Άνοιγμα σχολείων: Πώς θα λειτουργήσουν σε περίπτωση «έκρηξης» κρουσμάτων – Το plan b’

Άνοιγμα σχολείων: Το plan b σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα

Άνοιγμα σχολείων: Πώς θα λειτουργήσουν σε περίπτωση «έκρηξης» κρουσμάτων – Το plan b’

Βάσει των σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στα σχολεία  και τα τα οποία θα διατηρηθούν – με μικρές αποκλίσεις- τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες.

Όπως υποστηρίζει με δηλώσεις του στο iatropedia.gr, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, «υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης -τόσο για τα σχολεία όσο και για την κοινωνία- εάν η κατάσταση επιδεινωθεί στη συνέχεια».

«Προσαρμοζόμαστε με την εξέλιξη της πανδημίας και κινούμαστε ανάλογα με τις επιταγές της», ήταν το σκεπτικό που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση για την χαλάρωση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και υποχρεωτικών self test στα σχολεία, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου.

«Με βάση τα δεδομένα εδώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό -γιατί ο ιός δεν είναι κάτι ενδημικό- βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Δεν έχει παρατηρηθεί, επίσης, ούτε στην Ελλάδα να δημιουργεί ο ιός ιδιαίτερο πρόβλημα. Οπότε ξεκινάμε χαλαρά», εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπέρμαχος της άποψης -εντός και εκτός της Επιτροπής των Επιδημιολόγων- οι μαθητές να μην επιστρέψουν στα θρανία με τα περιοριστικά μέτρα της περσινής χρονιάς, ο επιστήμονας εξηγεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε αυτή η “παράτολμη” -για κάποιους- απόφαση: Τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η κατάσταση δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά, όπως λέει.

Στη συνέχεια, η κατάσταση θα επανεξεταστεί, όπως δηλώνει στο iatropedia.gr: «Ο βασικός δείκτης που καθορίζει αν θα χρειαστούν μέτρα είναι η πίεση στα νοσοκομεία. Κυρίως οι διασωληνωμένοι. Οπότε αν το χειμώνα δούμε ότι αυξάνονται οι διασωληνωμένοι σε αριθμούς αντίστοιχους του περσινού χειμώνα, είναι πιθανόν να επανέλθουν κάποια μέτρα. Αλλά δεν θα επανέλθουν μόνο στα σχολεία, θα επανέλθουν παντού. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό, όμως, είναι εξαιρετικά μικρή. Απλά δεν σημαίνει ότι δεν το παρακολουθούμε», υπογραμμίζει.

Ποιο είναι το PLAN B

Στην περίπτωση αυτή -που δεν έχει μικρές πιθανότητες να συμβεί- η διασπορά της πανδημίας μπορεί να μεταβληθεί και να διαφοροποιηθεί από τις επιστημονικές προβλέψεις, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

«Με βάση τα στελέχη της Όμικρον και της μεταδοτικότητας που βλέπουμε τώρα, υπολογίζουμε πως εκεί περίπου θα κυμανθεί. Αυτό είναι ένα σενάριο. Υπάρχει, όμως, και σενάριο που αλλάζει η κατάσταση. Αν δηλαδή, έρθει ένα στέλεχος τελείως διαφορετικό, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τότε δεν μπορούμε να το προβλέψουμε το αποτέλεσμα», παραδέχεται ο επιδημιολόγος.

Οι ειδικοί επιστήμονες δεν θα διστάσουν να επιστρατεύσουν plan b’, το οποίο -στην περίπτωση που ο νέος ιός δεν βελτιώνει αλλά χειροτερεύει την εικόνα της πανδημίας- μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και επαναφορά μέτρων.

“Παρακολουθούμε την κατάσταση και εάν συμβεί κάτι, για παράδειγμα όπως είπα, ένα στέλεχος πιο μεταδοτικό που αλλάζει την κατάσταση και την επιδημιολογική εικόνα, τότε μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν μέτρα. Βέβαια αυτό είναι ένα σενάριο. Ένα plan b … εάν και εφόσον… Υπάρχει plan b, αλλά η πιθανότητα να συμβεί είναι εξαιρετικά μικρή”, καταλήγει ο Καθηγητής Μαγιορκίνης.

Διαβάστε επίσης:

«Δεν μένεις έγκυος από βιασμό»: Σάλος με τη δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης – «Κεραυνοί» από τη Νίκη Κεραμέως

Κόμμα: Το πιο συχνό σημείο στίξης του γραπτού λόγου – Πώς θα το χρησιμοποιήσετε σωστά

Αυτό είναι το αναβαθμισμένο πρόγραμμα του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου μέχρι τις 17:30