Αυξημένος ο κίνδυνος γέννησης μωρών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές για τις έγκυες που νόσησαν με κορωνοϊό

Αυξημένος ο κίνδυνος γέννησης μωρών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές για τις έγκυες που νόσησαν με κορωνοϊό

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες οι οποίες είχαν κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα ανάπτυξης του εγκεφάλου και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Αυτό αναφέρει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που στο ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open».

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης , ανέλυσαν στοιχεία για 7.772 μωρά που παρακολουθήθηκαν έως την ηλικία των 12 μηνών. Ένα ποσοστό από αυτά είχαν γεννηθεί από 222 γυναίκες με μέση ηλικία 33 ετών, διαγνωσμένες με κορονοϊό κατά την κύησή τους.

Διαπιστώθηκε ότι νευροαναπτυξιακές διαταραχές κατά το πρώτο έτος της ζωής τους εμφάνισε ποσοστό 14,4% των μωρών που είχαν γεννηθεί από έγκυες μητέρες με κορονοϊό, έναντι ποσοστού 8,7% των μωρών γεννημένων από μητέρες χωρίς Covid-19 κατά την εγκυμοσύνη τους.

Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου για νευροαναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. τον πρόωρο τοκετό), εκτιμήθηκε ότι η λοίμωξη από κορωνοϊό κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με 86% μεγαλύτερο κίνδυνο διάγνωσης νευροαναπτυξιακής διαταραχής στο μωρό.

Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι υπερδιπλάσιος όταν η μόλυνση από τον ιό συμβαίνει στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Πάντως, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη μεγαλύτερης μελέτης για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Ένα βιωματικό ταξίδι στις αξίες, τις αρχές και τους μεγάλους σταθμούς του Ολυμπισμού στην Ελλάδα

Ανακαλούνται επικίνδυνες παιδικές παντόφλες θαλάσσης – ΜΗΝ αφήνετε τα παιδιά να τις φοράνε

Αυτό το σπίτι δεν είναι αψεγάδιαστο, όμως είναι πάντα ανοιχτό και γεμάτο αγάπη