Αντιμέτωποι με κυρώσεις και πρόστιμα οι αρνητές γονείς – Τι θα γίνει με την φοίτηση των παιδιών τους

Αντιμέτωποι με κυρώσεις οι αρνητές γονείς - Τι θα γίνει με την φοίτηση των παιδιών τους

Αντιμέτωποι με κυρώσεις και πρόστιμα οι αρνητές γονείς – Τι θα γίνει με την φοίτηση των παιδιών τους

Το ζήτημα με τους αρνητές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο προβληματίζει έντονα την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση των ποινών  ώστε να παταχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που καταγράφονται σε όλη τη χώρα.

Μακρή: Έρχεται αυστηροποίηση ποινών για τους γονείς αρνητές

Ζέττα Μακρή

Σε σημερινές της δηλώσεις στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των γονεών αρνητών προαναγγέλοντας την έκτακτη ρύθμιση που θα έρθει τάχιστα στην Βουλή για αυτούς.

«Μείζονα σημασία έχει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι μόνο υποχρέωση γονέων και κηδεμόνων τα παιδιά να διδαχθούν, είναι και δικαίωμα των ίδιων των παιδιών. Άρα πέρα από την διάσταση που θα έχει η πιθανή αφαίρεση της άσκησης της γονικής μέριμνας από γονείς ή κηδεμόνες που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο στερώντας τους αυτό το δικαίωμα, θα έχει πια και την ποινική τιμωρία».

Τι προβλέπεται για τους μαθητές που απέχουν από τα σχολεία

Αναφορικά με το πώς και αν μπορούν οι μαθητές εφόσον επιστρέψουν στο σχολείο τους, να μην χάσουν την χρονιά τους, η κ. Μακρή ξεκαθάρισε πως το Υπουργείο δεν έχει αποφασίσει κάτι σχετικά, υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός των απουσιών δεν τίθεται αυθαίρετα.

«Είναι ο αριθμός που κατά τους παιδαγωγούς δεν δικαιολογεί το παιδί να προχωρήσει στην επόμενη τάξη γιατί δεν έχει καλύψει την ύλη. Είναι μιας τάξεως θέμα και πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά θα χάσουν την χρονιά τους και είναι μιας άλλης τάξεως θέμα το να προχωρήσει ένα παιδί στην επόμενη βαθμίδα χωρίς να έχει καλύψει την ύλη της προηγούμενης. Είναι ένα θέμα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει αβασάνιστα».

Θ. Ζαούτης: Εξαιρετικά επιτυχημένο μοντέλο τα σχολεία στην έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων

Τριετής κάθειρξη και χρηματική ποινή για τους αρνητές γονείς

H Γιάννα Παναγοπούλου, ποινικολόγος, μίλησε στην ΕΡΤ και αναφέρει ότι αν και μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν ποινικές κυρώσεις, οι εισαγγελείς μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη για τον τρόπο άσκησης της γονικής επιμέλειας.

«Μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 υπήρχε χρηματικό πρόστιμο για τα πταίσματα. Μετά την κατάργηση αυτής της διάταξης υπήρχε ένα νομοθετικό κενό» δήλωσε η κ. Παναγοπούλου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η δικηγόρος, πλέον η συμπεριφορά αυτή έχει γενικευθεί και υπάρχουν πολλοί γονείς αρνητές οι οποίοι έχουν επιλέξει να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να τα κρατούν στο σπίτι.

«Ο γονιός που είναι αρνητής και δεν στέλνει το παιδί στο σχολείο θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια και χρηματική ποινή. Θα κινδυνεύει να χάσει την επιμέλεια», ανέφερε η κ. Παναγοπούλου. Και όπως επισήμανε, η αλλαγή αυτή είναι επιβεβλημένη γιατί μέχρι τώρα υπήρχε ένα νομικό κενό.

«Δεν υπήρχε ένας μηχανισμός που να λειτουργεί και να προστατεύει τα παιδιά. Οι φορείς και οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να μεταβιβάζουν τα στοιχεία στον εισαγγελέα για να παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη. Τώρα με τη θέσπιση αυτής της διάταξης αυστηροποιούνται τα πράγματα για να μην στερούν οι αρνητές γονείς στα παιδιά το δικαίωμα της γνώσης και της παιδείας».

 

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη διάγνωση για την 13χρονη που έπεσε από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας

Τα 7 συχνότερα λάθη που κάνετε στη χριστουγεννιάτικη διακόσμησή σας

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Δείτε τη φαντασμαγορική φωταγώγηση του Δέντρου στην Πλατεία Συντάγματος

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε εθνικό σχέδιο δράσης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών

Ροή Ειδήσεων