Απρίλιος 2024: Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό με δράσεις σε όλη την Αθήνα

Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Απρίλιος 2024: Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό με δράσεις σε όλη την Αθήνα

Δωρεάν δράσεις για ειδικούς, παιδιά, οικογένειες από το Ίδρυμα Ωνάση.

Για περισσότερα από 10 χρόνια, το Ίδρυμα Ωνάση παίρνει θέση με πράξεις, προγράμματα, συνεργασίες, εργαστήρια και εκπαιδεύσεις για τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και τις οικογένειές τους.

Φέτος, με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, αφιερώνουμε ολόκληρο τον μήνα στους ανθρώπους και τις δράσεις που μπορούν να δημιουργήσουν μια καλύτερη θέση στην κοινωνία για τα άτομα με ΔΑΦ.

Τι είναι αυτό που αναζητούν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος; Τι θέλουν οι οικογένειές τους; Τι ζητούν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ειδικής Αγωγής;

Εκπαίδευση, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, ενσυναίσθηση, αποδοχή, ισότητα, συμπερίληψη, ενδυνάμωση, ευκαιρίες, είναι μόλις λίγες από τις λέξεις που θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος των απαντήσεων σε αυτά τα δύσκολα και τόσο καίρια ερωτήματα. Ή, απλά, μια καλύτερη θέση για τα άτομα με ΔΑΦ στην κοινωνία.

Σήμερα, υπολογίζεται πως ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών λαμβάνει διάγνωση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος. Ένας αριθμός που μεταφράζεται σε εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο και, ταυτοχρόνως, αγγίζει όλη την κοινωνία με πολλούς τρόπους. Το Ίδρυμα Ωνάση, από το 2012, αγκαλιάζει έμπρακτα και σταθερά τη διαφορετικότητα, ενθαρρύνοντας θετικότερες στάσεις και συμπεριφορές και επενδύει στην εκπαίδευση και την ενημέρωση.

Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, το Ίδρυμα Ωνάση πολλαπλασιάζει τις μέρες και τις νύχτες αφιερώνοντας ολόκληρο τον μήνα σε ένα πλήθος εκπαιδευτικών δράσεων. Για τον λόγο αυτόν, απευθυνόμαστε σε διαφορετικές ομάδες κοινού:

Στους γονείς που ψάχνουν να βρουν τη θέση τους μέσα στη θεραπευτική παρέμβαση του παιδιού τους, συμμετέχοντας στο «Μαθαίνοντας μαζί: Βιωματικό εργαστήριο για γονείς παιδιών με ΔΑΦ», στις οικογένειες που δίνουν στις νότες τη θέση των λέξεων και επικοινωνούν μέσα από τη μουσική με το πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», στους ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του Ωνάσειου Νοσοκομείου, αλλά και σε όποιους άλλους θέλουν να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν γύρω από τη ΔΑΦ.

Ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα, όπως τα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό | Βιωματικά εργαστήρια 2023-2024 για εκπαιδευτικούς» και «Στην καρδιά του αυτισμού», στοχεύουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, συμπεριληπτικού και, τελικά, δημοκρατικού κόσμου για τα άτομα με ΔΑΦ.

Μέχρι να γίνει αυτονόητο πως είναι η αγάπη κι η γνώση που μεταδίδονται κι όχι ο αυτισμός, μέχρι να έχουν όλα τα άτομα με ΔΑΦ μία καλύτερη θέση στην κοινωνία, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση θα συνεχίσουν να αφιερώνονται και να αφιερώνουν μέρες και νύχτες στον ίδιο σκοπό.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΠΑΡΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ>

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Μαθαίνοντας μαζί: Βιωματικό εργαστήριo για γονείς παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

01, 08 & 15.04.2024

Για έναν γονέα που μεγαλώνει παιδί με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος προκλήσεις. Με την ολοένα αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της ΔΑΦ τα τελευταία χρόνια, κρίνονται αναγκαίες η κατανόηση και η αποδοχή, σε συνδυασμό με πρακτικές μεθόδους υποστήριξης και παρέμβασης. Δηλώστε συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήριο και μάθετε πώς μπορείτε να γίνετε μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής παρέμβασης στο παιδί σας.

► Απευθύνεται σε: Γονείς παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό | Για παιδιά 5-7 και 8-11 ετών και τους γονείς τους

30.03, 06, 13, 20 & 27.04.2024

To επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει για εντέκατη χρονιά. Μια ομαδική μουσική εμπειρία που φέρνει σε επαφή μεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς ΔΑΦ, μαζί με τους γονείς τους, ενθαρρύνοντας την αυτοέκφραση, προάγοντας τις κοινωνικές δεξιότητες και ενισχύοντας τη συναισθηματική ωρίμανση του κάθε παιδιού. Εδώ, «γλώσσα επικοινωνίας» γίνονται οι νότες, οι ήχοι και ο ρυθμός, ενώ το πιάνο ή το σαξόφωνο αποτελούν τα μέσα αυτής της επικοινωνίας. Μπείτε στον ρυθμό του.

