Αυτά είναι τα 5 άγνωστα Μουσεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που πρέπει να επισκεφθείτε με τα παιδιά σας

Αυτά είναι τα 5 άγνωστα Μουσεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που πρέπει να επισκεφθείτε με τα παιδιά σας

Αν θέλετε να εμφυσήσετε από μικρή ηλικία στα παιδιά σας την αγάπη για τον πολιτισμό αλλά και να του δώσετε την ευκαιρία να μάθει βιωματικά την ιστορία της χώρας μας δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο και πιο εποικοδομητικό από μια μουσειακή περιήγηση σε κάποιο από τα σπουδαία Μουσεία που διαθέτει η χώρα μας. Στο μουσείο το παιδί μπορεί να  ερευνήσει, να ανακαλύψει  τη γνώση, να  αναπτύξει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του και φυσικά να ψυχαγωγηθεί.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργούν πολλά Μουσεία, τα εκθέματα των οποίων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από επιστημονική και πολιτισμική άποψη και καλύπτουν ευρύτατο πεδίο επιστημονικών αντικειμένων.

Μια επιμορφωτική βόλτα παρέα με τα παιδιά σας σε κάποιο από τα παρακάτω άγνωστα, στο ευρύ κοινό,  Μουσεία του Πανεπιστημίου Αθηνών θα δημιουργήσει πολλές και αξέχαστες εμπειρίες στο μυαλό των λιλιπούτειων και όχι μόνον επισκεπτών τους. Οι υπεύθυνοι Καθηγητές και Διευθυντές των Μουσείων θα προσφέρουν την εμπειρία της γνωριμίας του σπάνιου θησαυρού που διαθέτουν τα επί μέρους πανεπιστημιακά τμήματα στις μουσειακές τους συλλογές.

Ανακαλύψτε τα, προγραμματίστε μια επίσκεψη με τα παιδιά σας και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε οικογενειακώς κρυμμένους θησαυρούς που συμβάλλουν διαχρονικά στην εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή γνώση!

Ζωολογικό Μουσείο

Το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών ανήκει στο Τμήμα Βιολογίας. Στεγάζεται στην Πανεπιστημιούπολη, και έχει έκταση περίπου 2.200 τετραγωνικών μέτρων.Η ιστορία του ξεκίνησε πριν από 150 χρόνια, ως μέρος του Φυσιογραφικού Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη μορφή μιας μικρής συλλογής ταριχευμένων ζώων. Σήμερα είναι το παλαιότερο και πλουσιότερο ζωολογικό μουσείο στην Ελλάδα.

Οι συλλογές του Μουσείου είναι οι παλαιότερες στην Ελλάδα. Υπάρχουν δείγματα από τις αρχές του αιώνα, από περιοχές όπου σήμερα τα ζώα αυτά έχουν εξαφανιστεί όπως ένας λύγκας από την Πάρνηθα, ένα ελάφι από τη Δυτική Αττική και ένας γυπαετός από τον Παρνασσό. Περιλαμβάνονται είδη εξαιρετικά σπάνια, ο αριθμός των οποίων είναι σήμερα ελάχιστος, όπως ένας παπαγάλος κακάπο της Νέας Ζηλανδίας από τους οποίους έχουν μείνει σήμερα 62 άτομα.

Οι συλλογές περιλαμβάνουν:

Ανθρωπολογικό τμήμα: Μεγάλος αριθμός ανθρωπολογικών ευρημάτων, κυρίως κρανίων, ορισμένα από τα οποία έχουν και παλαιοπαθολογικά συμπτώματα.

Τμήμα Θηλαστικών: Περίπου 500 μικρά και μεγάλα θηλαστικά από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και όλες τις άλλες ηπείρους είτε ταριχευμένα είτε ως σκελετοί

Τμήμα Πτηνών: Πλούσια συλλογή περίπου 2500 πτηνών στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα είδη της Ελλάδας. Συλλογή αυγών και φωλιών πτηνών

Τμήμα Αμφιβίων και Ερπετών: Μεγάλη συλλογή από 1000 περίπου ερπετά και αμφίβια τόσο της Ελλάδας όσο και της παγκόσμιας πανίδας.

Τμήμα Θαλάσσιων Σπονδυλωτών: Ψάρια τόσο της Ελλάδας όσο και της παγκόσμιας πανίδας. Οστά και ολόκληροι σκελετοί θαλάσσιων θηλαστικών όπως φαλαινών και δελφινιών.

