της ανεξαρτησίας.

Είναι πιο αυθόρμητοι

Με όλες τις ευθύνες και τις απαιτήσεις της μητρότητας, η διατήρηση μιας σωστής ρουτίνας συχνά δουλεύει για τις περισσότερες μαμάδες. Οι μπαμπάδες, από την άλλη πλευρά, είναι πιο αυθόρμητοι και ευέλικτοι όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών. Είναι πιο πρόθυμοι να αφήσουν τα παιδιά να είναι ακατάστατα μερικές φορές, μετατρέποντας για παράδειγμα μια βαρετή αγγαρεία σε παιχνίδι. Ενώ οι ρουτίνες και τα χρονοδιαγράμματα είναι εξαιρετικά σημαντικά, οι απρογραμμάτιστες δραστηριότητες, τα παιχνίδια ή ακόμα και τα περιστασιακά διαλείμματα από τις συνηθισμένες δουλειές του σπιτιού μπορούν να προσφέρουν στις μητέρες και τα παιδιά ποιοτικό χρόνο για διασκέδαση.

Είναι πιο άμεσοι με τα παιδιά

Οι μπαμπάδες τείνουν να είναι πιο άμεσοι όταν μιλούν στα παιδιά τους. Μερικές φορές, αυτή η μέθοδος μπορεί να φαίνεται πολύ σκληρή και καθόλου τρυφερή, αλλά έτσι είναι οι μπαμπάδες: λένε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Επιπλέον, είναι πιο κατανοητοί στο να εξηγήσουν στα παιδιά τις πιθανές συνέπειες μιας κατάστασης, πράγμα το οποίο μπορεί να διδάξει τις μητέρες να είναι πιο σταθερές και αυστηρές όταν η περίσταση το απαιτεί.

Αφήνουν τα παιδιά να ρισκάρουν

Οι μαμάδες μπορεί να είναι υπερπροστατευτικές κατά καιρούς, ειδικά όταν τα παιδιά αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους. Από την άλλη πλευρά, οι μπαμπάδες αφήνουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν νέες δραστηριότητες επειδή το βλέπουν ως μια ευκαιρία να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Ενώ είναι σημαντικό οι γονείς να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια του παιδιού τους, πρέπει επίσης να του παρέχουν χώρο και χρόνο για να εξερευνήσει νέα πράγματα που θα ωφελήσουν την ανάπτυξή του.

Εμπιστεύονται το ένστικτό τους

Οι περισσότερες νέες μανούλες διαβάζουν κάθε εγχειρίδιο γονέων που πέφτει στα χέρια τους, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι κάνουν τα πάντα σωστά για το μωρό τους και όταν κάτι πάει στραβά αρχίζουν να κατηγορούν τον εαυτό τους. Από την άλλη πλευρά, οι μπαμπάδες είναι πιο χαλαροί και πιο πρόθυμοι να εμπιστευτούν το ένστικτό τους. Ακόμη κι αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν τέλεια ή σύμφωνα με τις υποδείξεις των βιβλίων, το γεγονός ότι ικανοποιούνται οι ανάγκες των παιδιών τους αρκεί.

Ροή Ειδήσεων