► Απευθύνεται σε:  Παιδιά 5-7 ετών και 8-11 ετών και τους γονείς τους

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό | Βιωματικά εργαστήρια 2023-2024 για εκπαιδευτικούς

17 & 24.04.2024

Η μουσική είναι επικοινωνία. Είναι χαρά και μέσο αλληλεπίδρασης. Αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές όλων, ειδικά των παιδιών. Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» επιστρέφει για μία ακόμη χρονιά ως εργαλείο για κάθε επαγγελματία που δουλεύει με παιδιά τα οποία ανήκουν στον ευρύ φάσμα του αυτισμού, δημιουργώντας μια πόρτα επαφής, σύνδεσης, διασκέδασης και συναισθηματικής έκφρασης. Ανοίξτε την με νότες και ρυθμό.

► Απευθύνεται σε:  Εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>

Στην καρδιά του αυτισμού με ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας

09, 16 & 23.04.2024

Πώς αντιμετωπίζουμε έναν άγνωστο χώρο; Την αναμονή, τα μηχανήματα, το άγγιγμα από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό; Μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αυτισμό να διαχειριστούν θετικά μια επίσκεψη στο νοσοκομείο.
Γίνετε εσείς οι επαγγελματίες που μεθοδικά θα μετατρέψουν το άγχος και την αναστάτωση των ιατρικών εξετάσεων σε θετική εμπειρία, αλλάζοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

► Απευθύνεται σε:  Ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Κατεβάστε, διαβάστε, μοιραστείτε τα

Ψηφιακό Υλικό |
Boarding Pass στον Αυτισμό

Ανοίξτε τα φτερά των παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και βοηθήστε αυτά και τις οικογένειές τους να ταξιδέψουν με αεροπλάνο με το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο κοινωνικών ιστοριών για θεραπευτές και γονείς παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και ενημερωτικό έντυπο για ταξιδιώτες.
Γονείς, επαγγελματίες, φροντιστές και ταξιδιώτες, έχετε πλέον το δικό σας «διαβατήριο» και την ευκαιρία να μετατρέψετε μια αγχογόνο διαδικασία σε διασκεδαστική.

► Απευθύνεται σε:  Παιδιά με ΔΑΦ, προσωπικό της ευρύτερης αεροδρομικής κοινότητας, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους – θεραπευτές και γονείς ατόμων με ΔΑΦ

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>

Ψηφιακό Υλικό |
Στην καρδιά του αυτισμού

Το Ίδρυμα Ωνάση, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες παιδιών και εφήβων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), δημιούργησε ένα περιεκτικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο (με μια σειρά 11 κοινωνικών ιστοριών), ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη διαδικασία των καρδιολογικών εξετάσεων, από την προετοιμασία τους για τις ιατρικές εξετάσεις μέχρι και την παραλαβή των αποτελεσμάτων από το νοσοκομείο. Αντίστοιχα, μέσα από ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο, το ευρύ κοινό ενημερώνεται για τον αυτισμό και μπορεί να ανακαλύψει τρόπους με τους οποίους μπορεί να διευκολύνει άτομα με ΔΑΦ, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο νοσοκομείο.

► Απευθύνεται σε:  Παιδιά, εφήβους, νεαρούς ενήλικες με ΔΑΦ, γονείς, θεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς και ευρύ κοινό

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>

Ψηφιακό Υλικό |

CD: «Ένα παράθυρο μικρό»

Η χαρά, η φιλία και τα συναισθήματα γίνονται νότες και τραγούδια για όλα τα παιδιά, με την υπογραφή του μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και του ποιητή Μιχάλη Γκανά.
Όλοι μαζί τραγουδάμε για να γίνει πιο εύκολη η κατανόηση απλών καθημερινών στιγμών, συναισθημάτων, αντιδράσεων, αλλά και για να μοιραστούμε τη ζωή μας με περισσότερη μουσική και έμπνευση. Μια μουσική συλλογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιβάλλον του σχολείου, αλλά και στο σπίτι, και να γίνει αφετηρία για τη βελτίωση των σχέσεων με τους συμμαθητές και τους γονείς, ενισχύοντας την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση των παιδιών με ΔΑΦ.

► Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς, ειδικούς παιδαγωγούς, παιδιά με και χωρίς ΔΑΦ, γονείς

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>

Ανακαλύψτε περισσότερες δράσεις όπου το Onassis Education
διοργανώνει και συμμετέχει στο πλαίσιο του
«Απρίλιος 2024: Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
με παράλληλες Δράσεις σε όλη την Αθήνα»

  • 02.04.2024, 18:00-20:00
    Συμμετοχή στην ημερίδα «Παλαιό Φάληρο: Πόλη φιλική προς τον Αυτισμό», στον Πολυχώρο του Δήμου Π. Φαλήρου. Μάθετε περισσότερα.
  • 13-14.04.2024
    Συμμετοχή στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα» στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών
  • 21.04.2024, 09:00-21:00
    Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης – Διανομή εκπαιδευτικού υλικού, στο πλαίσιο του Ποσειδώνιου Ημιμαραθώνιου στη Μαρίνα Φλοίσβου.