Τμήμα Εντόμων: Υπάρχουν πολύ μεγάλες συλλογές εντόμων με πάνω από 10.000 δείγματα. Από τα υπόλοιπα χερσαία αρθρόποδα  υπάρχει η σημαντική συλλογή αραχνών του Χ.Χατζησαράντου και η συλλογή τσιμπουριών του καθ. Γ. Πανταζή.

Τμήμα Μαλακίων: Μεγάλος αριθμός μαλακίων (γαστεροπόδων, δίθυρων, κεφαλοπόδων κ.ά.).

Τμήμα Θαλάσσιων Ασπονδύλων: Σημαντικός αριθμός δειγμάτων ασπονδύλων όπως σπόγγων, κοραλιών, καρκινοειδών κλπ.

Για τη διαφύλαξη της ελληνικής φυσικής κληρονομιάς, στο μουσείο δημιουργούνται τράπεζες δεδομένων και συλλογή βιβλιογραφίας για την πανίδα της Ελλάδας και ειδικότερα για τα απειλούμενα και σπάνια είδη ζώων. Σήμερα, το Ζωολογικό Μουσείο δέχεται περίπου 10.000 επισκέπτες το χρόνο, κυρίως μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ώρες λειτουργίας: 9.00 – 13.00 (ομαδικές επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης)

Τιμή εισιτηρίου:   Γενική είσοδος    2 €

Φοιτητές, προσωπικό Παν/μίου, άτομα με ειδικές  ανάγκες: Δωρεάν

Ζωολογικό Μουσείο,

Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστημιούπολη, 157 84 Ζωγράφου, Αθήνα

210-7274609

 

Μουσείο Παιδείας

Το Μουσείο της Παιδείας ιδρύθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών το 1993 και ανήκει στα 15 πανεπιστημιακά μουσεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πρώτη έκθεση διαρκείας εγκαινιάστηκε το 2000.  Από το 2004 το Μουσείο έχει μια μόνιμη έκθεση με θέμα την εξέλιξη της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Από το 2013 λειτουργεί καθημερινά απευθυνόμενο σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες που εκπονούνται παράλληλα με την έκθεση.

Οι γενικότεροι στόχοι του Μουσείου αφορούν

-στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στον τομέα της Παιδείας και της Εκπαίδευσης

-στην έρευνα και μελέτη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο της Ιστορίας της Παιδείας, Παιδαγωγικής, Αγωγής και Εκπαίδευσης στον ελληνικό χώρο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας σε σχέση με τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την υφήλιο

-στην κατάρτιση αποφοίτων ΑΕΙ σε ζητήματα Μουσειακής Παιδαγωγικής

-στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των εξωσχολικών φορέων.

 

Ώρες λειτουργίας: 9.00 – 13.00

Μουσείο Παιδείας

Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, 157 84

210 7277564

Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

Οι συλλογές του Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της Φυσιογραφικής Εταιρείας, που ιδρύθηκε το έτος 1835. Το Πανεπιστήμιο περιέλαβε τις συλλογές στους χώρους χρήσης του από την ίδρυση του, το 1837. Το 1908 δημιουργήθηκε το Πανεπιστημιακό Μουσείο Ορυκτολογίας – Πετρογραφίας, και από τότε λειτουργεί ως ανεξάρτητο παράρτημα. Από το έτος 1982 ανήκει στο Τμήμα Γεωλογίας.

Πρόκειται όχι μόνο για την παλαιότερη συλλογή ορυκτών και πετρωμάτων στην Ελλάδα αλλά επίσης για μία συλλογή διεθνούς εμβέλειας. Η σπουδαιότητά της δεν οφείλεται μόνο στην παρουσίαση ιδιαίτερα αισθητικών δειγμάτων, αλλά και στην αφθονία και ποιότητα δειγμάτων ορυκτών από “κλασσικές” θέσεις των τότε κρατών της Αυστρο-Ουγγρικής Μοναρχίας, της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και της Τσαρικής Ρωσίας, κυρίως από τοποθεσίες που σήμερα έχουν εξαντληθεί και είναι γνωστές μόνο από τη βιβλιογραφία.

Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται δείγματα ορυκτών υψηλής αισθητικής, μερικά από τα οποία συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κάθε είδους, που είναι τοποθετημένα σε επτά σύγχρονες κρυστάλλινες αυτόφωτες προθήκες,. Η δεύτερη αίθουσα έχει κυρίως διδακτικό χαρακτήρα. Σε τρεις εντοιχισμένες προθήκες παρουσιάζονται δείγματα και επεξηγηματικά κείμενα για την κατανόηση της έννοιας των ορυκτών, των πετρωμάτων, των μεταλλευμάτων και των βιομηχανικών ορυκτών. Στην ειδική προθήκη που είναι αφιερωμένη στους μετεωρίτες, εκτίθεται δείγμα σιδηρομετεωρίτη από την Αργεντινή. Ορυκτά και πετρώματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδος με ιδιαίτερο ορυκτολογικό και κοιτασματολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζονται σε τρεις εντοιχισμένες προθήκες, συνοδευόμενες από ενημερωτικά κείμενα. Επίσης στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζεται μια προθήκη που έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος. Απεικονίζει το ανθρώπινο σώμα και τα κύρια στοιχεία και ιχνοστοιχεία που περιέχονται σε αυτό και με παράλληλα αναφορά στα ορυκτά-ξενιστές των αντίστοιχων στοιχείων στη φύση, επιχειρεί να εστιάσει το ενδιαφέρον του κοινού στην άρρηκτη σχέση μεταξύ του έμβιου κόσμου και του κόσμου των ορυκτών. Για τον ίδιο σκοπό μια τρισδιάστατη μακέτα ενός παγετώνα πριν και μετά τη διάλυσή του μέσα σε διάρκεια εκατό μόλις χρόνων, αναδεικνύει το κρίσιμο πρόβλημα της μείωσης των αποθεμάτων νερού στον πλανήτη γη.

Στην ανατολική πλευρά της αίθουσας δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων, ιδιαίτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος, από δειγματοληψία πυθμένα (3000m βάθος) του Ατλαντικού ωκεανού αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα και πλαστικότητα της δομής της γής. Ενημερωτικά poster και video από τη δειγματοληψία της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε τη δωρεά των δειγμάτων στη συλλογή του Μουσείου, συνοδεύουν και ολοκληρώνουν την παρουσίαση της προθήκης. Σε ειδικό σκοτεινό θάλαμο βρίσκεται η πιο εντυπωσιακή ίσως προθήκη του Μουσείου, στην οποία εκτίθεται μια μεγάλη συλλογή, με φωσφορίζοντα και φθορίζοντα ορυκτά.

Στην τρίτη αίθουσα ο επισκέπτης συναντά τις βαριές, ξύλινες προθήκες του 19ου αιώνα, που περιλαμβάνουν τη συστηματική συλλογή ορυκτών, συλλογές πολύτιμων λίθων, πετρογραφικές και κοιτασματολογικές συλλογές και ένα αφιέρωμα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης. Στην είσοδο της τρίτης αίθουσας απαντώνται εντυπωσιακά δείγματα χαλαζία (ποικιλία ορεία κρύσταλλος και αμέθυστος) σε ειδικά διαμορφωμένες βιτρίνες. Στο κέντρο της τρίτης αίθουσας δεσπόζουν πέντε προθήκες με πολύτιμους λίθους ακατέργαστους και επεξεργασμένους, αντίγραφα σφραγιδολίθων διαφόρων εποχών, καθώς και αποτυπώματά τους σε καθαρό άργυρο και ένα μοναδικό δείγμα χαλαζία (ποικιλία καπνίας) με μορφή σκήπτρου.

Ώρες Λειτουργίας: 09.00-14.00 (Κλειστό: αργίες, διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και τον μήνα Αύγουστο)

Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος,
Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου,

2107274180

Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας

Η ιστορία του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας έχει αφετηρία το 1858. Όλα ξεκίνησαν με τη δωρεά των συλλογών της Φυσιογραφικής Εταιρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτές οι συλλογές παγίωσαν την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώιμων ετών, και παρά τις οικονομικές δυσχέρειες, οι συλλογές του Μουσείου αυξήθηκαν σημαντικά, χάρη στις πολλές δωρεές, τις αγορές αλλά και τη συλλογή υλικού κατά τη διάρκεια επιστημονικών αποστολών στην Ελλάδα. Ήδη κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκαετιών της ιστορίας του Μουσείου, το ινστιτούτο ήταν χωρισμένο σε μικρότερους, περισσότερο ή λιγότερο ανεξάρτητους τομείς.Καθένας από τους πέντε τομείς είχε στην ευθύνη του μία από τις συλλογές: την βοτανική, τη συλλογή ορυκτών, την παλαιοντολογική, την ανθρωπολογική και την ζωολογική.

