«Άνοιξε παιδί μου και κανένα βιβλίο»: Διάβασμα και καλοκαιρινές διακοπές συνδυάζονται;

«Άνοιξε παιδί μου και κανένα βιβλίο»: Διάβασμα και καλοκαιρινές διακοπές συνδυάζονται;

«Άνοιξε παιδί μου και κανένα βιβλίο»: Διάβασμα και καλοκαιρινές διακοπές συνδυάζονται;

Η διαχρονική καλοκαιρινή διαμάχη!

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που φέρνει μαζί της και μια διαχρονική διαμάχη μεταξύ γονέων και παιδιών. Η φράση «άνοιξε παιδί μου και κανένα βιβλίο» συχνά προκαλεί αντιδράσεις στο σπίτι, αποτελώντας τον επίκεντρου ενός καθημερινού διλήμματος. Για τα παιδιά, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι χρόνος χαλάρωσης και ελευθερίας, ενώ για πολλούς γονείς αποτελούν ευκαιρία για εκμάθηση και διαβάσματος.

Σε μια κοινωνία όπου η εκπαίδευση και η πίεση για επίτευξη αποτελούν βασικά στοιχεία της καθημερινότητας, το καλοκαίρι αποτελεί μια πολύτιμη παύση. Είναι ο χρόνος που τα παιδιά ξεφεύγουν από τα βιβλία και τις ασκήσεις, βυθίζονται στα παιχνίδια τους και αναζητούν περιπέτειες στους κήπους, στις αυλές, στις παραλίες. Επομένως, μπορούν τα βιβλία να βρουν χώρο σε αυτό το σκηνικό;

Τι λένε οι ειδικοί;

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Γιάννη Ξηντάρα, η απάντηση είναι θετική. Μετά από μια απαιτητική σχολική χρονιά, οι παιδικές ψυχές χρειάζονται χρόνο για να ξεκουραστούν και να απελευθερωθούν από το άγχος. Το διάβασμα δεν πρέπει να είναι επιβαρυντικό, αλλά αντίθετα, πρέπει να ενθαρρύνεται ως μέσο ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Το να επιτρέπουμε στα παιδιά να επιλέγουν τα βιβλία τους ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους ενισχύει την αυτονομία τους και διευκολύνει την πρόσβαση τους στη γνώση και τη φαντασία.

Η σημασία του ελεύθερου διαβάσματος

Η δραστηριότητα του διαβάσματος επίσης συμβάλλει στην εκπαίδευση του μυαλού και την ανάπτυξη της φαντασίας. Όπως επισημαίνει ο κ. Ξηντάρας, η εξοικείωση των παιδιών με τη διαδικασία της μάθησης μέσω του διαβάσματος είναι ένας πολύτιμος πρόλογος για τη νέα σχολική χρονιά. Μακάρι λοιπόν οι γονείς να αντιληφθούν τη σημασία της αυτοσχεδιαστικής ανάγνωσης, ως ένα ευχάριστο ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και της φαντασίας.

Μια συμβουλή για τους γονείς

Έτσι λοιπόν, ας μην αγωνιζόμαστε να μετρήσουμε τις σελίδες που διαβάζει ένα παιδί αλλά ας προσπαθήσουμε να το εμπνεύσουμε να αγαπήσει το διάβασμα, μιας και αυτός είναι ο πιο βέβαιος τρόπος για να το κάνουμε μέρος της ζωής του, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου.

Ροή Ειδήσεων