Απαγόρευση αλευριού ως «μη ασφαλές» πασίγνωστου πρόσθετου τροφίμων

Απαγόρευση αλευριού ως «μη ασφαλές» πασίγνωστου πρόσθετου τροφίμων

Ο FDA επισήμανε το αλεύρι Tara ως «μη ασφαλές» τρόφιμο και απαγόρευσε τη χρήση και την εισαγωγή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Tara καλλιεργείται για διάφορους σκοπούς, μεταξύ άλλων ως πρόσθετο τροφίμων που περιλαμβάνεται κυρίως σε προϊόντα ως κόμμι, το οποίο δρα ως σταθεροποιητής ή πηκτικό.

Η Tara είναι γένος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας των ψυχανθών. Τα δέντρα Tara, επίσης γνωστά ως χαρουπιές του Περού ή αγκαθωτά χαρουπιά, καλλιεργούνται στη Νότια Αμερική. Το φυτό αυτό είναι συγγενικό με τη μηδική, το τριφύλλι, τα φασόλια, τις φακές, τα λούπινα, τα μπιζέλια, τα φιστίκια, το χαρουπόμελο, το μεσκίτη και το ταμάρι, όπως εξηγεί ο Donald Schaffner, Ph.D., διακεκριμένος καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων και ειδικός σε θέματα επέκτασης στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick του New Jersey.

«Τα ψυχανθή αυτού του φυτού, όπως και πολλά άλλα φυτά, μπορούν να γίνουν αλεύρι. Το αλεύρι Tara είναι ένα σχετικά νέο προϊόν που δεν καταναλώνεται ευρέως», λέει ο Schaffner. «Σημειώστε ότι ο FDA δεν έχει επιβεβαιώσει ότι το αλεύρι είναι η αιτία του προβλήματος, αν και η εταιρεία Daily Harvest δηλώνει ότι είναι».

Υπενθυμίζουμε πως το συγκεκριμένο αλεύρι ήταν το εμπλεκόμενο συστατικό στα Daily Harvest French Lentil + Leek Crumbles, και στα Revive Superfoods’ Mango & Pineapple Smoothies ευθύνονταν για την ασθένεια περίπου 500 ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά το 2022.

Η απαγόρευση από τον FDA

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανήρτησε στον ιστότοπό του την απόφασή του ότι το αλεύρι Tara δεν πληροί το πρότυπο του γενικά αναγνωρισμένου ως ασφαλούς (ή GRAS) και αποτελεί μη εγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων. Η αξιολόγηση του FDA για το συστατικό περιγράφεται λεπτομερώς σε υπόμνημα που προστέθηκε στον δημόσιο κατάλογο του οργανισμού. «Η αυξημένη διαφάνεια της αξιολόγησής μας για τα συστατικά στην προσφορά τροφίμων αποτελεί μέρος της προσέγγισής μας για την ενίσχυση της χημικής ασφάλειας των τροφίμων» τονίζει η Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ.

Η ενέργεια του FDA στις 15 Μαΐου έρχεται μετά την αποστολή επιστολής από τοξικολόγο του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την Εφαρμοσμένη Διατροφή (CFSAN) του Οργανισμού στον διευθυντή του τμήματος του στις 10 Απριλίου του τρέχοντος έτους, η οποία περιγράφει τα προβλήματα με το αλεύρι Tara.

Σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα

«Τα σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα και οι ηπατικές βλάβες με τρόφιμα που περιέχουν αλεύρι Tara εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια. Συνολικά, αυτή τη στιγμή, τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν την ασφάλεια του αλεύρου για χρήση ως συστατικό τροφίμων που θα καταναλωθεί από το ευρύ κοινό. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ή προδιαγραφές τροφίμων που να υποστηρίζουν την ασφαλή επεξεργασία και κατανάλωση του αλεύρου Tara ως συστατικό τροφίμων».

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά (FD&C Act), κάθε συστατικό που χρησιμοποιείται ή προορίζεται για χρήση στα τρόφιμα πρέπει να έχει εγκριθεί από τον FDA για χρήση ως πρόσθετο τροφίμων, εκτός εάν η χρήση αυτή είναι γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής ή GRAS από ειδικούς εμπειρογνώμονες ή ανταποκρίνεται σε απαριθμούμενη εξαίρεση από τον ορισμό του πρόσθετου τροφίμων στον FD&C Act. Ένα μη εγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων θεωρείται μη ασφαλές σύμφωνα με τον νόμο FD&C Act.

Η απόφαση

Διαβάστε επίσης:

Πρεμιέρα Πανελληνίων με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία: Δείτε τα θέματα των 3 τελευταίων χρόνων! 

Σχολεία: Τελευταία εβδομάδα μαθημάτων στα Γυμνάσια – την επόμενη Τετάρτη το τελευταίο κουδούνι

Τέλεια δεκατιανά, για όλα τα παιδιά