Το Μουσείο στεγάζει μιαν αναντικατάστατη γεωλογική συλλογή, απολιθώματα της χλωρίδας και πανίδας της ελληνικής ενδοχώρας αλλά και των ελληνικών νησιών. Η συλλογή των απολιθωμάτων χωρίζεται σε τέσσερεις κύριες κατηγορίες: ασπόνδυλα, σπονδυλωτά, φυτά και μικροπαλαιοντολογικά αντικείμενα. Τα σημαντικότερα απολιθώματα εκτίθενται για το κοινό. Τα απολιθώματα από την Ελλάδα χρονολογούνται από 290 εκατομμύρια χρόνια πριν μέχρι και περίπου μόνο 4.4 χιλιάδες χρόνια. Τα αρχαιότερα ελληνικά απολιθώματα είναι τριλοβίτες και βραχιόποδα από τα Permian κοιτάσματα της Χίου. Εκτός από τα ελληνικά απολιθώματα, έχουμε επίσης μερικά απολιθώματα από το εξωτερικό και εκμαγεία, κυρίως από μεγάλα ερπετά.

Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου
210 7274086

Μουσείο Iστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζεται στο κτήριο που είναι γνωστό ως «Οικία Κλεάνθους» ή «Παληό Πανεπιστήμιo». Η ιστορία του κτηρίου χάνεται πολύ πριν από το 18ο αιώνα, καθιστώντας το τελευταίο ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προ-οθωνικής περιόδου.Το 1831, το κτήριο αγόρασαν οι Σταμάτιος Κλεάνθης και Εδουάρδος Σάουμπερτ οι οποίοι ανέλαβαν πρώτοι τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πρωτεύουσας της Ελλάδος. Στον ίδιο χώρο, από το 1837 και για τέσσερα χρόνια, λειτούργησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το πρώτο της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Πριν στεγάσει το Μουσείο (1987, επί πρυτανείας Μιχάλη Σταθόπουλου),το κτήριο λειτούργησε ως κατοικία, χώρος εργασίας, γυμνάσιο, διδασκαλείο, στρατώνας πεζικού, ταβέρνα, κατοικία προσφύγων και μεταναστών.

Στη μόνιμή του έκθεση περιλαμβάνονται σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, επιστημονικά όργανα, προσωπογραφίες των καθηγητών του Πανεπιστημίου, φωτογραφίες, μετάλλια, σφραγίδες και άλλα ενθυμήματα και κειμήλια της ζωής του Πανεπιστημίου από την έναρξη της λειτουργίας του. Στην σημερινή εποχή το Μουσείο Ιστορίας καλείται να πρωταγωνιστήσει ξανά σε ένα σύγχρονο ρόλο, εναρμονίζοντας την λειτουργία του με νέες μουσειακές πρακτικές. Βασική επιδίωξη του ΜΙΠΑ είναι να ενταχθεί πληρέστερα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας, με εμφανή τα σημεία εξωστρέφειας προς το δυνάμει κοινό του.

Το Μουσείο οργανώνει καθημερινά ξεναγήσεις για μαθητές όλων των βαθμίδων και για οικογένειες τα Σαββατοκύριακα. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου φιλοξενεί συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, σεμινάρια, περιοδικές εκθέσεις, κ.ά. Από το Μάιο έως τον Οκτώβριο φιλοξενεί στις εξωτερικές του αυλές, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Προϊστάμενος Τμήματος Μουσείων και Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ: Ευάγγελος Παπούλιας, τηλ.: 210 3689510

Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα –Παρασκευή 09.30-15.00. Το Μουσείο είναι κλειστό Σάββατο, Κυριακή και τις επίσημες αργίες, εκτός από την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, όπου είναι ανοικτό 11.00-16.00 και πραγματοποιείται δωρεάν ξενάγηση τις 13.00.

Μουσείο Iστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Θόλου 5, Πλάκα, 105 56 Αθήνα

210 3689502-506

Διαβάστε επίσης

Η αδελφή του 7χρονου που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα κάνει έκκληση «να βάλουμε μυαλό»

«Γονείς, μην δίνετε σοκολατένια αυγά σε παιδιά κάτω των 4 ετών!», προειδοποιεί ψυχολόγος

Ροή Ειδήσεων