Αυτά είναι τα 12 πράγματα που κάθε έφηβος σε καραντίνα θέλει να ξερουν οι γονείς του

Αυτά είναι τα 12 πράγματα που κάθε έφηβος σε καραντίνα θέλει να ξερουν οι γονείς του

Τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου κάνει το κείμενο της Χριστίνας Mπογιαντζή, που εκφράζει όλα όσα νιώθει ένας έφηβος που αυτό το διάστημα βρίσκεται σε καραντίνα και θέλει να εκφράσει στους γονείς τους. Αν είστε γονείς εφήβων αξίζει να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να διαβάσετε αυτές τις σκέψεις και να διαπιστώσετε πώς βιώνουν όλα όσα ζούμε.

1. Μη θεωρήσεις δεδομένο πως ξεκουράζομαι επειδή απλά δεν πάω σχολείο.

Μου είναι εξίσου δύσκολο να ζω εκτός «οργάνωσης» και προβλεψιμότητας όσο και σε εσένα. Όταν δεν κουράζω μυαλό και σώμα όσο αναλογεί στο καθένα, τότε ούτε εγώ ξεκουράζομαι ποτέ, απλώς κοιμάμαι περισσότερο.

2. Επίτρεψέ μου να έχω μία ένταση παραπάνω είτε μαζί σου είτε με τα αδέρφια μου.

Δεν έχουμε ξανα-υπάρξει όλοι μαζί σε ένα σπίτι τόσο απόλυτα, τόσο αδιαπραγμάτευτα ο ένας με τον άλλον. Αφουγκράσου την ένταση και κάνε μου συζήτηση μετά, αφού ηρεμήσω. ΣΥΖΗΤΗΣΗ Ε;;; ΟΧΙ ΚΗΡΥΓΜΑ!

3. Να ξέρεις, σε παρατηρώ πιο έντονα, από πιο κοντά τώρα που είμαστε κλεισμένοι μες στο σπίτι.

Εάν δεν είσαι καλά, θα το καταλάβω αμέσως, έλα πες το μου πρώτη/-ος εσύ, μην με αφήσεις να το καταλάβω μόνος μου. Θα μου είναι βάρος να βρίσκω εγώ αυτά που εσύ δεν ψάχνεις.

4. Εάν είμαι κλεισμένος στο δωμάτιο μου και μιλάω στο κινητό ή στο διαδίκτυο με τους φίλους μου, άφησέ με να το κάνω, το έχω ανάγκη.

Εάν είμαι σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, τότε βάλε μου όρια, μην με αφήσεις χωρίς τα όρια, τα χρειάζομαι ακόμη. Βάλε μου όρια στο διαδίκτυο, σπρώξε με να βοηθώ στις δουλειές του σπιτιού και δείξε μου πώς θα είναι να συγκατοικήσω στο μέλλον με έναν/μία σύντροφο. Εκπαίδευσέ με.

5. Μαγείρεψε μου φαγητό με μεράκι για να κάτσουμε όλοι μαζί να απολαύσουμε την παρέα μας.

Είναι ευκαιρία να πούμε πολλά στο τραπέζι για το παρελθόν, το παρόν ή και το μέλλον μας σαν οικογένεια. Μην απογοητευτείς εάν δεις να μη συμμετέχω, θα λάβω πολύ σοβαρά υπόψιν μου όσα ειπωθούν.

6. Εάν οι γονείς μου δεν έχουν καλή σχέση, τώρα θα το καταλάβω σίγουρα -εάν δεν το είχα καταλάβει από πριν.

Το κρυφτούλι τέλος.

7. Δείξε μου τη δημιουργικότητα κάνοντας εσύ πράγματα δημιουργικά.

Μην κολλάς εσύ σε μία οθόνη και περιμένεις από εμένα να μην είμαι συνέχεια στον υπολογιστή. Δείξε μου πώς είναι η ησυχία μέσα μου ακόμη και στο σαλόνι, θα το δω στο βλέμμα σου.

8. Μη με φοβίσεις για τον ιό, είμαι έφηβος και η ζωή για μένα είναι απολύτως δεδομένη.

Δεν διανοούμαι ούτε εγώ να πεθάνω ούτε εσύ, μην μου μιλάς για θάνατο εάν δεν είναι απαραίτητο, μίλα μου για προστασία και σεβασμό προς τη ζωή των άλλων.

9. Κάλεσέ με να δούμε μαζί μία ταινία ΔΙΚΗ ΜΟΥ, από εκείνες που δεν θα έβλεπες ή δεν θα προλάβαινες ποτέ να δεις μαζί μου.

Θα νιώσω πως σε έχω μαζί μου ακόμη και όταν όλα αυτά λήξουν.

10. Βάλε υγιεινά τρόφιμα μες στο ψυγείο.

Είναι ευκαιρία να ψαχουλέψω τα πάντα στην κουζίνα και ίσως με δεις να αλλάζω διατροφικές συνήθειες προς το καλύτερο. Βοήθησε με και γίνε παράδειγμα.

11. Πάμε μία βόλτα για περπάτημα μαζί στο τετράγωνο, μίλα μου για σένα, θέλω να σε γνωρίσω καλύτερα.

Σαν άνθρωπο όχι σαν γονέα, ούτε σαν αφεντικό.

12. Όταν μείνουμε μαζί στον ίδιο χώρο, άσε με λίγο να σου μιλήσω πρώτος/-η.

Εάν δεν σου μιλήσω καθόλου, έλα και δώσε μου μία αγκαλιά έτσι…Χωρίς λόγο… Δώσε μου λίγη απρόβλεπτη προσοχή, είναι ευκαιρία να δω πως με αγαπάς, έτσι… ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ Ή ΣΚΟΠΟ. ΕΤΣΙ… ΔΩΡΕΑΝ.
(Ο έφηβος του Κορωνοϊού)

Χριστίνα Μπογιατζή

Ροή Ειδήσεων